heet vanaf nu
2019
15
jun
door
Ingrid Hummel
1091
3
0

Kanker bestrijden door middel van de juiste anesthesietechniek

Volgens anesthesioloog Michael Šrámek, werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek, is er steeds meer bewijs dat anesthesie invloed kan hebben op tumorgroei en metastasering. Hij vatte het bewijs samen in een compendium, waarvan vorig jaar versie 1.8. verscheen.

Als een chirurg – weliswaar met de allerbeste intenties – een mes in ons lichaam steekt, ontstaat een stressrespons in ons lichaam. Bij deze respons komen een heleboel pro- en anti-inflammatoire cytokinen vrij. Het is zaak dit proces zo goed mogelijk te onderdrukken, anders kan het een averechts effect hebben op het immuunsysteem van de patiënt. Met name bij patiënten met kanker is het belangrijk dat de eigen weerstand, met name de cellulaire weerstand, zo optimaal mogelijk is, anders krijgen kankercellen de kans om tijdens of net na de operatie uit te zaaien. Met behulp van bepaalde anesthesietechnieken kan deze respons worden onderdrukt’, legt Šrámek uit.

Šrámek noemt als voorbeeld de borstsparende operatie, waarbij algehele anesthesie gebruikelijk is. ‘In het Antoni van Leeuwenhoek combineren we tijdens een borstsparende operatie de algehele anesthesie met een zogenoemde veldblokkade. Bij een veldblokkade verdoven we het te opereren gebied met een lokaalanestheticum. Hierdoor heeft de patiënt onder andere minder morfine nodig. Uit diverse studies blijkt dat het gebruik van morfine en morfinepreparaten bij kankerpatiënten een averechts effect kan hebben op de eigen weerstand.

Het hele artikel is te lezen op Medisch Contact, waar ook het compendium te downloaden is.

Delen
3 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

blog
Van anesthesie-medewerker naar PA Anesthesiologie, Aafke deed het!
nieuws
Vier weken voor OK stoppen met roken vermindert postop complicaties
nieuws
Het optimaliseren van locoregionale anesthesietechnieken voor Fast Track orthopedische ingrepen.
blog
‘We bieden angst-, stress- en pijnvrije zorg voor ieder kind’

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >