heet vanaf nu
2019
01
jun
door
Benedikt van Loo
1929
16
7

Nieuwe methode bij operaties blijkt te werken: wel in slaap, geen narcose. Reactie van de Nederlandse Sedatie Praktijk Specialisten

Op 29 mei 2019 verscheen op RTL-nieuws een bericht over een ‘nieuwe’ methode om patiënten te laten slapen tijdens operaties. Het Radboud ziekenhuis profileert zich hiermee als voortrekker van deze methode want volgens dokter anesthesioloog Vaneker is dit nog niet op een zo grote schaal gedaan.

In dit artikel staan echter een aantal uitspraken die op zijn zachtst gezegd betwistbaar zijn en daar willen wij als Sedatie Praktijk Specialisten toch even de puntjes op de i zetten. Sedatie wordt in Nederland namelijk niet gedaan door anesthesiologen maar door anesthesiemedewerkers met SPS-opleiding of PA-anesthesiologie. De anesthesioloog is als back-up bereikbaar maar meestal niet in beeld. De anesthesiemedewerker/SPS en PA-anesthesiologie draagt door deze ontwikkeling al jaren bij aan de doelmatigheid van zorg hetgeen past binnen de ingezette landelijke ontwikkeling van taakherschikking.

De methode, we hebben het hier over diepe propofolsedatie, is absoluut niet nieuw. Deze techniek is in 2007 al gestart in pilotproject onder bezielende leiding van prof.dr. Knape uit het UMCU en in opdracht van de IGZ. Twee academische ziekenhuizen (UMCU en het AMC, red.) hebben dit toen gestart. Dit pilotproject werd in 2012 succesvol afgesloten. Vanwege het succes van de opleiding en de toegenomen vraag naar sedatie werd het theoriegedeelte overgedragen aan de hogescholen waar de opleiding tot anesthesiemedewerker wordt verzorgd. De praktijkgedeelte van de opleiding werd gedaan in ziekenhuizen die reeds veel ervaring hadden opgedaan met sedatie en beschikte over een ruime groep Sedatie Praktijk Specialisten (SPS). 

In februari 2012 kwam de IGZ met een toetsingskader voor PSA (Procedurele Sedatie & Analgesie) buiten de operatiekamers door niet-anesthesiologen en de eis dat elk ziekenhuis in Nederland een sedatiecommissie heeft. In 2015 kwam de NVA met een handleiding tot implementatie hiervan. De PSA opleiding en de ontwikkeling hiervan is op diverse internationale congressen gepresenteerd en oogstte veel lof en interesse.

Sinds 2007 zijn honderden anesthesiemedewerkers opgeleid tot Sedatie Praktijk Specialist en sederen succesvol patiënten in praktisch alle ziekenhuizen in Nederland. Diepe propofolsedatie is dus in het gros van de ziekenhuizen in Nederland al lang ingevoerd en niet her en der in enkele ziekenhuizen zoals het artikel beweert. Sederen gebeurt dus inderdaad op grote schaal, maar wel groter dan het Radboud UMC. In het ziekenhuis waar ik werk zijn 26 SPS’ers actief. Dagelijks wordt er gesedeerd op 3 tot 4 verschillende locaties door vijf tot zes profes-sionals, is er één SPS’er ingepland voor screening van patiënten en kan er ad hoc aan de vraag voor sedatie worden voldaan.

Nascholing is ook een belangrijk punt. In diverse ziekenhuizen in Nederland worden met vaste regelmaat refereeravonden en bijscholingen georganiseerd waarbij kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Er zijn zelfs een anesthesiemedewerker/SPS en een anesthesioloog gepromoveerd op het onderwerp PSA.

Tot slot nog dit. Volgens het artikel is men begonnen op Mond- en Kaakchirurgie en is dit bij Gynaeologie en Urologie ook goed mogelijk. Er wordt onderzocht of het ook op andere specialismen kan. Dan heb ik nieuws. Op Mond-en Kaakchirurgie werd er begin de jaren 2000 al gesedeerd op de ACTA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam) en de specialismen MDL (Maag-darm en leverziekten), Longziekten, Cardiologie, Gynaecologie met IVF, Neurochirurgie en Pijnbehandeling maken al jaren gebruik van onze diensten dus dat hoeft niet meer onderzocht te worden. Spaart weer geld uit wat ergens anders goed besteed kan worden.

Samenvattend is de zogenaamde ‘nieuwe’ methode helemaal niet nieuw maar is al 12 jaar in gebruik. Ze vindt niet her en der plaats in Nederland maar overal en bij steeds meer specialismen in het ziekenhuis.

Eigenlijk vind ik het artikel niet alleen beledigend voor alle professionals die al jaren bezig zijn met PSA en het hele concept uit de grond hebben gestampt maar vooral zielig en een beetje dom.


Gebruikte bron

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4727326/sedatie-narcose-operatie-radboud-nieuw

[foto: Shutterstock]

Deel dit artikel
16 keer gedeeld
reageer

Benedikt van Loo

anesthesiemedewerker/SPS Aumc (locatie Meibergdreef)

b.d.vanloo@amsterdamumc.nl


bekijk al mijn blogs >
7 reacties
2019
01
jun
Johan Boeijenga

Triest, wat scoringsdrift vermag.
Prima artikel, Benedict!

reageer >
2019
01
jun
Jeroen

Goed stuk, Benedict, maar ook schandalig slechte research van RTL . Zij publiceren kennelijk alles wat aangeleverd wordt. Journalistiek van de kouwe grond.

reageer >
2019
02
jun
Karin Blankenstein, anesthesie/sps’er

Prima verwoord Benedict. Mss idee om dit schrijven ook naar RTL te sturen, rectificatie is wel op zijn plaats!
Eerlijkheid duurt het langst??

reageer >
2019
02
jun
Everd

Bedankt voor de reactie echt top!

reageer >
2019
02
jun
Ger Geelen

Goede reactie Benedict.
Sluit mij volledig hierbij aan. Zoals Karin Blankenstein reeds heeft aangeven deze opmerk ook naar RTL sturen

reageer >
2019
03
jun
Michiel Vaneker

De boodschap is in het stuk anders weergegeven dan hij initieel bedoeld was, helaas, excuus daarvoor. Je aanvullende informatie is dan ook terecht. Artikel is geenszins bedoeld om ons ziekenhuis te profileren als pionier hierin, of als negatieve uiting richting de SPS-er. Intentie was om PSA meer op de kaart te zetten, iets waar de PSA zorgprofessional en uiteindelijk de Patiënt vooral beter van wordt. Laten we krachten bundelen en vooral daar samen energie in steken.

reageer >
2019
03
jun
Benedikt Van Loo

Beste Michiel, dank voor je reactie. We hebben hierover een goed gesprek kunnen voeren over de telefoon. Het is zo jammer dat RTL-nieuws jouw informatie niet correct heeft weergegeven want hierdoor creëren ze alleen maar onrust. Nogmaals een bewijs dat de media soms een eigen interpretatie van de feiten geeft. Sommigen zouden dit 'fake news' noemen ;-). Misschien moeten we hen daar nog even op wijzen. Sedatie is een prachtige ontwikkeling in ons vakgebied waar patiënten alleen maar bij gebaat zijn. Laten we hier inderdaad samen verder aan werken, zeker een win-winsituatie. Hartelijke groet, Benedikt

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >