heet vanaf nu
2019
14
feb
door
Deborah Kamphues
520
2
0

KubTec 40: Het eerste röntgen mamma-apparaat op de operatiekamer

Binnen het Franciscus Gasthuis & Vlietland is de Borstkliniek een belangrijk speerpunt. Het steeds verder optimaliseren van de kwaliteit van de patiëntenzorg is essentieel. Innovatie speelt een zeer belangrijke rol. Om die reden zijn we constant vooruit aan het kijken wat er beter kan met de huidige technieken en middelen die beschikbaar zijn.

Begin dit jaar tipte chirurg Taco Klem ons over de KubTec. Dit is een compact mobiel, en gesloten, röntgenapparaat dat op de operatiekamer een röntgenfoto maakt van het lumpectomiepreparaat tijdens mammachirurgie. De KubTec heeft twee grote voordelen: tijdswinst en nauwkeurigheid.

Het belangrijkste voordeel is dat de KubTec direct inzicht geeft in het wel –of niet voldoende radicaal opereren. De kans dat een patiënt een re-excisie nodig heeft daalt aanzienlijk. De chirurg bepaalt zelf de richtingen waarin de foto genomen wordt en kan indien nodig direct een re-excisie uitvoeren.

Ook voor de opleiding is de KubTec een waardevol instrument. Een chirurg in opleiding leert nu ‘real time’ wat de begrenzingen zijn geweest van de lumpectomie. Door direct het preparaat te controleren met de KubTec leert de chirurg in opleiding op dat moment waar de marges in het vervolg ruimer moeten. Door foto’s van het lumpectomiepreparaat in verschillende richtingen te maken ontstaat er ook een drie dimensionaal inzicht tijdens de operatie.

Aangezien wij de I-125 (jodiumzaadjes) procedure uitvoeren zou dit ons primair tijdswinst opleveren. De I-125 procedure is een procedure waarbij er een marker achter gelaten wordt in de tumor, zodat deze te lokaliseren is tijdens de ingreep. Borstsparend opereren gebeurde voorheen door middel van draadlokalisatie. Deze procedure heeft als grootste nadeel dat het patiëntonvriendelijk is, er altijd kans op migratie van de draad is én dat de planning een uitdaging is omdat de draad maximaal 24 uur vantevoren ingebracht kan worden. De oplossing voor deze nadelen is gevonden in de I-125 procedure. De jodiumzaadjes kunnen weken voor de operatie al worden ingebrachte en migreren niet. Nadeel van deze procedure is dat het een radioactieve procedure is. Dit betekent strenge regelgeving rondom de uitvoering van hiervan. Hieronder wordt verstaan dat er een nauwkeurige Track & Trace uitgevoerd wordt zodat de jodiumbron ten alle tijden te lokaliseren is.

Wij voeren tijdens de I-125 procedure een gesloten-deur-beleid waardoor er pas afgelost/binnen gelopen kan worden als de foto bevestigt dat de jodiumbronnen gelokaliseerd zijn. Dit beleid voeren we om te voorkomen dat de marker zoekraakt tijdens de ingreep en deze niet meer te herleiden is door in –en uitlopen van personeel.

De preparaten werden voorheen naar de afdeling Radiologie gebracht voor een X-specimen röntgenfoto. Dit werd gedaan door de gangomloop die hiervoor meerdere malen per dag zijn/haar taken moest onderbreken. Vervolgens beoordeelde de radioloog de foto’s en belde dan de uitslag door. Dit kostte tijd, al snel 25 minuten. Een snelle rekensom leerde dat dit, met gebruik van de KubTec, een winst van 1 a 2 patiënten per dag zou opleveren. De huidige situatie is dat de foto’s op de kamer gemaakt worden, de operateur de foto’s beoordeelt, de operatie-assistente de foto’s doorstuurt en de radioloog het verslag maakt.


De KubTec werkt als volgt: deur open, het lumpectomiepreparaat binnen het kader plaatsen, deur sluiten, waarna er in het KubTec programma op 2D gedrukt wordt. De röntgenfoto wordt nu gemaakt. In deze foto kan tekst worden toegevoegd zoals: links, rechts, lateraal, mediaal, craniaal, caudaal en fasciezijde. Vervolgens worden er nog aanvullende röntgenfoto’s gemaakt in andere richtingen. Het grote voordeel van het zelf positioneren in de KubTec van het preparaat is dat de chirurg exact weet waar de marges ruimer moeten. De operatie-assistente positioneert, samen met de chirurg, het preparaat in de juiste positie. De röntgenfoto’s kunnen direct doorgestuurd worden naar PACS waardoor deze in het elektronisch patiëntendossier komen. Het apparaat heeft een eigen harde schijf dus bij een eventuele netwerkstoring blijft alles bewaard.

Samen met de klinisch fysicus Jurgen Mourik hebben we van de KubTec een project gemaakt. Na inventarisatie werd al snel duidelijk dat dit apparaat ons veel voordelen op gaat leveren waardoor aanschaf een logische stap was. Sinds 30 oktober 2018 is de KubTec in gebruik genomen op operatiekamer 2 van locatie Vlietland. Als eerste ziekenhuis in Nederland werken wij met de KubTec wat ons niet alleen tijd oplevert om meer patiënten te opereren maar ook logistiek gezien een uitkomst biedt.
Deel dit artikel
2 keer gedeeld
reageer

Deborah Kamphues

Deborah Kamphues is operatieassistente in het Fransiscus Gasthuis & Vlietland en vakspecialist mammachirurgie.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >