heet vanaf nu
2018
06
jun
door
Ingrid Hummel
701
0
0

Derde van artsen en geneeskundestudenten maakte #MeToo-situatie mee

Een derde van de artsen en studenten geneeskunde, voornamelijk vrouwen, heeft op het werk weleens een seksueel grensoverschrijdende situatie meegemaakt. Dat blijkt uit een enquête van het blad Medisch Contact onder 3098 artsen en 440 geneeskundestudenten.

De meeste meldingen komen van coassistenten en specialisten die nog in opleiding zijn. Volgens hen komen grapjes en vervelende opmerkingen het vaakst voor. Ook gaat het vaak om afbeeldingen en teksten die via social media en e-mail worden verspreid. De slachtoffers van ongewenst gedrag melden dat de daders vaak hoger in de hiërarchie staan.

Uit de enquête blijkt daarnaast dat meer dan de helft van de respondenten ongewenste aanrakingen heeft meegemaakt. Zij noemen als voorbeeld: 'een arm die net te laag op je billen eindigt', 'gezoend worden op de mond', 'in je billen geknepen worden door superieuren', 'in mijn borsten geknepen door collega.' Sommigen melden ook grensoverschrijdende relaties of gedwongen seks.

Overigens blijkt dat de medici meestal niets doen of zeggen als ze een dergelijke situatie meemaken. Minder dan 10 procent van de respondenten die iets meemaakten, ondernam daarop actie, zoals bijvoorbeeld een melding bij een leidinggevende.

Vier procent van de deelnemers geeft toe zelf de dader te zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo geeft een arts-niet-in-opleiding (anios) toe een tijdje mee te zijn gegaan in dat gedrag: ,,Het was eten of gegeten worden. Gaf je geen grote bek terug en deed je niet mee, dan paste je er niet tussen en kwam je niet aan je opleidingsplek.''

,,Absoluut ontoelaatbaar'
KNMG vindt seksueel overschrijdend gedrag 'absoluut ontoelaatbaar'. Voorzitter René Héman van de artsenfederatie stelt: ,,Het mag niet, het kan nergens en in geen enkele vorm.'' Hij wil dat dit soort gedrag besproken kan worden en dat mensen elkaar 'scherp houden' op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Binnenkort worden de gedragsregels van de KNMG verder uitgewerkt. Daarin wordt dan nog explicieter gesteld dat seksueel grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd wordt.

Er lijkt, zo stelt Medisch Contact, voor coassistenten overigens niet veel te verbeteren op dit vlak. Studentenplatform de Geneeskundestudent deed in 2013 en 2006 ook onderzoek en meldde toen een vergelijkbaar percentage respondenten dat te maken had met seksuele intimidatie.

De studentenvertegenwoordiging stelt dat dit soort situaties afbreuk doet aan een veilige leeromgeving, 'wat juist tijdens de opleiding in de zorg van groot belang is'. De organisatie zegt het onderwerp hoog op de agenda te zetten en met de opleidingen te gaan praten over wat er moet gebeuren om te zorgen voor een veilige leeromgeving, zonder seksuele intimidatie.

Deel dit artikel
0 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >