heet vanaf nu
2021
12
jan
door
Ingrid Hummel
280
4
0

Meer vaccins naar de ziekenhuizen om acute operaties te garanderen

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) is blij met de start van de vaccinaties. De eerste voortvarende vaccinatieronde in de ziekenhuizen is gericht op het voorkomen van verdere uitval van zorg voor COVID-patiënten. Nu deze belangrijke stap is genomen pleit de NVA ervoor zo snel mogelijk vaccins ter beschikking te stellen aan anesthesiologen, OK medewerkers en afdelingsverpleegkundigen, om te voorkomen dat acute operaties die binnen zes weken moeten plaatsvinden niet door kunnen gaan.

topic
Personeel
advertentie
2020
31
dec
door
Martijn Lupke
145
2
0

3D-implantaat voorkomt amputatie van onderbeen

Bij een patiënt met een groot botdefect na een ernstige onderbeenbreuk is de amputatie van het onderbeen voorkomen met behulp van een 3D-geprint implantaat en lichaamseigen stamcellen. De behandeling werd met succes uitgevoerd in het Maastricht UMC+. Het implantaat en de stamcellen stimuleren de plaatselijke groei van nieuw botweefsel. Het 3D-geprint implantaat is biologische afbreekbaar en zal uiteindelijk geheel verdwijnen

topic
Innovatie
2020
14
dec
door
Ingrid Hummel
310
0
0

‘Vrouw zijn’ geen risicofactor op sneller overlijden na hartoperatie

Zowel mannen als vrouwen krijgen hart- en vaatziekten. Hoewel hun behandelingen hetzelfde zijn, zijn er wel degelijk verschillen. Zo komen hartinfarcten onder mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen. En vrouwen hebben weer vaker beroertes en hartfalen. “Maar dat vrouwen een grotere kans hebben om te overlijden na een bypassoperatie of een aortaklepvervanging, alleen omdat ze vrouw zijn, dat klopt niet”, stelt cardiothoracaal chirurg dr. Joost ter Woorst van het Catharina Ziekenhuis.

topic
Chirurgie
2020
27
nov
door
Ingrid Hummel
267
1
0

Extra zuurstof zorgt voor minder afstoting donornier

Getransplanteerde nieren hebben baat bij extra zuurstof voorafgaand aan de transplantatie. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven, UMC Groningen en Oxford University, dat op 20 november in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De onderzoekers toonden aan dat nieren die zuurstof hadden gekregen, een jaar na de transplantatie veel minder worden afgestoten en vaker overleven. Voor patiënten die een niertransplantatie nodig hebben, is dit een grote stap voorwaarts.

topic
Innovatie
advertentie
2020
19
nov
door
Martijn Lupke
703
3
0

Van patiënt met Acute Myeloïde Leukemie naar expeditie deelnemer!!!

Mijn naam is Eduard Bollebakker (47), vader van Britt(18) en Quinn (11) en anesthesie assistent in het Maxima MC. Eind juli 2019 kreeg ik de diagnose Acute Myeloïde leukemie. Mijn wereld stond even op z'n kop. Veel tijd om na te denken had ik niet want drie dagen later werd ik opgenomen in mijn 'eigen' ziekenhuis en zat ik aan m'n eerste chemokuur. Na drie maanden opname in quarantaine met daarin drie chemokuren en een stamceltransplantatie werd ik in december 2019 uit het ziekenhuis ontslagen. De behandeling was aangeslagen, ik was vrij van kanker.

topic
Personeel