heet vanaf nu
2018
31
okt
door
Martijn Lupke
918
3
0

Nieuwe insteek ziekenhuis Lelystad overvalt St Jansdal

,,We zijn hier door overvallen’’, reageert bestuursvoorzitter Relinde Weil van het St Jansdal Ziekenhuis op de nieuwe insteek van minister Bruno Bruins voor het ziekenhuis in Lelystad. Het St Jansdal Ziekenhuis wil de zorgtaken overnemen in Lelystad en kwam deze week met een concreet plan voor een dagkliniek met de back-up van het grotere ziekenhuis in Harderwijk.

,,De toezegging van minister Bruins lijkt af te wijken van de vraag van de curator en daarmee van de plannen van ziekenhuis St Jansdal’’, licht Weil toe. ,,De minister spreekt vooral over het in stand houden van de acute zorg in Lelystad, dus de operatiekamers, intensive care, afdeling verloskunde en spoedeisende hulp. Wij hebben een voorstel op tafel gelegd dat gericht is op veilige en duurzame zorg. Ons voorstel voldoet aan alle kwaliteitsrichtlijnen en -niet geheel onbelangrijk- het is financieel haalbaar. Het lijkt erop dat de minister een volwaardig ziekenhuis op locatie Lelystad in stand wil houden. De komende dagen gaan we onderzoeken of de ideeën van Bruins haalbaar zijn. We zullen hem dan ook vragen wat nu precies de bedoeling is.’’

Krapte
Gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt zal het volgens Weil een hele uitdaging zijn om personeel te vinden. ,,Regel maar eens een club intensivisten, dit zijn specialisten op de intensive care. Deze zijn nagenoeg niet te vinden. Dat geldt ook voor spoedeisende hulp-artsen. Als je 24/7 acute zorg moet bieden, kom je bovendien op een zeer hoog kostenniveau. In 2008 is het ziekenhuis ook met overheidssteun overeind gehouden. Zodra deze werd afgebouwd dook het ziekenhuis gelijk weer in de rode cijfers.’’

Dagkliniek
Het ziekenhuis van Weil heeft een concreet plan voor een dagkliniek, waardoor inwoners van Lelystad voor 80 procent van de zorg in een eigen ziekenhuis terecht kunnen. Inclusief alle poliklinische behandelingen, een stevige diagnostische tak (röntgen, lab), kleinere operaties waarvoor patiënten niet langer dan een dag in het ziekenhuis hoeven zijn en zelfs een spoedeisende hulppost tot 22.00 uur ’s avonds. ’s Nachts gaat de sleutel in het slot. Voor zware trauma’s, specialistische zorg en ingewikkelde operaties moet de Flevolander zich sowieso in Harderwijk melden.

Bron: destentor.nl

Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >