heet vanaf nu
2017
02
jun
door
Martijn Lupke
1406
2
0

Nieuwe verklaring werking anesthesie

Waarom anesthesie tot bewusteloosheid leidt is nog altijd niet goed verklaard. Maar een nieuwe poging is gedaan. Waarom anesthesie tot bewusteloosheid leidt is nog altijd niet goed verklaard. De meest geciteerde hypothese is dat anesthesie de verbinding en daarmee de ‘informatie-overdracht’ tussen verschillende gebieden in de cerebrale cortex verbreekt of stillegt en dat dit ontkoppeling tussen die gebieden teweegbrengt de neurofysiologische basis voor het verlies van bewustzijn.

Verschillende recente neurowetenschappelijke studies onderbouwen die theorie. Maar Patricia Wollstadt e.a. publiceren in PLOS Computational Biology een alternatieve verklaring. Experimenteel onderzoek bij fretten bracht de onderzoekers op het spoor ervan. Wat deden ze? Ze brachten de dieren in bewusteloze toestand met het narcosegas isofluoraan en gingen vervolgens met behulp van elektrofysiologische metingen van de primaire visuele cortex (V1) en de prefrontale cortex (PFC) na hoe het stond met de ‘informatie-overdracht’. Ze vonden weliswaar een afname in beide richtingen, maar de afname was groter van PFC naar V1.

Lees hier meer over het onderzoek


Bron: medischcontact.nl / Foto: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Het (zieken)huis van de toekomst
blog
“Out of your comfort zone is where the magic happens.”
blog
Mijn vader
nieuws
Muziek tijdens het perioperatieve proces

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst