heet vanaf nu
2018
06
jun
door
Ingrid Hummel
709
0
0

Inspectie: zorg moet beter bij particuliere klinieken

Zelfstandige klinieken leven de richtlijnen voor goede zorg onvoldoende na. Bij zowel de infectiepreventie als het operatieve proces laat de kwaliteit te wensen over. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op basis van bezoeken aan 180 zelfstandige klinieken. De laatste rapporten, die vandaag worden gepubliceerd, bevestigen de trend.

Inspectiebezoeken

Vorig jaar heeft de IGJ veertig onaangekondigde bezoeken afgelegd bij evenzoveel zelfstandige klinieken. In totaal zijn er 128 verbetermaatregelen opgelegd. De klinieken zijn geselecteerd op basis van vier thema’s: patiëntenrechten en eisen voor goede zorg, professionals, kwetsbare groepen, operatieve zorg. De kwaliteit van infectiepreventie blijft achter, vooral in klinieken zonder operatieafdeling. In geen enkele kliniek met operatie-afdeling voldeed de luchtbehandeling op de OK aan de eisen. In de helft van de getoetste klinieken was de medicatieveiligheid niet in orde, bij meer dan 75 procent van de klinieken was de risico-inventarisatie onvolledig en bijna de helft voldeed niet aan de normen op het gebied van sterilisatie van operatiesets en -materialen.

Kwaliteit van zorg
Patiënten moeten ervan uit kunnen gaan dat ze goede zorg krijgen in deze klinieken. Dat is niet overal zo.
De inspectie heeft specifiek zorgen over de volgende thema’s:

- De time out procedure

- Infectiepreventie

- Controles bij klaarmaken en toedienen van high risk medicatie

- Zijn de zorgverleners bekwaam en bevoegd om met medische apparatuur om te gaan en is deze apparatuur tijdig onderhouden?

- Informed consent

Gericht toezicht

De IGJ heeft de afgelopen jaren het toezicht op de particuliere klinieken uitgebreid. De IGJ voert meer inspectiebezoeken uit en richt zich hierbij op de belangrijkste risico’s.

Daarnaast is de IGJ in gesprek met onder meer de klinieken, het ministerie van VWS, Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en de wetenschappelijke verenigingen om er samen voor te zorgen dat de veiligheid en kwaliteit van zorg op het gewenste niveau komt.

In haar toezicht let de IGJ scherp op bovenstaande thema’s. Bij situaties waar de veiligheid in het geding is of waar geen bereidheid is om te verbeteren grijpt de IGJ in.

Het document Het naleven van de richtlijnen infectiepreventie en operatief proces kan en moet in Particuliere Klinieken nog beter kunt u lezen in onze Documentenbank

Bron: IGJ

Deel dit artikel
0 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >