heet vanaf nu
2018
02
dec
door
Martijn Lupke
601
3
0

Terug naar de basis

Waar sta jij over 5 jaar? Het is vaak de standaardvraag tijdens een jaargesprek met je leidinggevende. Heb jij hem al eens goed beantwoord? Wist ik vijf jaar geleden dat ik OK Visie zou gaan oprichten? Toch is het goed om af en toe eens terug te kijken wat je motiveerde om bepaalde keuzes te maken. Hebben deze keuzes geleid tot wat je voor ogen had of hebben omstandigheden gezorgd voor een afwijkend pad?

Toen ik op een zaterdagochtend in 2015, tijdens het boodschappen doen in de Albert Heijn, opeens het idee kreeg om een blog te gaan schrijven (OKBlog) over het werken op de OK, wist ik niet dat ik hiermee in een bepaalde behoefte zou voorzien. Ik wilde me vooral richten op wat ons als OK medewerkers verbind en hier over schrijven. Dat bestond nog niet en was wel hard nodig, vond ik. En dat vind ik nog steeds.

Nu - bijna 4 jaar verder - kijk ik terug op een turbulente en zeer leerzame periode. Er is veel bereikt in die periode. OKBlog is gefuseerd met OK Nieuws tot OK Visie. Er werden samenwerkingspartners gevonden, en sommige ook weer losgelaten. De OK Visie Krant en OK Visie Magazine werden opgericht. En tot op de dag van vandaag werken we hard door aan de toekomst. Zo staat bijvoorbeeld het OK Visie Event al in de steigers voor 2019.

Maar volgen we nog steeds het doel waar we in 2015 mee begonnen? Zijn we al het centrale informatieplatform voor iedereen die op de OK werkt? En begrijpt iedereen wat we daarmee bedoelen en willen bereiken? Wij hebben de indruk dat een nadere toelichting van ons doel op zijn plaats is.

Stel je 3 cirkels voor die deels op elkaar liggen. Iedere cirkel vertegenwoordig een discipline op de OK. Dan is er één gebiedje waar alle 3 de cirkels elkaar raken en overlappen. Dat is het gebied waar wij ons (willen) bevinden. De verbindende informatieschakel tussen de beroepsgroepen die elkaar op de OK hard nodig hebben, maar tegelijkertijd heel verschillend zijn. En juist deze diversiteit op de werkvloer maakt ons werk uniek, maar weten wat er speelt binnen de andere disciplines is cruciaal. Onze missie is om die verbindende schakel te zijn.
We merken dat de vertegenwoordigers van de verschillende beroepsgroepen op de OK maar moeilijk (willen) mengen en het bovenstaande model nauwelijks omarmen. Wat zien wij over het hoofd? Wat is probleem? Het gaat immers alleen maar om het delen van elkaars informatie op 1 platform. Samenwerken, niets meer, niets minder.

Ik ben en blijf van mening dat samenwerking, uiteraard met behoud van eigen identiteit als beroepsgroep, de sleutel is tot een bestendige toekomst. De veranderingen alleen al op het gebied van opleiden (bijvoorbeeld OKC2025, BMH, HBO-vt) of bij een actieplan over personeelstekorten, zal het uitdragen van gezamenlijke visie cruciaal zijn. Niet in de laatste plaats om de politiek en beleidsmakers te overtuigen van de problemen die niet één, maar alle beroepsgroepen op de OK raken.

OK Visie reikt iedereen de hand om een bijdrage te leveren aan de missie de overlap in ons werk nog beter te definiëren en uit te dragen om zo de zorg op de OK's in Nederland nog beter te maken. Wie volgt?


Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >