heet vanaf nu
2020
04
aug
door
Martijn Lupke
800
5
2

De OK-professional in identiteitscrisis, vloek of zegen?

Wie zijn we eigenlijk? Wat maakt ons uniek? Wat zijn onze principes en waar staan wij voor? Benutten wij onze potentieel wel optimaal? Als een individu met deze of soortgelijke vragen worstelt is het vrij zeker dat hij in een identiteitscrisis zit. Wat zijn jouw antwoorden op deze vragen als OK-professional? Grote kans dat je moeite hebt om ze zo uit je mouw te schudden. Van welke basis is men vertrokken bij de totstandkoming van onze beroepsprofielen en zijn deze fundamenten nog houdbaar anno nu? Deze tijd vraagt meer dan ooit om een heroriëntering op onze kernwaarden en beroepsprofielen.

OK-professionals hebben het de afgelopen maanden aan den lijve ervaren. Ons potentieel is veel groter dan we dachten. We hebben dat potentieel nooit aangesproken. De omstandigheden waren er niet naar. We komen er nu achter dan we veel meer in onze mars hebben. Voor veel OK-professionals was dit de reden om na een aantal jaren de OK te verlaten omdat zij zich teveel beperkt voelden in hun functie, in combinatie met de onmogelijkheid door te groeien naar een andere functie. De bekende fuik. Daar lijkt nu verandering in te komen.

De moeilijkheid aan deze versnelde veranderurgentie is dat deze niet van binnenuit is gekomen, maar door een externe kracht. Dat zorgt er altijd voor dat er besluiten worden genomen op lokaal niveau en zeer beperkt breder wordt afgestemd. Kijk bijvoorbeeld naar het testbeleid op het coronavirus op luchthavens wereldwijd. Overal doen ze het anders. Tot frustratie van de luchtvaartorganisaties en reisbranche.

Om te voorkomen dat wij als OK-professionals worden geplet in deze veranderurgentie, lees flexibiliseringsdrift, is het verstandig te heroriënteren op onze kernwaarden. Willen we als OK-professional wel geflexibiliseerd worden? Willen we wel opgenomen worden in het BIG register? Wat zijn de gevolgen daarvan als je zelfstandig op de IC wordt ingezet als onervaren geflexibiliseerde anesthesiemedewerkers of operatieassistent in het wit? Wat is onze toekomstvisie op wel of geen verpleegkundige vooropleiding voor leerling OK-professionals? Hoe gaan we opleiden in dit nieuwe tijdperk? Blijven we (4) verschillende opleidingsroutes faciliteren, of gaan we ook hier een heroriëntatie op loslaten?

Vragen die grotendeels door de beroepsgroep zelf beantwoord moet worden. De tijd om onze identiteit als beroepsgroep toekomstbestendig te maken is nu. Vragen als ‘wie zijn we, wat maakt ons uniek, wat zijn onze principes en waar staan we voor’, moeten voor iedereen die op de OK werkt duidelijk zijn. Dat maakt ons sterker naar de buitenwereld en zet ons mooie beroep nog beter op de kaart.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
5 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Zo vrij als een gekookte kikker
blog
Krijg nou tandjes!
blog
Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!
blog
We moeten opnieuw voor elkaar leren zorgen

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2020
06
aug
D. Govaers

Wat de ok-professional wil weten men wel, flexibel zijn is een 2e natuur. Dat door de overheid de beroepen op de ok niet erkend worden is het grote probleem. Hierdoor kan jan en alleman een opleidingsvariant bedenken en uitvoeren. Deze worden in krapte, zoals nu, door de ziekenhuizen omarmd. Niet door de beroepsverenigingen. Zij zijn reeds jaren duidelijk over de opleidingen die zij prefereren, die ook in de nodige flexibele inzet buiten de ok kan voorzien. In de jaren 90 had Fontys al het idee van een IKZ-Opleiding ( intensieve klinische zorg). Deze is echter nooit van de grond gekomen door gebrek aan erkenning vanuit de overheid. Door al eens te beginnen met de erkenning van de beroepen zullen de nodige “ problemen” al oplossen.

reageer >
2020
06
aug
Martijn Lupke

Helemaal eens Domien. Zou het interessant zijn om hier vanuit de beroepsvereniging (NVAM) een reactie op te geven in de vorm van een blog / toelichting?

reageer >