heet vanaf nu
2018
13
mei
door
Jelmer Scheltes
1162
5
2

Erkenning anesthesiediploma in Zwitserland, wie helpt ons?

Op 28 April 2018 werd in Luzern Zwitserland het SIGA/FSIA (Schweizerische Interessengemeinschaft für Anästhesiepflege/Fédération suisse des infirmières et infirmiers anesthésistes) congres gehouden. Daar ontmoette ik 3 landgenoten werkzaam in diverse kantons in Zwitserland die net als ik met hetzelfde probleem aan het vechten zijn. Namelijk de erkenning van ons Nederlandse diploma van anesthesiemedewerker.

We besloten onze krachten te bundelen om ons probleem voor ons zelf, maar ook voor onze andere collega's die hier reeds werken of willen komen werken, op te lossen.
Nederland en Zwitserland zijn samen lid van de IFNA (International Federation of Nurse Anesthetists) en het is dan ook erg vreemd dat de leden van deze organisatie elkaars diploma's niet erkennen.

Lovende woorden

Als Nederlandse anesthesiemedewerker ("Anesthesie assistent" voor de vroege diploma's) zijn we een zeer welkome medewerker op de Zwitserse Operatiekamers. Keer op keer horen we lovende woorden omtrent ons niveau van opleiding en vaardigheden. Een Zwitsers erkend diploma was niet absoluut noodzakelijk als je in Zwitserland wilde werken binnen de anesthesie. Op basis van opgedane werkervaring en kwalificaties, kunnen ziekenhuizen beslissen of zij de verantwoordelijkheid kunnen of willen nemen. Een ziekenhuis kan wel besluiten dat het niet hebben van een Zwitsers diploma kan resulteren in een lagere salarisschaal.

Zeer lang was het dus geen enkel probleem om met een Nederlands NVZ Diploma te werken in Zwitserland. Echter de tendens is aan het veranderen. In steeds meer ziekenhuizen wordt van nieuwe medewerkers een Zwitserse "Anerkennung" (erkend diploma) gevraagd. Ook vinden er in verschillende kantons ontwikkelingen plaats waarbij medewerkers een Zwitserse erkenning moeten hebben, vooral als je verder wilt specialiseren en je zonder dit erkende diploma wordt beperkt in je mogelijkheden. En daar beginnen de problemen.

Verpleegkundige vervolgopleiding

De Zwitserse belangenorganisatie SIGA/FSIA wil in principe niet zomaar ons diploma erkennen. De reden is dat de opleiding tot anesthesiemedewerker een verpleegkundige vervolgopleiding is. Via de Zwitserse onderwijsaanbieders zouden we mogelijk een verkorte opleiding kunnen volgen of middels modules die nog bepaald moeten worden en een afsluitend tentamen. En dat terwijl onze opleiding in Nederland 3 jaar duurt en de Zwitserse slechts 2 jaar duurt!

De route naar erkenning


Als eerste kom je uit bij het SRK (Schweizerisches Rotes Kreuz). Voor een Anerkennung Ausbildungsabschlüsse daar moet je je verpleegkundig diploma laten erkennen door de SRK, wat voor mensen die een verpleegkundige vooropleiding hebben geen probleem moet zijn, maar wat voor hen die dit niet hebben..?

Vervolgens moet je een "SUR" dossier indienen bij een onderwijsaanbieder in Zwitserland. Deze zal het dossier controleren en laten weten welke modules je in Zwitserland moeten behalen om de erkenning te ontvangen. Voorwaarde voor het onderzoek van een erkenning van een buitenlandse opleiding tot anesthesiemedewerker is een verpleegkundig diploma erkend door de SBFI. Als dit niet beschikbaar is, kunnen en willen ze een Sur-dossierregistratie niet controleren.

IFNA

De IFNA (International Federation of Nurse Anesthetists) stelt dat het geen bevoegdheid heeft voor het valideren van een gelijkwaardig onderwijs. De opgestelde APAP-procedure (Anesthesia Program Approval Process)  zou de vergelijking wel vergemakkelijken van de door het onderwijsprogramma verworven competenties en het niveau van erkenning.

Het accreditatieniveau wordt verkregen als alle criteria voldoen aan de IFNA-normen.

Het is nu nog niet mogelijk dat een Nederlands programma op dit niveau wordt erkend, omdat er geen basisverplegingsopleiding is vereist om deel te nemen aan het programma.

Op EU-niveau en EER-leden (De Europese Economische Ruimte) is het systeem van erkenning van equivalenties specifiek voor het beroep van verpleegkundige en er is ook een vergelijkingsprocedure voor alle andere diploma's.

Wanneer het gastland verplicht dat je eerst een General Care Nurse moet zijn voordat je het beroep van anesthesieverpleegkundige kunt oefenen, kan de directe training niet als gelijkwaardig worden erkend, vanwege het gebrek aan verpleegkundig onderwijs.

Dit is het geval in Zwitserland, zoals in bijna alle EU-landen. Er is geen ander land dan Nederland, waar op dit moment anesthesie-technici zijn erkend als verpleegkundige anesthesisten. Op de site van de IFNA (IFNA Approved Non-Physician Anesthesia Programs) wordt de Vumc – Amstel Academie regcognized op een Level 2.

Anesthesie-onderwijsprogramma's met IFNA Level 2-erkenning voldoen aan de vereisten voor toelating en toepassing voor IFNA-herkenning.   

Maar of dit ook geld voor de mensen met een diploma voordat de Amstel-Academie bestond..? En hoe zit het dan met de andere opleidingscentra in Nederland? En wat biedt ons deze erkenning?

Onze oproep

Wij zijn opzoek naar een recent beroepsprofiel en de nieuwste internationale standaards rond om ons mooie vak van anesthesiemedewerker. Ook zoeken we Nederlandse anesthesiemedewerkers die in Zwitserland werken die met ons samen de krachten willen bundelen om bij de SIGA/FSIA een erkenning af te dwingen.

Het zou zeer welkom zijn als de opleidingsinstituten, CZO en de NVAM , IFNA hun krachten bundelen en voor alle anesthesiemedewerkers een Internationale erkenning te bewerkstelligen zodat we in deze tijd van globalisering ons vak ook buiten de landgrenzen van Nederland met plezier kunnen uitoefenen zonder gedoe.

De Nederlandse instanties die wij tot nu toe benaderd hebben reageren als volgt;

NVAM (Nederlandse Vereniging van Anesthesie Medewerkers)
We hebben recent vragen gesteld en deze gestelde vragen worden op dit moment nog besproken in het bestuur. Wel hebben we vanuit individuele leden al wel toezegging gekregen ons te willen helpen.

Onze vragen:

  1. Wat is het meest actuele beroepsprofiel van een anesthesiemedewerker en hoe verhoudt dit zicht tot het beroepsprofiel van de Zwitserse Anesthesieverpleegkundige? Op dit moment wordt het beroepsprofiel van 2014 ingezet om het beroep anesthesiemedewerker via de Nederlandse wetgeving te erkennen middels opname in de Wet BIG. Echter de status is nog onduidelijk.
  2. Heeft de NVAM inzicht in hoeveel Nederlandse anesthesiemedewerkers er werkzaam zijn in Zwitserland en hebben wellicht meerder anesthesiemedewerkers zich gemeld met dit probleem?
  3. Is de opleidingsstandaard van de opleiding tot anesthesiemedewerker gelijk in alle opleidingsinstituten of verschillen deze van elkaar.
  4. Beschikt de NVAM over een opleidingsstandaard?

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
Zij schrijven dat ze het diploma Anesthesie Assistent niet kunnen legaliseren omdat het niet valt onder de wet- en regelgeving van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), maar onder die van het ministerie van Volksgezondheid.

Het CZO (College Zorg Opleidingen)
Zij stellen het volgende. Voor een gelegaliseerd exemplaar van mijn diploma, moeten wij naar een notariskantoor welke dit document kan voorzien van een apostille stempel waarmee het een officieel staatsdocument is.

BIG-Informatielijn Agentschap CIBG
Zij stellen dat het niet mogelijk is ons diploma te legaliseren. De enige diploma's die ze eventueel (na controle) kunnen legaliseren, zijn de originele diploma A, B of Z-verpleegkundige of ziekenverzorgende.
Alle overige diploma's kunnen ze niet legaliseren.

Deel dit artikel
5 keer gedeeld
reageer

Jelmer Scheltes

Experte Pflegefachmann Anästhesie; Experienced Nurse Anesthesist; at Kantonsspital Obwalden CH.

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2018
21
mei
Jelmer Scheltes

We zoeken Nederlandse anesthesiemedewerkers die in Zwitserland werken en die met ons samen de krachten willen bundelen.
Meld jullie S.V.P.

reageer >
2018
22
mei
Pieter Verweij

Geachte Dames en Heren, möchten jullie ondersteuning nodig hebben in Zwitserland. Dann kunnen jullie gaarne met mij contact opnemen.

Met vriendelijke groeten, Pieter Verweij / P.G. Verweij medizinische Personaldienste AKG.
www.MedHunterEurope.com / www.europework.eu

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >