heet vanaf nu
2019
29
jul
door
Ingrid Hummel
483
4
0

Vijf jaar onderzoek bevestigt: Prostatische Urethrale Lift is effectief bij klachten door een vergrote prostaat en behoudt seksuele functie

Onderzoek wijst uit dat de Prostatische Urethrale Lift methode een veilig en effectief alternatief is voor medicatie bij klachten door een vergrote prostaat. De onderzoeksresultaten tonen aan dat de behandeling ook na vijf jaar nog verlichting biedt. Daarnaast blijft de seksuele functie van mannen behouden. Wereldwijd zijn meer dan 100.000 mannen behandeld. Momenteel bieden vier ziekenhuizen in Nederland de behandeling aan.

Meer dan 750.000 mannen in Nederland hebben een vergrote prostaat. Als de prostaat groter wordt, drukt deze tegen de urinebuis. Hierdoor wordt de urethra als het ware dichtgedrukt en kan de urine het lichaam niet goed verlaten. Dit levert plasproblemen op bij mannen, zoals hevige aandrang om te plassen, het gevoel de blaas niet te kunnen legen en een langzame of onderbroken urinestraal. De klachten kunnen grote impact hebben op het dagelijks leven van mannen. Ze leiden vaak tot een slechte nachtrust, productiviteitsverlies en soms zelfs depressies.

Medicatie is vaak de eerstelijnstherapie voor een vergrote prostaat, maar die verlichting kan onvoldoende en tijdelijk zijn. Bovendien zijn mogelijke bijwerkingen van medicatie seksuele disfunctie, duizeligheid en hoofdpijn, waardoor veel patiënten stoppen met het gebruik van de geneesmiddelen. Een alternatief voor medicijngebruik is een grotere operatie, zoals de Trans Urethrale Resectie Prostaat (TURP). Mannen kiezen hier vaak niet voor vanwege het risico hun seksuele functie te verliezen of last te krijgen van incontinentie.

Teleflex Incorporated heeft vijf jaar lang onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een Prostatische Urethrale Lift, als behandeling voor klachten door een vergrote prostaat. Het onderzoek toont aan dat de behandeling een bewezen alternatief is voor medicatie of een chirurgische ingreep. Aan de gerandomiseerde gecontroleerde studie deden 206 patiënten mee.

De resultaten laten zien dat de Prostatische Urethrale Lift het volgende biedt:

  • een goed verdraagbare, minimaal invasieve ingreep;
  • snelle vermindering van symptomen na de ingreep terwijl de seksuele functie behouden blijft*;
  • een duurzaam effect, waarbij de IPSS (Internationale Prostaat Symptoom Score) en Qmax (piekstroomsnelheid van de urine) respectievelijk 36% en 44% verbetering ten opzichte van de uitgangssituatie blijven tonen;
  • een verbetering van de score voor levenskwaliteit (Quality of Life, QoL) van 50% over vijf jaar;
  • een duurzame behandeling met een laag herbehandelingspercentage van 2-3% per jaar1.
De meest voorkomende bijwerkingen van de ingreep zijn bloed in de urine, pijn of ongemak bij het plassen, veelvuldig moeten plassen, bekkenbodempijn en urineverlies door sterke aandrang, zo blijkt uit het onderzoek.2 Patiënten geven aan dat de meeste klachten licht tot matig van aard waren en binnen twee tot vier weken na de behandeling verdwenen.

Vier ziekenhuizen in Nederland bieden de Prostatische Urethrale Lift op dit moment aan. Dr. Vrijhof, uroloog bij het Catharina Ziekenhuis, is één van de urologen die de behandeling uitvoert. "De Prostatische Urethrale Lift is een doorbraak voor urologie en mannen met een vergrote prostaat. Het is de enige ingreep voor BPH waarbij is gebleken dat de erectie- en ejaculatiefunctie behouden blijven. Omdat de ingreep minimaal invasief is – met zo min mogelijk schade aan het weefsel - kunnen de patiënten snel hun dagelijkse leven weer oppakken."

Hoe werkt de Prostatische Urethrale Lift?
Bij deze behandeling worden kleine implantaten via de urethra ingebracht om het prostaatweefsel opzij te houden en de druk op de urethra te verlichten. Het is niet nodig in het prostaatweefsel te snijden, of het weefsel te verhitten of te verwijderen. De behandeling kan poliklinisch worden uitgevoerd onder lokale anesthesie of lichte sedatie en duurt normaal gesproken minder dan een uur. Patiënten hoeven over het algemeen geen katheter en worden doorgaans nog dezelfde dag uit het ziekenhuis ontslagen.


* Geen de novo (nieuwe) aanhoudende erectie- of ejaculatiestoornis
1 Roehrborn et al. Can J Urol 2017
2 McVary, J Sex Med 2014

Deel dit artikel
4 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >