heet vanaf nu
2018
08
okt
door
Martijn Lupke
1156
6
0

TU-studenten winnen prijs voor samenwerking Reinier de Graaf bij ontwikkeling model-stasteun OK-assistenten

Vier TU-studentes Klinische Technologie hebben in samenwerking met praktijkopleider OK-assistenten Yvette Ek een model voor een stasteun ontwikkeld om rugklachten bij OK-assistenten te voorkomen. Ek was al langer op zoek naar een goede, bruikbare stasteun voor OK-assistenten. Chirurg Maarten van de Elst, actief op het gebied van innovatie, zorgde ervoor dat de TU-studentes de opdracht kregen om een demomodel voor de stasteun te ontwikkelen. Zij wonnen hiermee afgelopen zomer de Young Medical Delta Award ‘Beste betrekking eindgebruiker’ voor de goede samenwerking met hun opdrachtgevers uit Reinier de Graaf.

Yvette Ek werkt al 30 jaar op het operatiekamercomplex. “Wij werken in diensten van negen uur, waarbij we 75% van de tijd staan. Waar de chirurg vaak recht voor de patiënt staat, staan wij er schuin voor. Ook lopen we veel heen en weer en tillen we regelmatig. Hierdoor kun je als OK-assistent te maken krijgen met fysieke klachten.” Ze is erg te spreken over samenwerking met de TU-studentes. “Tijdens het hele traject stonden ze open voor alle wensen en ervaringen van OK-assistenten in ons ziekenhuis. Dat werkte erg fijn. Ze hebben een speciale setting in het OK-complex gemaakt om verschillende sta- en werkhoudingen te bestuderen en gingen hier vervolgens mee aan de slag. Nadat zij een tussentijds stappenplan gemaakt hadden, is dit door ons beoordeeld. Zij namen al onze aandachtspunten mee en dit leidde tot een mooie eindbeoordeling met een prijs voor de goede onderlinge samenwerking.”

Omdat het om een bachelorproject ging en dit startersmodel nog niet voldoet aan alle eindeisen, kan de stasteun in deze vorm nog niet op de markt worden gebracht. “Vanuit hun opdracht moesten de studenten zich focussen op één specifieke kant. Zij hebben er bij dit model voor gekozen om zich te richten op een stasteun die de onderrug minimaal belast. Dit betekent dat de stasteun pas op de markt kan komen als deze ook qua materiaalkeuze, hygiënevoorschriften en andere vereisten voldoet. Mogelijk interessant voor een nieuwe groep studenten die dit als masterproject wil kiezen. In dat geval kan de steun doorontwikkeld worden en mogelijk op de markt komen. Er zit zeker potentie in deze stasteun. Sowieso draagt dit project bij aan bewustwording als het gaat om het actief bezig zijn met de werkhouding van OK-assistenten. En het belang van de inzet van innovatieve projecten en hulpmiddelen hierbij is ook duidelijk.” Reinier de Graaf is blij met de mooie basis die de winnende studenten hiermee hebben neergezet voor een toekomstige prototype stasteun.



Fotobijschrift: OK-assistent/praktijkopleider OK-assistenten Yvette Ek (links) met de model-stasteun en twee van de betrokken TU-studentes.

Bron: reinierdegraaf.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
6 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst