heet vanaf nu
2018
06
nov
door
Martijn Lupke
529
2
0

Hoe kostenbewust zijn wij?

Hebben wij als medewerkers van de OK een rol in het terugdringen van de kosten in de gezondheidszorg? Belangrijke vraag denk ik. De NRC plaatste deze week een artikel waarin de aanbeveling was om artsen een sleutelrol te geven in het terugdringen van de zorgkosten. Een goed artikel die de kernwaarden van onze gezondheidszorg raakt en tevens ethiek tot een onmisbaar element van deze discussie maakt.

Wie geïnteresseerd is in het artikel kan het lezen via de link onderaan deze pagina. Maar terug naar de vraag. Wat is of wat kan onze rol zijn in het terugdringen van de zorgkosten? Ben jij bezig met wat iets kost? Stel je überhaupt de vraag weleens? Zou je dat moeten doen? Wat levert het op? Heeft het zin?

Ik denk wel dat het zin heeft en veel geld kan besparen. Hoe vaak trek je als operatieassistent onnodig een pakje hechtingen open? Maak je per ongeluk de verkeerde prothese open? Hoeveel geld kunnen we besparen op low-flow anesthesie? Het zijn kosten die niet zichtbaar zijn, maar bij elkaar opgeteld zul je er van schrikken.

Ik ken ziekenhuizen waar in het magazijn bij ieder product staat wat het kost met als doel iedereen kostenbewust te maken. Niet om te bezuinigen op cruciale materialen die nodig zijn bij een operatie uiteraard. Ik ben benieuwd of deze methode zijn vruchten heeft afgeworpen.

Hoe wordt er op jouw afdeling omgegaan met het kostenbewustzijn? We zijn hier als redactie erg nieuwsgierig naar. Je kunt reageren onderaan dit bericht of ons benaderen via redactie@okvisie.nl en wellicht komen we jouw afdeling bezoeken voor een reportage in de OK Visie Krant.

Artikel NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/05/laat-artsen-over-de-zorgkosten-beslissen-a2753881Deel dit artikel
2 keer gedeeld
reageer

Anderen lazen ook

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >