heet vanaf nu
2023
21
feb
door
Ellen Schepens
747
1
0

Medisch Hulpverlener: één beroep, één register

Op 25 februari 2022 kondigde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat de Medisch Hulpverlener wordt opgenomen in de Wet BIG artikel 3. Voor deze opname heeft de minister onderscheid gemaakt tussen de verschillende werkplekken waar de Medisch Hulpverlener werkzaam is. Werk je als Medisch Hulpverlener bij de anesthesie of binnen de operatieve zorg? Dan kan je je straks niet registreren in het BIG Register.

De NVBMH is het daar uiteraard niet mee eens. Alle Medisch Hulpverleners ontvangen hetzelfde diploma en zijn evengoed bekwaam in het uitvoeren van voorbehouden handelingen. Door onderscheid te maken binnen onze beroepsgroep ontstaan onwenselijke situaties. Want als afgestudeerde Medisch Hulpverlener anesthesie of operatieve zorg kan de overstap naar de ambulance, SEH of een andere werkplek niet meer worden gemaakt. En dat terwijl de Medisch Hulpverlener heeft gekozen voor een brede bachelor in de acute zorg. Een groep van honderd BMH’ers belandt dankzij dit besluit in dezelfde fuikfunctie als de collega’s zonder verpleegkundige vooropleiding.

Het opsplitsen van de beroepsgroep komt de flexibiliteit van de Medisch hulpverlener niet ten goede. De Medisch Hulpverlener heeft juist niet gekozen voor deze fuikfunctie maar voor een brede bachelor in de acute zorg. Deze flexibele inzetbaarheid is ten tijde van de corona-pandemie zeer belangrijk gebleken. Juist de Medisch Hulpverlener bezat een goede basis om ingezet te worden op bijvoorbeeld de Intensive Care. De intentie om op deze manier inzetbaar te zijn in de gehele acute as wordt door het ministerieel besluit tenietgedaan.

Met een BIG-registratie voor de Medisch Hulpverlener op de anesthesie ontstaat een verschil met de niet-verpleegkundige anesthesiemedewerker. Dit verschil is nu ook al aanwezig. De verpleegkundige die de CZO-opleiding anesthesie heeft gevolgd, wordt anesthesieverpleegkundige en de collega’s die via andere routes bij de anesthesie terecht komen, zijn anesthesiemedewerkers. De anesthesiemedewerker komt niet voor in het BIG-register. De anesthesieverpleegkundige behoudt de verpleegkundige BIG-registratie omdat de voorbehouden handelingen frequent worden uitgevoerd in het dagelijks werk.

Hetzelfde principe kan ook voor de Medisch Hulpverlener anesthesie gelden. De onderzoeksgroep van het MUMC+, die de Medisch Hulpverlener onderzocht van 2016 tot 2021, concludeerde dat er nergens zoveel voorbehouden handelingen worden uitgevoerd als op de anesthesie.

Wij hopen dan ook van harte dat de minister hierin nog van gedachte verandert. De NVBMH is van mening dat alle Medisch Hulpverleners, maar ook de anesthesiemedewerker met welke vooropleiding dan ook, toegelaten moet worden tot het BIG-register. Hiertoe heeft de NVBMH verschillende notities en brieven verstuurd naar het ministerie van VWS en ook is dit herhaaldelijk benoemd in de gesprekken die rondom het wetstraject worden gevoerd.

Wij roepen Medisch Hulpverleners en collega’s op om hun visie op dit besluit met ons te delen. Ook zijn wij nieuwsgierig hoe zij de toekomst van de Medisch Hulpverlener anesthesie en de anesthesiemedewerker in zijn geheel voor zich zien.

Laat het ons weten via info@nvbmh.nl.

Volg de NVBMH via onze nieuwsbrief of LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
1 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Nuchter naar operatie niet langer nodig: dit ziekenhuis heeft de primeur
blog
Gekoppelde infuuspompen op OK: sneller, makkelijker en veiliger
nieuws
Anesthesie tijdens zwangerschap heeft geen invloed op ontwikkeling kind
blog
Een goede game om bij te leren op je smartphone, het bestaat!

Ellen Schepens

Ellen is werkzaam als medisch hulpverlener SEH en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners. Daarnaast zet ze haar kennis en ervaring
in als medisch begeleider op de Wensambulance Utrecht en bij Emergency Medical Services tijdens evenementen door heel Nederland.

Ook heeft Ellen de stichting Medical3T in Kenia opgericht. Deze stichting verzorgt EHBO-lessen in de provincie Laikipia en heeft als doel om acute zorg te verlenen door middel van een ambulancedienst.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst