heet vanaf nu
2021
20
sep
door
Ingrid Hummel
298
0
0

Donorledematen drie keer langer te bewaren met nieuwe techniek

Met een nieuwe techniek zijn donorledematen drie keer zo lang te bewaren als nu mogelijk is, concludeert plastisch chirurg in opleiding Anne Sophie Kruit van het Radboudumc in Nijmegen in haar promotieonderzoek. Als artsen de ledematen direct na het verwijderen aansluiten op een speciale mini-hart-longmachine blijven ze minstens achttien uur houdbaar. Met de gebruikelijke bewaarmethode - op ijs - zijn ze maar zes uur te gebruiken.

De machine pompt een bewaarvloeistof met zuurstof en voedingsstoffen door het weefsel van de ledematen. De techniek is al langer gangbaar voor lever- en niertransplantaties, maar voor ledematen is de standaardprocedure nog altijd koelen op smeltend ijs.

Een operatie waarbij een ledemaat wordt getransplanteerd, is een race tegen de klok, aldus Kruit. "Een stuk huid blijft ongeveer een etmaal bruikbaar voor transplantatie, maar weefsels waar spieren in zitten, lopen snel schade op. Spieren hebben veel zuurstof en voedingsstoffen nodig en beschadigen dus ook sneller." En dat terwijl zes uur juist voor iets als een handtransplantatie erg kort is. Kruit: "Hoe langer het duurt voordat een orgaan is aangesloten, hoe kleiner de kans op een succesvolle transplantatie. De schade die ontstaat in het weefsel tijdens het bewaren vergroot bovendien de kans op afstoting."

Promotor professor Dietmar Ulrich, hoofd van de afdeling Plastische Chirurgie, ziet een mooie toekomst voor de techniek van spoelen met de mini hart-long machine: “Deze techniek zal de wereld van de plastische chirurgie veranderen. Eerder moesten we binnen 6 uur transplanteren, maar nu hebben we 18 uur de tijd. Ik verwacht dat het aansluiten van ledematen op de mini hart-long machine over 10 jaar wereldwijd de standaard techniek is voor transplantaties.”

Daarnaast ziet Ulrich ook nog andere toepassingen voor de techniek: “Denk bijvoorbeeld aan iemand die een been verliest tijdens een ongeluk. Soms kun je dat been niet direct terugplaatsen, omdat de persoon niet fit genoeg is voor een langdurige operatie. Maar een dag later lukt het misschien wel. Dan is het heel fijn als dat been in goede staat blijft. Ook kan de techniek nuttig zijn als je weefsels verplaatst binnen een patiënt, zoals bij een borstreconstructie uit buikweefsel. Bij complicaties zoals stolselvorming, geeft deze techniek meer tijd om dat eerst op te lossen voordat je verder gaat.”

Op 24 september om 12.30 verdedigt Anne Sophie Kruit haar proefschrift getiteld ‘Extracorporeal perfusion for prolonged preservation of muscle flaps and limbs’. De livestream is te volgen via deze link.

Afbeelding: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Minder keizersneden door continue inzet kraamverzorgenden bij bevalling
nieuws
Nanogelcoating beschermt implantaten uitstekend tegen infecties
nieuws
Antoni van Leeuwenhoek opent unieke nieuwe hybride OK
nieuws
Menselijk hartweefsel klopt door in laboratorium

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst