heet vanaf nu
2019
15
jun
door
Martijn Lupke
1748
4
2

Zonder goede PR komt PSA niet ver….

Wat een nieuwsbericht van RTL allemaal teweeg kan brengen. Het overkwam de sedatiepraktijkspecialisten in Nederland vorige week. Het Radboud Ziekenhuis presenteerde sedatie (PSA) als nieuwe revolutionaire techniek en RTL deed de rest. Wat als een goede PR begon voor het betreffende ziekenhuis, eindigde met een hoos van verontwaardiging van de sedatiepraktijkspecialisten die al 12 jaar de “revolutionaire” techniek toepassen.

En daar bleef het niet bij. Men won er in het Radboud zelfs de bronzen “VGZ Zinnige Zorg Award” mee. Alle eer naar de verkeerde. Waar is het misgegaan? Hoe is het mogelijk dat deze zinnige zorg die reeds 12 jaar geleden is gelanceerd nu pas landelijke aandacht krijgt door slimme PR en een zorgverzekeraar die blijkbaar slecht geïnformeerd is over de anesthesiologische ontwikkelingen in Nederland?

Toch is onze verontwaardiging niet helemaal terecht. We kunnen het onszelf aanrekenen dat wij al 12 jaar zinnige (PSA) zorg leveren en blijkbaar niet in staat zijn gebleken hier goede landelijke PR aan te geven. Ziekenhuizen vermelden het vaak wel op hun website, maar daar blijft het vaak bij. Waar blijven wij als vakbroeders met ons verhaal? Waar is onze PR?

Ik gaf laatst tijdens de anesthesiedagen een klinische les in mijn ziekenhuis aan verpleegkundigen die op de afdeling werken waar onze sedatiepatiënten nazorg krijgen. Wat denk je? Een en al verbaasde blikken en rijzende wenkbrauwen. “Doen jullie dat allemaal, nou dat wisten we echt niet.” Werkelijk geen idee waar we als sedatiepraktijkspecialisten allemaal mee bezig en verantwoordelijk voor zijn. ‘Onze interne PR kan wel een likje verf gebruiken’, dacht ik op de fiets terug naar huis. In deze lijn verbaast het me dan ook niet dat onze externe PR niet op orde is en RTL zijn kans grijpt. PR is niet ons vak, wij zijn met de patiënt bezig, niet met het “verkopen” van ons vak. En toch moeten we daar aandacht voor hebben of accepteren dat anderen met onze eer gaan strijken.

Ik pleit voor de eerste optie. Meer focus op "uit onze schulp kruipen" en laten zien dat we bestaan en waar we voor staan. Niet afwachten tot een ziekenhuis weer een persbericht uitstuurt en namens ons met de eer gaat strijken. Nee, wij staan op als beroepsgroep en laten Nederland zien wat we in onze mars hebben en dat we überhaupt bestaan. Taskforce PSA!

Heb jij ideeën hoe we meer zichtbaar kunnen worden als beroepsgroep in de media en bij patiënten? Laat ons jouw ideeën weten, dan werken we ze samen met jullie uit!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Long time?
blog
Een unieke combinatie
blog
Van (PS)A naar Beter!
blog
Een jaar klaar

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2019
16
jun
Everd

Ik denk dat we ons moeten verenigen net als de perfusionisten. En zoals wordt aangegeven in dit artikel moeten we meer uit ons schulp kruipen!

reageer >
2019
17
jun
M. Lont. (gepensioneerde anesthesie-medewerker.)

Ook al ben ik geen gediplomeerde sedatiespecialist: Deze techniek pasten we 35 jaar geleden al. Weliswaar niet met Diprivan- of Dormicum-infuuspomp of met SpO2 bewaking.Merendeels met Valium al of niet in combinatie met N2O. Maar wel met endonasale zuurstofcatheter! Met steeds uitbreidende bewakingstechniek.

reageer >