heet vanaf nu
2019
06
nov
door
Ingrid Hummel
154
1
0

Landmacht breidt aantal mobiele noodziekenhuizen uit

De Koninklijke Landmacht heeft twee nieuwe noodziekenhuizen aangeschaft, die in Nederland ingezet kunnen worden bij calamiteiten. In eerste instantie zijn ze bedoeld voor gewond legerpersoneel, maar bij nationale rampen kunnen ook burgers er medische hulp krijgen. De geopolitieke instabiliteit is aanleiding voor het leger om de capaciteit aan mobiele hospitalen voor gebruik in Nederland uit te breiden.

De landmacht beschikt over kleine veldhospitalen die meegaan op missies in het buitenland, maar heeft daarnaast ook één groot, mobiel ziekenhuis dat bedoeld is voor gebruik op Nederlandse bodem. Dat is een ziekenhuis dat bestaat uit een aaneenschakeling van tenten die achter elkaar worden opgesteld, met zijtakken voor verschillende functies, zoals operatiekamers, recoveryafdelingen, behandelkamers, SEH-afdeling en apotheek.

De landmacht acht één groot mobiel ziekenhuis echter niet meer voldoende in het huidige tijdperk. Er is behoefte aan meer flexibiliteit, nu de internationale onrust is toegenomen, ook dichter bij Nederland. De aanvulling met twee iets kleinere varianten moet zorgen dat de landmacht ‘sneller en flexibeler’ de beschikking heeft over zo’n voorziening, licht kapitein der grenadiers Evert-Jan Daniels van de Koninklijke Landmacht toe. ‘De grote kun je dan verder van het front neerzetten en de kleinere dicht bij het front.’

De mobiele hospitalen staan onder leiding van een arts in dienst van de landmacht. Op het moment dat een mobiel ziekenhuis gebruikt moet worden, zet de landmacht niet alleen eigen artsen en verpleegkundigen in, maar kan ook een beroep doen op personeel van een aantal Nederlandse ziekenhuizen waar ze afspraken mee heeft gemaakt. De opslagplaats van de noodziekenhuizen houdt de landmacht geheim.

De twee nieuwe ziekenhuizen worden medio november in Amersfoort getest, om te kijken in welke opstellingen verschillende typen gewonden het beste kunnen worden geholpen.

Bron: Medisch Contact

Deel dit artikel
1 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >