heet vanaf nu
2018
15
apr
door
Martijn Lupke
713
3
0

De multiculturele OK, feit of fictie?

Is de populatie op de OK een afspiegeling van de maatschappij? Dat zal per regio verschillen. Toch durf ik de stelling aan dat de multiculturele OK (nog) fictie is. Is dit een probleem? Als we mensen van een andere komaf geen gelijke kansen geven wel. Hoe staan we er voor?

Hoeveel verschillende culturen werken er op jouw OK? Is dit een afspiegeling van de maatschappij in jouw regio? Heb jij je al eens afgevraagd hoe dat komt? Is dit een onderwerp op jouw afdeling? Is er beleid over in jouw ziekenhuis? Vragen die interessant zijn om eens wat dieper in te duiken.

Mijn ervaring van de afgelopen 20 jaar is dat de OK's in Nederland weinig "kleurrijk" zijn, de Randstad enigszins uitgezonderd. Ik heb er ook nooit zo bewust bij stilgestaan, wat op zich al opmerkelijk is. Blijkbaar vond ik het normaal. In mijn opleidingstijd in Spijkenisse zat er ook een Iraanse jongen bij ons in opleiding, wat voor die tijd bijzonder was. Men hielp hem met taalkundige problemen en zo haalde hij zonder problemen de opleiding.

In de jaren erna, toen ik inmiddels was verhuisd naar buiten de Randstad en als ZZP-er aan de slag ging, zag ik weinig terug van het multiculturele en vooral een blanke westerse populatie. Herkenbaar?

Heeft dit te maken met dat mensen uit een andere cultuur niet snel kiezen voor een opleiding op OK? Dat zou goed kunnen natuurlijk. Een aanname die getoetst zou moet worden, zeker in het licht van de groeiende personeelstekorten. Of speelt er iets dat je ook steeds meer in de samenleving ziet. Zo zag ik laatst een documentaire van een Syrische jongen die een Nederlandse vriendin had en op zoek was naar een huurhuis. Wanneer hij zich met zijn eigen (Arabische) achternaam aanmeldde voor een huizenbezichtiging, kreeg hij geen reacties. Toen hij besloot de achternaam van zijn vriendin te gebruiken, kon hij in 5 huizen terecht.

Ik wil niet meteen conclusies trekken of bovenstaand voorbeeld 1 op 1 naar de OK vertalen, toch ben ik van mening dat het goed is om hier eens bij stil te staan. We zijn nu eenmaal een multiculturele samenleving en dit zou je ook op de OK (meer) terug moeten zien.

Heb jij ervaring of een mening over dit onderwerp of heeft jouw afdeling hier een visie op? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar jullie verhaal…


Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >