heet vanaf nu
2018
23
apr
door
Martijn Lupke
134
2
0

Ouderen niet meer opereren is ineens bespreekbaar

Soms is het riskant én kostbaar om ouderen te opereren. GroenLinks wil het taboe op ‘overbehandeling’ doorbreken. Omwille van patiënt en kosten.

advertentie
2018
23
apr
door
Martijn Lupke
208
3
0

Rennend de operatietafel op en af en je herstelt veel sneller

Zo veel mogelijk in beweging blijven rond de operatie, zo kort mogelijk nuchter zijn, dan kan je binnen 48 uur lopend het ziekenhuis uit. Het aantal complicaties na darmoperaties is fors verminderd in het Martini Ziekenhuis.

topic
Innovatie
2018
21
apr
door
Ingrid Hummel
683
1
0

Wereldwijd eerste bewijs voor gunstige effecten van muziek rondom operaties

De aanwijzingen waren er al, maar nu is het echt bewezen: patiënten die muziek luisteren tijdens een operatie ervaren minder pijn of angst. Ook patiënten die onder volledige anesthesie werden geopereerd en aan muziek werden blootgesteld via een koptelefoon, hadden minder pijn. Onderzoekers van Erasmus MC publiceren hun bevindingen over ‘perioperatieve muziek’ in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery.

topic
Onderzoek
2018
21
apr
door
Martijn Lupke
174
3
0

Nieuwe schouder in één dag

De afdeling orthopedie van het Waterlandziekenhuis heeft deze week als eerste Nederlandse ziekenhuis een schouderprothese in dagbehandeling geplaatst. De patiënt kwam ’s ochtends nuchter voor de operatie en kon dezelfde dag naar huis. Normaal gesproken houdt deze ingreep patiënten twee tot drie dagen in het ziekenhuis.

topic
Innovatie
advertentie
2018
16
apr
door
Martijn Lupke
90
1
0

Robotchirurg neemt riskant handwerk over: 'Tegen de tijd dat we door de schedel heen zijn, hebben we al gevoelloze vingers'

In Eindhoven is een robot ontwikkeld die heel precies door schedelbot heen kan boren en frezen. Dat scheelt twee tot drie uur aan veeleisend handwerk van de chirurg.

topic
Innovatie