heet vanaf nu
2017
27
jun
door
Martijn Lupke
1889
9
0

Ziekenhuis houdt vaak onnodig OK vrij voor spoedgevallen

Ziekenhuizen reserveren vaak onnodig tijd, ruimte en faciliteiten voor spoedgevallen. Dat blijkt uit onderzoek van Nardo Borgman die aan de Universiteit Twente een computersimulatiemodel ontwikkelde. Daarmee kun je het gebruik van operatiekamers doorrekenen om tot een optimale situatie te komen. Borgman promoveerde op 23 juni op zijn onderzoek aan de Universiteit Twente.

Uit het onderzoek van Borgman blijkt het vrijhouden van operatiekamers (OK’s) zoals dat nu gebeurt in de meeste ziekenhuizen, vaak onnodig te zijn. Borgman ontwikkelde een simulatiemodel. Hiermee kun je razendsnel allerlei factoren die spelen rond de operatiekamers in een ziekenhuis doorrekenen. Het model bootst het dagelijks gebruik van deze OK’s na zodat je kunt bekijken hoe je het beste om kunt gaan met spoedpatiënten. Omgaan met spoedpatiënten kun je doen door een OK vrij te houden voor spoedgevallen of juist door spoedpatiënten te laten ‘inbreken’ in reguliere OK’s en daarmee de afspraken van reguliere patiënten uit te stellen. De derde optie is om deze beide methodes te combineren. Het model simuleert voor verschillende factoren (het aantal OK’s, aantal patiënten, hoeveel procent is spoed, et cetera) hoe deze drie strategieën het doen qua uitloop en wachttijd. Hiermee krijg je inzicht in welke strategie het beste is voor een specifieke ziekenhuissituatie.

Lees hier het volledige artikel.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
9 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opiatenmisbruik door anesthesie-personeel, een onderschat probleem?
blog
Efficiënt werken op OK bij Bergman Clinics. Daar wordt iedereen beter van.
nieuws
Veiligheid en effectiviteit van implantaten voor hersenaneurysma vaak niet goed onderzocht
nieuws
Landelijke studie naar effect van multidisciplinair overleg bij hoog-risico patiënten

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst