heet vanaf nu
2017
16
okt
door
Hitma Instrumentatie
2987
5
0

Correct de temperatuur meten in koelkast of vriezer is complexer dan je denkt

Binnen ziekenhuizen moeten veel gegevens worden bijgehouden. Zo ook de temperatuur in koelkasten en vriezers waarin medicatie en/of (bloed)monsters worden opgeslagen. En dan heb ik het nog niet eens over de koelkasten en vriezers van het bedrijfsrestaurant en de ziekenhuiskeuken waar volgens de HACCP-richtlijnen de temperatuur gemeten moet worden.

Afhankelijk van de toepassing, kun je de temperatuur op verschillende manieren meten. Bijvoorbeeld d.m.v. een datalogger die in zijn geheel in de koelkast wordt gelegd. Maar er zijn ook complete monitoringsystemen die automatisch meetrapporten genereren en een alarm kunnen geven als bijvoorbeeld een deur te lang open staat of een koelkast defect is.

Speciale doorvoer

Koelkasten die in ziekenhuizen worden toegepast, hebben vaak een speciale doorvoer waardoor een kabelvoeler ingevoerd kan worden. Dit geeft het beste meetresultaat, want een kabelvoeler langs een deurrubber invoeren, veroorzaakt altijd een onnodig lek waar ijsvorming of condens ontstaat. Deze koelkasten en vriezers werken met een thermostaat, die binnen een bepaalde bandbreedte in- en uitschakelt. De aan- en uitcurve, zal je al gauw terug zien in de grafieken.

Temperatuurgelaagdheid

Het display op de koelkast/vriezer zorgt vaak voor verwarring. Deze temperatuuraanduiding is soms een gecalculeerde waarde. Er wordt op één plek gemeten en de fabrikant bepaalt dat bijvoorbeeld +2 graden de gemiddelde temperatuur is. Zit de voeler in de rechter onderhoek dan kan de temperatuur bovenin wel 2 tot 5 graden verschillen. Bij kritisch materiaal is het daarom belangrijk om de temperatuurgelaagdheid in kaart te brengen. Dit heet ook wel temperatuurmapping.

Stabiele meting

Plaats de voeler daarom altijd in een vloeistof. Gebruik alcohol of glycerol in verband met de kans op bevriezing. Zelf ben ik een voorstander van een metalen blokje (zeker bij -80°C vriezers). Die zorgen voor meer massa, lekken niet en zijn een ideaal hulpmiddel voor de jaarlijkse kalibratie. Beide oplossingen geven een veel stabielere meting en simuleren de producttemperatuur in plaats van de luchttemperatuur. Dit voorkomt meteen onnodige alarmen als de koelkast even wordt geopend.

Nauwkeurigheid

Een ander belangrijk aspect is de nauwkeurigheid van de meting. De temperatuur kan gemeten worden met verschillende sensoren (Pt-100/1000, NTC, thermokoppel) en klassen (A, B, 1/3 Din 1/10 Din) die met verschillende nauwkeurigheden uitgevoerd kunnen worden. Je merkt wel dat ik nog genoeg kan vertellen over temperatuurmetingen in koelkasten en vriezers, maar dat is misschien iets voor een volgend blog.

Teun Mulder specialist meetinstrumenten HVAC Hitma Instrumentatie (Twitter @TeunMulder

Deel dit artikel
5 keer gedeeld
reageer

Hitma Instrumentatie

Bij Hitma gaan we met veel plezier op zoek naar de juiste oplossing voor uw vraagstuk. Voor meten, regelen en testen in bijvoorbeeld cleanrooms, operatie- en/of isolatiekamers, laboratoria of apotheken bent u bij Hitma Instrumentatie aan het juist adres.

Wij richten ons o.a. op:

  • Overdrukbewaking in operatiekamers
  • Data-acquisitiesystemen voor apotheek of OK-complex
  • Drukverschilbewaking in isolatiekamers
  • Temperatuur- en luchtvochtigheidsmetingen
  • Flowmetingen in aan- en afzuiging van operatiekamers
  • Temperatuurregistratiesysteem voor koelkasten en vriezers
  • Service en kalibratie van bovenstaande parameters

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >