heet vanaf nu
2019
26
jun
door
Martijn Lupke
517
3
1

OK Visie bouwt verder!

Het hebben van een toekomstbeeld en een ambitie is mooi, maar het waarmaken van een ambitie is mooier. Bij het oprichten van OK Visie was het onze ambitie om alle OK professionals samen te brengen op 1 platform. Dit platform moest alles in zich dragen om als OK professional vakinhoudelijke kennis te vergaren in de breedste zin van het woord, in contact te komen met collega OK professionals en om te weten te komen wat er elders op de OK’s in Nederland gebeurt. Onze stip op de horizon lag ver weg, maar we gingen ervoor.

En dat gaan we nog steeds! We zijn 2 jaar geleden vertrokken en de stip op de horizon komt langzaam dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. Of we er ooit komen? Je weet hoe het werkt met de horizon. Maar veel van onze mijlpalen hebben we bereikt. We hebben stabiele online bezoekersaantallen (10.000) per maand, we zijn ook offline met een krant en magazine te volgen, de redactie is uitgebreid en we hebben vaste sponsors om kostendekkend te zijn. De basis is gelegd en voelt voor ons als stevig genoeg om verder te bouwen.

En met die bouw zijn we flink aan de slag gegaan. En daarin willen we jullie graag meenemen, als zijnde een kijkje op het bouwterrein. We nemen in de bouwplannen overigens altijd het belang van onze lezers als basis. Een project moet altijd een meerwaarde hebben voor de OK professional en een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het platform.

ExpertCollege

We vinden het ontwikkelen van kennis en bij – en nascholing erg belangrijk en een onmisbaar onderdeel van het platform. Ook wij ervaren in de dagelijkse praktijk dat er veel behoefte is aan goede en specifieke bij – en nascholing voor de OK. Wij denken dat een partnerschap met ExpertCollege de perfecte keuze is om aan die vraag te voldoen. ExpertCollege is een van de marktleiders als het gaat om e-learning in de zorg en heeft ons daardoor veel te bieden. Wij zullen met hen nieuwe e-learnings gaan ontwikkelen en bestaande e-learnings vertalen naar de OK setting. Geplande start: najaar 2019

Incision

Ook Incision richt zich op bij – en nascholing voor de OK professionals en heeft wereldwijd veel ervaring opgedaan met het (online) opleiden van arts-assistenten en snijdend specialisten in opleiding. Incision gaat zich nu ook richten op de OK medewerkers. De samenwerking met Incision richt zich vooralsnog op het samen organiseren van een event in het najaar 2019. Dit event zal in het teken staan van inventariseren welke scholingsbehoefte er is bij de OK medewerkers. Onderdeel van dit event is het presenteren van “Het beste opleidingsidee van Nederland”. We zullen jullie binnenkort nader informeren over dit event.

Jellow Zorg

We merken dat er een trend waarneembaar is waarin (vooral de jonge generatie) flexibel wil werken. Veel mensen hebben - naast hun baan op de OK - ook andere interesses of bijbanen en dit past niet altijd bij een vast dienstverband. In andere sectoren zie je dit fenomeen ook optreden en is ‘als freelancer werken’ meer geaccepteerd dan in de gezondheidszorg. Wij willen als OK Visie meegaan in deze ontwikkeling en OK professionals laagdrempelig laten kennismaken met werken als freelancer. Daarom zijn we in gesprek gegaan met JellowZorg. JellowZorg is een aparte BV, maar opereert in nauwe samenwerking met Jellow. Jellow is in alle andere branches buiten de zorg zeer actief als platform voor freelancers en onderdeel van ‘Het mediahuis’. Het voordeel voor jou? Bepaal zelf je uurtarief, geen percentage afdragen aan tussenpersoon, bepaal zelf hoeveel je wilt werken, dus ècht eigen baas. We informeren jullie binnenkort over hoe dit precies in zijn werk gaat. Geplande start: september 2019

Intergo

Veilig werken is eigenlijk het belangrijkste op de OK. Het is echter geen sexy onderwerp. Toch willen we hier als OK Visie veel aandacht aan gaan besteden in een vorm die aanspreekt en echt een meerwaarde heeft. We volgen hiermee de opdracht die het ministerie geeft aan ziekenhuizen waarin erop wordt aandrongen dat ziekenhuizen maatregelen nemen gericht op een significante verbetering in het voorkomen van potentieel vermijdbare schade en sterfte. Intergo heeft ruim 50 jaar internationale ervaring en beschikt over een team gecertificeerde ergonomen en human factors consultants. Zij passen hun diepgaande kennis over menselijk gedrag toe om bedrijven succesvol te laten presteren. Dat gaat van advisering over werkprocessen tot aan het ontwerp van de bediening van knoppen en indeling van beeldschermen. Verder zijn zij bekend om hun onafhankelijke incident- en risicoanalyses. Wij hebben met Intergo een plan van aanpak gemaakt dat we de komende maanden met jullie zullen delen. Onderdeel van dit plan is in ieder geval het inrichten van een ‘OK Veiligheidsleernetwerk’. Wat dat precies is en wat je er mee kunt, laten we jullie volgende week, in een eerste blog hierover, weten.

Samenwerkingen met verenigingen

Wij denken dat (beroeps) verenigingen een belangrijk onderdeel kunnen zijn van ons platform. Alleen al het delen wat er speelt in een bestuur kan voor veel OK professionals een meerwaarde hebben. We werken op dit moment nauw samen met de NVLO (Nederlandse Vereniging Leidinggevenden Operatieafdeling) en de OVO (Orthopedische Vereniging Operatieassistenten). Zowel wij als deze verenigingen ervaren de samenwerking als zeer positief en zien mogelijkheden voor uitbreiding van deze samenwerking.

Moos and Spike

'Eén beeld zegt meer dan duizend woorden', is een uitdrukking die iedereen wel kent. Ook wij hebben gemerkt dat een film of instructievideo erg wordt gewaardeerd en snel een boodschap of leermoment kan overbrengen. Moos and Spike is een mediabedrijf dat gespecialiseerd is in mediaproducties in de zorg en veel ervaring heeft opgedaan in het Radboud UMC. Wij hebben vorige maand een pilot gedraaid in de vorm van een instructievideo voor Erbe en dit beviel van beide kanten erg goed. Dit heeft ons gesterkt in het voornemen het onderdeel “video” een prominentere plaats te geven op het (online) platform. In welke vorm is nog niet geheel duidelijk, maar ideeën zijn er genoeg. Ook hierover dit jaar meer.

We hopen met deze partners OK Visie nog waardevoller te maken voor jullie en ons weer een stapje verder te brengen naar onze stip op de horizon. En uiteraard blijven alle eerder gerealiseerde onderdelen van het platform in de huidige vorm bestaan.

Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2019
26
jun
Arnout Orelio

Goed bezig!

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >