heet vanaf nu
2018
22
aug
door
Anesthesiologie AMC
675
3
0

Amsterdam Critical interventions Training (ACT)

De ACT is een avondvullende vaardigheden training waarbij skills aangeleerd worden die nodig kunnen zijn bij de opvang en resuscitatie van vitaal bedreigde patiënten. De training wordt verzorgd door urgentie-anesthesiologen en traumachirurgen van het AMC.

Doelgroep van deze cursus zijn artsen die in hun dagelijkse werkzaamheden te maken kunnen krijgen met deze patiënten: anesthesiologen, chirurgen, SEH artsen en intensivisten. Per avond kunnen er maximaal 24 deelnemers participeren. Door deze training zijn artsen beter voorbereid op handelingen die niet vaak voorkomen, maar wel essentieel kunnen zijn bij de acute patiënt.

Voorafgaand aan de training krijgen cursisten materialen toegestuurd ter voorbereiding zodat de tijd tijdens de training zo veel mogelijk aan de praktijk besteed kan worden. Na een maaltijd bij ontvangst volgt een korte plenaire introductie. Tijdens de training worden de vaardigheden aangeboden in een zestal thematisch opgebouwde stations: luchtwegmanagement (videolaryngoscopie en intubatie door een larynxmasker), hemostase (tourniquet en bekkenband), massale transfusie (snelle infuussystemen en groot-lumen veneuze toegang), chirurgische luchtweg (zowel chirurgisch als Seldinger techniek), thorax (thoracostomie en thoraxdrainage) en veneuze toegang (rapid infusion catheter en botboor). De stations vinden plaats op het skillslab van de afdeling chirurgie, en de afdeling anesthesiologie, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van humane en diermodellen.

Deze vaardigheden training wordt al enkele jaren gegeven als interne training voor specialisten en artsen in opleiding in het AMC. Sinds 2017 is de training opengesteld voor externe cursisten en geaccrediteerd. In Nederland is een dergelijke cursus niet eerder aangeboden, wat de ACT uniek maakt als training van deze vaardigheden. De meest recente ACT cursus had dan ook cursisten uit de hele regio en daar buiten. De evaluaties zijn zeer positief; cursisten ervaren dat ze door de training beter voorbereid zijn om deze essentiële vaardigheden toe te kunnen passen in acute situaties.

Voor meer informatie en inschrijven, ga naar: www.amc.nl/ACT
(voor de cursus van 5-9-18 zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar)


Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Anesthesiologie AMC

De afdeling anesthesiologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) is de eerste afdeling anesthesiologie in Nederland en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal center of excellence. Onze missie is: "Vooruitstrevend in perioperatieve zorg". Naast patiëntenzorg vervult de afdeling ook academische taken zoals wetenschappelijk onderzoek en de opleiding tot anesthesioloog. Wij delen graag onze expertise met u om kwaliteit van zorg te verbeteren. www.anesthesiologie-amc.nl

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >