heet vanaf nu
2020
03
jan
door
Ingrid Hummel
1206
18
0

Global Surgery

Toegang tot veilige chirurgie, anesthesie en obstetrie is in Nederland een vanzelfsprekendheid, maar dit geldt zeker niet voor grote delen van de wereld. Dit houdt Darja Sempf al langere tijd bezig en ze maakt zich daar dan ook graag actief voor. Darja Sempf, van oorsprong Duitse, is zesdejaars student geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Momenteel loopt ze stage in Ghana voordat ze in september gaat afstuderen. Sinds enkele maanden is ze lid van het International Student Surgical Network (InciSioN) Nederland en proberen ze samen activiteiten in Maastricht te realiseren om meer bewustzijn rond Global Surgery te creëren.

Kun je een aangeven wat Global Surgery inhoudt?

Global Surgery is een veld binnen Global Health dat zich bezighoudt met het bereiken van betere gezondheidsuitkomsten en gerechtigheid binnen de gezondheidszorg. Dit door tijdige en adequate toegang tot veilige chirurgie, anesthesie en obstetrie wereldwijd.
Vijf miljard mensen (dat zijn vijf van zeven mensen wereldwijd!) heeft geen tijdige toegang tot veilige chirurgische zorg wanneer die nodig is. Tekort aan chirurgische, anesthesiologische en obstetrische zorg is verantwoordelijk voor ongeveer 17 miljoen voorkombare doden elk jaar. Dat is meer dan vier keer zoveel de aantal sterfgevallen van HIV, tuberculose en malaria samen.

Er bestaat verder een grote ongelijkheid als je kijkt naar de verdeling van chirurgische ingrepen: slechts 6% van de 313 miljoen ingrepen per jaar vinden plaats in de armste landen wereldwijd, terwijl hier meer dan een derde van de wereldpopulatie leeft. Het werd lang beargumenteerd dat chirurgische zorg niet kosteneffectief is, echter heeft The Lancet in hun rapport The Lancet Commission on Global Surgery van 2014 duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is. Sinds dit rapport is er veel gebeurd; het aspect van Global Surgery is op de agenda komen staan van veel belangrijke organisaties zoals de WHO en de World Bank. The Lancet heeft een eigen commissie hiervoor opgesteld, al in 2014.

De schatting is dat er 2.28 miljoen meer chirurgen, anesthesisten en gynaecologen en rond 143 miljoen bijkomende chirurgische procedures nodig zijn om in de onvervulde behoeftes te voorzien tot 2030. Global Surgery is dus het veld van onderzoek, studie, werk en voorlichting dat zich hiermee bezig houdt.

Wat doet het International Student Surgical Network allemaal? Welke activiteiten organiseren ze zoal?

InciSioN is een non-profit organisatie, het grootste netwerk binnen Global Surgery opgesteld door studenten. Wij van InciSioN geloven dat wij als studenten en jonge professionals een belangrijke rol in het veld van Global Surgery kunnen spelen. Het doel van InciSioN is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van toekomstige generaties van algemeen chirurgen, anesthesiologen en gynaecologen en erbij te helpen veilige chirurgische zorg voor iedereen en overal mogelijk te maken tot 2030.
Om dit te bereiken houdt InciSioN zich vooral bezig met voorlichtings- en promotiewerk, opleiding en onderzoek.
Afgelopen jaar in mei heeft het eerste symposium over Global Surgery georganiseerd door InciSioN plaatsgevonden in Leuven. Meer dan 200 specialisten, jonge artsen en studenten uit 50 verschillende landen kwamen samen om over verschillende onderwerpen te discuteren. Het was een erg leuke en inspirerende ervaring. Het volgende internationale symposium gaat dit jaar plaatsvinden in Kigali, Ruanda.

Waar komt de financiering van jullie projecten vandaan?

De meeste projecten van InciSioN behoeven geen grote financiering, en wij beschikken ook niet over een groot budget. Wij werken normaal gesproken project-based, per event kijken wij wat er nodig is. Meestal werd er op vrijwilligers basis georganiseerd, dat wil zeggen dat sprekers bijvoorbeeld willen komen omdat ze overtuigd zijn van onze doelen en ons met hun bijdrage hiervoor willen steunen. Universiteiten en ziekenhuizen steunen ons met het beschikbaar stellen van kamers of collegezalen.

Wat motiveerde je om je aan deze studentenorganisatie te binden?

Een goede vriendin van mij, Victoria van Salmuth, zit in het bestuur van onze nationale werkgroep, door haar kwam ik eerst in aanraking met het onderwerp Global Surgery. Ik heb altijd een interesse gehad in onderwerpen van public health. Gedurende mijn coschappen groeide mijn interesse voor de chirurgie, en in het bijzonder voor de gynaecologie en obstetrie. Maternal health care vormt een belangrijk onderdeel binnen Global Surgery. Iedere jaar overlijden meer dan 500000 vrouwen gedurende de bevalling door een tekort aan chirurgische zorg. Het gebied van Global Surgery combineerde dus twee onderwerpen waarover ikzelf erg enthousiast ben en waar ik graag iets voor wilde doen.

Is jullie netwerk alleen toegankelijk voor medisch studenten?

Wereldwijd heeft InciSioN intussen meer dan 3100 leden in meer dan 70 landen. Dit zijn vooral medisch studenten, Global Health/Public Health studenten, arts-assistenten en jonge professionals. De focus van InciSioN ligt op studenten maar ook best veel jonge artsen zijn er lid van, juist deze combinatie maakt het zo interessant!

Heb je zelf ook in een ontwikkelingsland gewerkt?

Toen ik klaar was met middelbare school ben ik voor een aantal maanden in Ecuador (is geen ontwikkelingsland) geweest en heb daar in een ziekenhuis gewerkt. Dit was voor mij de eerste keer dat ik qua gezondheidszorg met een minder ontwikkelde setting dan wij het hier in Europa gewend zijn geconfronteerd werd. Dit was wel een unieke ervaring die mijn wens om Geneeskunde te studeren alleen maar versterkte.
Op dit moment zit ik voor mijn laatste stage voor de komende vijf maanden in een klein dorp in het noorden van Ghana en werk hier in het ziekenhuis.

Waar liep je daar allemaal tegenaan?

Het werk verschilt erg van het werk zoals wij het van een ziekenhuis in Nederland kennen, er zijn veel minder middelen beschikbaar en mensen kunnen hun behandeling vaak niet betalen. Daarnaast komen mensen vaak heel laat naar het ziekenhuis of hebben van tevoren traditionele geneeskunde geprobeerd. Hierdoor zie je mensen vaak in een ver gevorderd stadium van hun ziekte en vaak in een erg slechte conditie als zij naar het ziekenhuis komen.
Ook is er een groot tekort aan medisch faciliteiten voor diagnostiek of behandeling.
Hoe moet je iemand opereren zonder het passende apparatuur en materiaal? Hoe moet je een spoedsectio doen als er opeens geen elektriciteit meer is?

Wil je in de toekomst ook als tropenarts gaan werken?

Werk in de tropen - als tropenarts of als specialist - gaat zeker een deel van mijn toekomstig werk worden.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
18 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst