2025
Toename van agressie in de zorg: maatregelen ter bescherming van zorgpersoneel
De veiligheid in de zorg staat onder grote druk. Zorgmedewerkers worden in toenemende mate geconfronteerd met agressie. Dit blijkt uit een recente peiling van NU'91, de beroepsorganisatie en vakbond voor zorgprofessionals. Uit de enquête onder ruim 1.200 zorgmedewerkers blijkt dat verbale en fysieke agressie aan de orde van de dag zijn. Zorginstellingen in Gelderland nemen maatregelen om hun personeel beter te beschermen.
|
2025
Goede pijnstilling in plaats van operatie bij heupbreuk kwetsbare oudere
Moet je een kwetsbare oudere altijd een heupoperatie aandoen? Steeds vaker is het antwoord daarop “nee”. In Isala zijn 2 alternatieve behandelingen beschikbaar: De PENG-blokkade en sinds kort ook de SPING-blokkade. Beide zijn effectief tegen de pijn maar veel minder ingrijpend dan een operatie. Anesthesiologen Peter Holtman en Gertjan Zwart zijn blij dat ze dit patiënten kunnen aanbieden.
Ook interessant
evenementen
Er staan op dit moment geen evenementen gepland
|
2025
Gaat technologie de anesthesie-verpleegkundige vervangen?
Door personeelstekort worden operatiekamers niet goed benut en wachten patiënten langer op een operatie. Docent-onderzoeker Rick van Loon ziet hoe AI en andere nieuwe technologie de anesthesieverpleegkundige in de toekomst kan helpen. ‘Technologie gaat hun werk makkelijker maken.’
|
2025
De ecologische impact van colorectale naadlekkages
Een colorectale naadlekkage is niet alleen een ernstige complicatie voor de patiënt, maar blijkt ook een flinke ecologische voetafdruk achter te laten. Recent onderzoek van Zwitserse en Britse wetenschappers toont aan dat één naadlekkage leidt tot gemiddeld 1303 kilogram CO2-uitstoot, 1803 kubieke meter waterverbruik en 123 kilogram afvalproductie. Deze aantallen zijn schokkend: ze staan gelijk aan vijf retourvluchten tussen Rome en Londen, 17 keer het jaarlijkse watergebruik van een gemiddelde Europeaan, en drie maanden huishoudelijk afval.
|
2025
Artsen hebben vaker rijke ouders – hoe zit het bij verpleegkundigen?
Artsen kiezen opvallend vaak hetzelfde beroep als hun ouders en groeien gemiddeld op in een financieel sterker milieu dan andere zorgverleners, waaronder verpleegkundigen. Dit verschil is vooral groot bij jongere artsen: van de artsen geboren vanaf 1980 heeft 30% een vader die in 2011 een brutojaarinkomen had van meer dan 103 duizend euro. Gemiddeld verdienden de vaders van jonge artsen in 2011 bijna 94 duizend euro bruto per jaar, blijkt uit het rapport *‘Diversiteit in het BIG-register’* van socioloog Lianne Mulder (UMC Utrecht). Dit onderzoek, gepubliceerd door het ministerie van VWS, brengt diversiteit en mogelijke kansenongelijkheid binnen de zorg in kaart. Hierin zijn data van zorgverleners en hun ouders uit het BIG-register gecombineerd met gegevens van het CBS.
|
|
|
|