heet vanaf nu
2019
09
mrt
door
Martijn Lupke
537
4
0

Voortgang aanvraag BIG voor anesthesiemedewerkers

De NVAM vordert gestaag met de aanvraag voor opname in artikel 3 van de Wet BIG. De aanvraag is door het ministerie VWS overgedragen aan het Zorginstituut Nederland (ZIN)

Voorheen werden alle aanvragen voor opname in de Wet BIG afgehandeld door VWS. Vooruitlopend op de wetswijziging BIG II wordt vanaf januari 2019 een nieuwe werkwijze gehanteerd. Het Zorginstituut zal, als onafhankelijk orgaan, de minister voor medische zorg adviseren of het beroep al dan niet moet worden opgenomen in de wet BIG.

We hebben recentelijk een gesprek gehad met het Zorginstituut. Zij hebben aangegeven dat ze de aanvraag in behandeling hebben genomen en onderzoek gaan uitvoeren.
Dit betekent dat onze aanvraag opnieuw wordt beoordeeld aan de hand van, door het zorginstituut vastgestelde, criteria.

Hierbij geven zij als uitgangspunt de volgende criteria;

  • is het beroep gericht op de individuele gezondheidszorg,
  • is het een basisberoep dat voldoende onderscheidend is ten opzichte van andere beroepen
  • is wettelijke regulering noodzakelijk om de patiënt adequaat te beschermen.
Daarnaast heeft het ZIN aangegeven dat er in het kader van toelating tot artikel 3 van de Wet BIG als beroepsgroep aanvullende vragen kunnen worden gesteld.

Hierbij moeten wij denken aan:
  • Worden er voorbehouden handelingen uitgevoerd
  • Hoe ziet de beroepsopleiding er uit
Sommige van bovengenoemde criteria zijn al uitvoerig toegelicht door het bestuur aan VWS. Het kan zijn dat ook het ZIN hier nog zich wil verdiepen. Wij hebben, in het kader van een goede beeldvorming van ons beroep in de praktijk, aangeboden om het werkbezoek dat destijds is gedaan door de ambtenaren van het VWS ook te laten plaatsvinden voor de verantwoordelijken van het Zorginstituut.

Het Zorginstituut (ZIN) brengt na onderzoek een advies uit aan de minister. Na dit advies bepaald de minister (VWS) of hij overgaat tot opnemen van de “anesthesiemedewerker” onder art.3 in de Wet BIG. Het is moeilijk te zeggen hoelang het gaat duren voordat hierover uitsluitsel is. Wat al wel reeds is aangegeven door verantwoordelijken is, dat wanneer we toegelaten worden tot art. 3 van de Wet BIG, dit zeker 2 a 2,5 jaar gaat duren voordat we daadwerkelijk daarin opgenomen zijn. Er moet namelijk een wijziging in de Wet plaatsvinden en dit wetsvoorstel moet het parlement passeren, hier gaat erg veel tijd overheen.

Conclusie is dat we er heel hard mee bezig zijn maar de uitkomst nog erg onzeker is.

Bron: NVAM

Deel dit artikel
4 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >