heet vanaf nu
2021
25
mrt
door
Ingrid Hummel
316
1
0

Coronavaccinatie voor operatie voorkomt sterfgevallen

Patiënten die wachten op een ‘planbare’ chirurgische operatie, hebben baat bij een COVID-19-vaccinatie voorafgaand aan hun operatie, meldt het UMCG. Dit kan wereldwijd mogelijk duizenden sterfgevallen na operaties als gevolg van het virus voorkomen. Dat blijkt uit de data van een wereldwijde studie onder ruim 140.000 chirurgische patiënten. Schelto Kruijff en Jean Paul de Vries, respectievelijk oncologisch chirurg en vaatchirurg/afdelingshoofd chirurgie in het UMCG, coördineerden het Nederlandse deel van deze studie. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad British Journal of Surgery .

Hoger overlijdensrisico

Tussen de 0,6 procent en 1,6 procent van de patiënten ontwikkelt een COVID-19-infectie na een planbare operatie. Zij hebben hebben een 4 tot 8 keer zo hoog risico op overlijden in de 30 dagen na de operatie. Patiënten van 70 jaar en ouder die een kankeroperatie ondergaan, hebben gewoonlijk een sterftecijfer van 2,8 procent: in dit onderzoek bleek dit te stijgen tot 18,6 procent als ze een COVID-19-infectie ontwikkelen.

Sterfgevallen voorkomen

Op basis van hun wereldwijde studie concluderen de onderzoekers dat vaccinatie van chirurgische patiënten meer COVID-19-gerelateerde sterfgevallen voorkómt, dan vaccins die aan de algemene bevolking worden gegeven. Om in de algemene bevolking van 70 jaar en ouder één leven meer dan één jaar te redden, moeten 1.840 mensen worden gevaccineerd. Bij patiënten van 70 jaar en ouder die een kankeroperatie ondergaan, hoeven maar 351 vaccinaties verricht te worden.
De onderzoekers schatten in dat als preoperatief vaccineren overal ter wereld wordt doorgevoerd, dit ongeveer 58.000 COVID-19-gerelateerde sterfgevallen in één jaar zou kunnen voorkomen. Dit kan met name belangrijk zijn voor lage- en middeninkomen landen zoals in Afrika en Zuid Amerika, waar andere maatregelen die het risico op complicaties verminderen vaak niet kunnen worden toegepast.

Veilige herstart van operaties

Volgens Schelto Kruijff kan vaccinatie wereldwijd tienduizenden postoperatieve sterfgevallen van COVID-19-patiënten voorkomen. ,,Omdat de vaccinvoorraad nog beperkt is, wordt nu prioriteit gegeven aan vaccinatie voor groepen met het grootste risico op COVID-19-sterfte. Ons onderzoek kan helpen om deze beslissingen te onderbouwen. Het is van cruciaal belang dat beleidsmakers de gegevens die we hebben verzameld, gebruiken om een zo veilig mogelijke herstart van operaties die zijn uitgesteld te ondersteunen.”

bron: dvhn.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De groene, duurzame OK krijgt steeds meer gestalte
blog
Wanneer je niet meer weet wie er aan je bed staat
nieuws
Steeds vaker patiënten die COVID-19 klachten niet melden: gevaar voor de zorg
nieuws
Patiëntveiligheid onder druk bij ICT-uitval in ziekenhuizen

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >