heet vanaf nu
2018
27
sep
door
Ingrid Hummel
691
1
0

Antibiotica bij ongecompliceerde appendicitis vaak succesvol

Ongeveer 60 procent van de patiënten met ongecompliceerde acute appendicitis die aanvankelijk werden behandeld met antibiotica, ondergingen ook in de vijf jaar daaropvolgend geen appendectomie.

Dat blijkt uit een follow-up van de zogeheten Appac-trial, door Paulina Salminen e.a., gepubliceerd in JAMA. In die trial werd nagegaan in hoeverre een antibioticabehandeling non-inferieur is aan een operatie. 273 geïncludeerde patiënten kregen een appendectomie; 257 patiënten werden behandeld met antibiotica. 100 patiënten van die laatste groep moesten in de vijf jaar daarna alsnog worden geopereerd van wie 70 in het eerste jaar, zo blijkt nu. Dat maakt de behandeling met antibiotica tot een haalbare optie bij ongecompliceerde acute appendicitis, vinden de auteurs.

Dat vindt ook commentator Edward Livingston in dezelfde editie van JAMA. Hij roept in herinnering dat er aanvankelijk veel kritiek was op de uitkomsten van de Appac-trial: zo zouden de uitkomsten niet voldoen aan de vooraf gespecificeerde non-inferioriteitsmarge, waren de operaties alle open en dus niet laparoscopisch, waren de gebruikte antibiotica van het type ‘breedspectrum’, en was het de vraag wat er op de langere termijn met de niet-geopereerde patiënten zou gebeuren. Die vraag is nu – althans voor wat een periode van 5 jaar betreft – dus beantwoord. Belangrijk vindt Livingston dat er zich onder de patiënten die uitsluitend antibiotica kregen geen zware complicaties hebben voorgedaan die te wijten zouden kunnen zijn aan uitstel van operatie. Wel is nog onderzoek nodig naar de beste antibioticakuur. Al met al, vindt Livingston, hebben patiënten met acute, ongecompliceerde appendicitis nu dus de keuze tussen een operatie of een medicamenteuze aanpak met een betrekkelijk grote kans op succes.

Five-Year Follow-up of Antibiotic Therapy for Uncomplicated Acute Appendicitis in the APPAC Randomized Clinical Trial


Bron: Medisch Contact


Deel dit artikel
1 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >