heet vanaf nu
2017
22
sep
door
Ingrid Hummel
1330
4
0

Minder infecties op implantaten

Promovendus Martijn Riool heeft met onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum coatings en crèmes ontwikkeld die voorkomen dat implantaten kunnen infecteren.

Deze bevatten door Riool gemaakte synthetische antimicrobiële en anti-biofilm peptiden of wel SAAPs. SAAPs, kleine eiwitten, doden veel verschillende soorten bacteriën die zich op een implantaat willen vestigen, ook bacteriën die nauwelijks meer te behandelen zijn met de momenteel beschikbare antibiotica.
Daarnaast verhinderen zij de vorming van een biofilm op het implantaat. Dit is een slijmlaag bestaande uit bacteriën, suikers en eiwitten die ervoor zorgt dat de bacteriën minder gevoelig zijn voor medicijnen. Bovendien kunnen de ziekteverwekkers zich hierin naar hartenlust vermenigvuldigen.

Een coating die SAAPs afgeeft, vermindert de vorming van biofilm door de bacterie Staphylococcus aureus op het implantaat en verkleint de kans op infectie van het omliggende weefsel. Medische hulpmiddelen, vaak biomaterialen zoals katheters, kunsthartkleppen, kunstgewrichten en andere implantaten, worden steeds vaker gebruikt en vormen een belangrijk onderdeel van de hedendaagse geneeskunde en het dagelijks leven. Hun toepassing brengt echter een risico mee op infectie. Infectie is de grootste oorzaak van het falen van geïmplanteerde biomaterialen.

Martijn Riool: ‘Novel antibacterial strategies to combat biomaterial- associated infection’.

Promotor: prof. dr. M.D. de Jong Co-promotor: dr. S.A.J. Zaat
Datum, plaats en tijd: 27-9, Agnietenkapel UvA, 13.00 uur

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst