heet vanaf nu
2018
22
dec
door
Martijn Lupke
582
1
0

Minister maakt zich hard om veiligheid medische implantaten te vergroten

Minister Bruno Bruins (Medische zorg) onderneemt actie om de veiligheid van implantaten, van borstvergroting tot nieuwe heup en pacemaker, te vergroten. Er komt meer onderzoek naar de risico's en er komt een voorlichtingscampagne.

Voor het plaatsen van een implantaat bestaat vaak, maar niet altijd een medische noodzaak, stelt Bruins. "Zoals bij alle medische ingrepen moeten de voordelen en de risico's worden afgewogen. Het is cruciaal dat artsen over de risico's van implantaten in gesprek gaan met de patiënt, zodat ze samen kunnen beslissen over de beste behandeling.''

Vorige maand kwam uit groot onderzoek van 250 journalisten naar voren dat er nauwelijks wordt bijgehouden of medische implantaten bijwerkingen hebben. Ook worden ze maar weinig getest voordat ze op de markt komen. Hierdoor is er sprake van bijvoorbeeld lekkende implantaten, apparaatjes die stroomstoten geven als het niet nodig is of hulpmiddelen die organen perforeren.

Een campagne moet artsen beter informeren over de risico's van implantaten. Bruins wil ook bevorderen dat artsen en patiënten bijwerkingen en incidenten melden. "Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.''

Register
Artsen zijn vanaf 1 januari verplicht om implantaten te registreren in het Landelijk Implantatenregister. Bijwerking van implantaten kunnen gemeld worden bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

bron: rtlnieuws.nl / foto: Shutterstock

Deel dit artikel
1 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >