heet vanaf nu
2019
09
mei
door
Ingrid Hummel
1135
2
0

Werken op de ok tijdens de Ramadan

Afgelopen maandag is de Ramadan begonnen. Tot begin juni vasten moslims dan van zonsopkomst tot zonsondergang. Het vasten is een van de zuilen van de islam en elke gezonde volwassene wordt geacht zich eraan te houden.

Hoe is het om op de ok te werken tijdens de Ramadan? We vroegen het aan Elias Yama.
Elias is geboren in Afghanistan en woont al 24 jaar in Nederland. Hij is opgeleid in Tergooi Blaricum en Hilversum en in februari 2015 afgestudeerd aan de Amstel Academie als anesthesiemedewerker. Inmiddels werkt hij 3 jaar als ZZP’er en vervult hij momenteel een opdracht in het UMC Utrecht.


Wordt er bij jou op de werkvloer rekening mee gehouden met het feit dat je overdag vast? Is er begrip vanuit je leidinggevende en/of collega’s?

Bij mijn eerdere opdrachtgevers werd er altijd rekening mee gehouden. Zo kwam de aflos altijd vragen wanneer ik mijn lunchpauze en koffiepauzes wilde hebben. Omdat het middaggebed rond een uurtje of 14:00 is, werd er zodanig gepland dat ik dan wat langer weg kon blijven om mijn middaggebed te kunnen doen. Soms wilde ik mijn beide pauzes (2 x koffiepauze en lunchpauze) in 1 keer nemen. Hier werd ook niet moeilijk over gedaan. Wat ik van mijn collega’s begrijp is dat er bij UMC Utrecht veel rekening mee wordt gehouden tijdens ramadan.

Merk je dat je concentratie op de werkvloer minder is tijdens de Ramadan?

Nee, mijn concentratie wordt niet minder tijdens ramadan. Wel merk ik dat ik rond etenstijd een dipje krijg. Dit gaat gepaard met rillingen over mijn hele lichaam en krijg ik ineens heel erg koud op de OK. Dit duurt meestal zo’n 30 min.

Vermijd je bewust de koffiekamer om niet teveel geconfronteerd te worden met etende en drinkende collega’s?

Ik ben het inmiddels gewend om in het bijzijn van etende en drinkende collega’s te zitten. Het vasten zelf is een mind-set. Als ik de ‘knop’ omzet in mijn hoofd, kan niets mij van mijn pad halen. Wat ik wel merk is, dat sommige collega’s het zelf vervelend vinden om in het bijzijn van mij te eten of te drinken en zich gaan verontschuldigen.

Draai je ook nacht- en/of bereikbaarheidsdiensten in deze periode en zo ja, hoe ervaar je dit?

Ja, persoonlijk wil ik de organisatie niet belemmeren met het invullen van het rooster.
Momenteel werk ik wel onregelmatig. Ik denk wel dat ze daar zeker rekening mee houden als ik de volledige maand geen diensten zou draaien. Er zijn ook collega’s, die mee doen aan de ramadan, die alleen een avond/nachtdienst of geen dienst willen draaien. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur wat betreft de diensten.

Zijn er meerdere collega’s bij jou op de ok die vasten?

Ja, er zijn meerdere collega’s die vasten.

Is er ook gelegenheid om te bidden in de vorm van een speciale gebedsruimte in het ziekenhuis?

Voor zover ik weet, heeft elke ziekenhuis een stilteruimte voor alle godsdiensten. Zo ook het UMC Utrecht, die 24/7 open is.

Deel dit artikel
2 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >