heet vanaf nu
2018
18
mrt
door
Martijn Lupke
1417
3
3

Actieplan 'Werken op de OK'

De zorg krijgt 320 miljoen euro om de personeelstekorten in 2022 naar nul te reduceren en om de huidige werknemers in de zorg te behouden. Dat zijn mooie geluiden uit Den Haag, maar hoe concreet wordt dit voor ons als medewerkers van de OK? Wie gaat onze belangen vertegenwoordigen in het actieplan "Werken in de Zorg"?

Ruim een jaar geleden organiseerde OK Visie een debatavond over de personeelstekorten op OK, waarin duidelijk werd dat er geen pasklare oplossing is, maar dat samenwerking op regionaal niveau tussen ziekenhuizen een belangrijke stap in de goede richting is. Met name het maken van afspraken over opleidings- en stageplaatsen is cruciaal. De NVZ zou hier een coördinerende rol in moeten spelen. Nu, ruim een jaar later maken de LVO en OK Visie de balans op.

Tekort aan operatieassistenten houdt aan

De LVO constateert dat de uitstroom van gediplomeerde operatieassistenten nog steeds veel te laag is om aan de vraag te voldoen. En niet alleen operatieassistenten, maar ook het aanbod anesthesiemedewerkers is nog steeds veel te laag om aan de toekomstige vraag te voldoen. Daarnaast is de bekendheid van de beroepen op de OK bij de jeugd een punt van aandacht. Hoog tijd voor een landelijke campagne en een (eigen) actieplan "Werken op de OK".

De komende maanden gaan OK Visie en de LVO hun plannen, in het licht van het landelijke actieplan 'Werken in de Zorg', verder concretiseren en hebben hierbij jullie hulp hard nodig. Ook de andere beroepsverenigingen (NVAM, NVLO en BRV) zullen betrokken worden bij de uitwerking van ons actieplan. We willen de nadruk leggen op "samen", want hier ligt onze kracht en het succes van onze acties!

We willen hierover graag met jullie in gesprek!

Bestuur LVO / OK Visie

Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
3 reacties
2018
19
mrt
Rene

Vergeet in dit verhaal ook vooral niet de collega’s in de academische centra!! Dit is een andere cao dus acties die omtrent de cao ziekenhuizen plaats vinden hebben voor hun geen effect.

reageer >
2018
19
mrt
Martijn Lupke

Dank je wel Rene, goede aanvulling! Gaan we rekening mee houden...

reageer >
2018
20
mrt
Maril Hageman

Werken en leren in zorg! Aspect leren is niet weg te denken uit ons vak. Moet ook onderdeel van discussie zijn.

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >