heet vanaf nu
2022
25
nov
door
Ingrid Hummel
24
0
0

Anesthesie tijdens zwangerschap heeft geen invloed op ontwikkeling kind

Artsen in UZ Leuven onderzochten of blootstelling aan anesthesie tijdens de zwangerschap een effect heeft op de hersenontwikkeling van de baby. De resultaten zijn geruststellend: er werd geen significant verband gevonden. Ingrepen en anesthesie worden bij voorkeur vermeden tijdens de zwangerschap en indien mogelijk uitgesteld tot na de bevalling. Maar ongeveer 1% van alle zwangere vrouwen moet toch een dringende, niet-verloskundige ingreep ondergaan, bijvoorbeeld bij een acute blindedarmontsteking. Tot voor kort was het onduidelijk of blootstelling aan anesthesie tijdens de zwangerschap invloed kan hebben op de hersenontwikkeling van het ongeboren kind.

topic
Anesthesie
advertentie
2022
27
okt
door
Ingrid Hummel
322
0
0

De baarmoeder behouden bij verzakking is beter dan verwijderen

Bij een baarmoederverzakking geeft een operatie waarbij een gezonde baarmoeder behouden blijft betere resultaten dan een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd wordt. Na vijf jaar hebben de vrouwen die een baarmoederbesparende operatie ondergingen minder terugkerende klachten dan vrouwen wiens baarmoeder wel werd weggehaald. Dit laat promotieonderzoek van Sascha Schulten van het Radboudumc zien.

topic
Chirurgie
2022
10
okt
door
Ingrid Hummel
506
1
0

Breast Implant Illness zelden de reden om borstimplantaten te vervangen of verwijderen

Breast Implant Illness (BII) is niet vaak de reden voor het vervangen of verwijderen van borstimplantaten. Er wordt veel vaker opnieuw geopereerd vanwege lokale postoperatieve complicaties, zoals kapselvorming. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, Maastricht University en het Dutch Breast Implant Registry (DBIR), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het open acces tijdschrift JAMA Network open.

topic
Chirurgie
2022
20
sep
door
Ingrid Hummel
616
0
0

Hyperspectrale camera zet eierstokkanker op de foto

Met een hyperspectrale camera kunnen chirurgen straks tijdens een operatie zien waar gezond weefsel ophoudt en tumorweefsel begint. De chirurg kan zodoende zorgvuldiger tumoren weghalen en gezond weefsel met rust laten. Het begon allemaal met de wens om het tumorweefsel van eierstokkanker beter te leren onderscheiden van ander buikweefsel. ‘Eierstokkanker verspreidt zich vaak door de hele buik, en omdat het dikwijls eerst wordt bestraald, ontstaat littekenweefsel dat zich lastig laat onderscheiden van tumorweefsel. Maar je wilt tijdens een operatie wel heel goed weten wat je weg moet halen en wat niet’, legt ingenieur Nick van de Berg van het Erasmus MC uit.

topic
Innovatie
advertentie
2022
13
sep
door
Martijn Lupke
650
0
0

Immuuntherapie voorafgaand aan operatie darmkanker zeer effectief

Patiënten met een bepaald subtype darmkanker blijken ongekend goed te reageren op een kortdurende behandeling met immuuntherapie in de wachttijd tot aan hun operatie. In een nieuwe studie slaat de behandeling bij nagenoeg alle patiënten zeer goed aan. Bij twee derde van hen waren de kankercellen zelfs geheel verdwenen voor de operatie. Op 11 september presenteren onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek deze resultaten op het Europese ESMO-congres in Parijs.

topic
Chirurgie