heet vanaf nu
2021
23
sep
door
Martijn Lupke
78
0
0

KABINET TREKT 675 MILJOEN EURO EXTRA UIT VOOR ZORG-SALARISSEN

Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Om de maatregel te betalen wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder.

topic
Management
advertentie
2021
23
sep
door
Ingrid Hummel
74
0
0

In één keer raak, ook bij moeilijke prikkers

Bij sommige patiënten is het aanbrengen van een infuus voor een operatie een pijnlijke en lastige aangelegenheid. Anesthesiemedewerker Rick van Loon van het Catharina Ziekenhuis heeft een techniek ontwikkeld dat het slagingspercentage spectaculair verbeterd. Na een specifieke training en met behulp van echografie kunnen ook niet-specialisten zich bekwamen in deze techniek. Van Loon promoveert vrijdag 24 september aan de Technische Universiteit Eindhoven op dit onderwerp. “Het is mijn droom dat geen enkele patiënt ‘misgeprikt’ wordt.”

topic
Anesthesie
2021
20
sep
door
Ingrid Hummel
68
0
0

Donorledematen drie keer langer te bewaren met nieuwe techniek

Met een nieuwe techniek zijn donorledematen drie keer zo lang te bewaren als nu mogelijk is, concludeert plastisch chirurg in opleiding Anne Sophie Kruit van het Radboudumc in Nijmegen in haar promotieonderzoek. Als artsen de ledematen direct na het verwijderen aansluiten op een speciale mini-hart-longmachine blijven ze minstens achttien uur houdbaar. Met de gebruikelijke bewaarmethode - op ijs - zijn ze maar zes uur te gebruiken.

topic
Innovatie
2021
10
sep
door
BovenIJ Ziekenhuis
478
5
0

BovenIJ en GP Groot verduurzamen samen de OK

GP Groot inzameling en het BovenIJ ziekenhuis spannen zich in om de zorg te verduurzamen. Ze zijn een innovatieve pilot gestart: personeel van de OK en de Centrale Sterilisatie Afdeling van het BovenIJ zorgt dat de steriele doeken waarin het instrumentarium wordt verpakt, apart worden ingezameld voor recycling. Met 300 kg per maand levert deze grondstof een aanzienlijke milieuwinst op omdat het afval niet meer wordt verbrand maar wordt hergebruikt voor recycling.

advertentie
2021
06
sep
door
Ingrid Hummel
621
2
0

Nanogelcoating beschermt implantaten uitstekend tegen infecties

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar speciale coatings die implantaten beter kunnen beschermen tegen infecties. De weg naar brede toepassing in de praktijk is echter nog niet gelukt. Recent deed Damla Keskin in het UMCG promotieonderzoek naar nanogelcoatings. Deze blijken een uitstekende bescherming te bieden tegen infecties. Vindt deze veelbelovende coating zijn weg naar de patiënt?

topic
Innovatie