heet vanaf nu
2019
16
okt
door
Martijn Lupke
1969
26
1

Exodus op de OK dreigt: 75% van het personeel overweegt te stoppen binnen 5 jaar

Een meerderheid van de OK medewerkers zegt binnen 5 jaar waarschijnlijk niet meer op de OK te werken. 25% weet dit zeker, 50% twijfelt. Dat blijkt uit een enquête van OK Visie onder haar lezers, waar ruim 650 medewerkers van de OK met verschillende functies aan hebben meegedaan. De continuïteit van de operatieve zorg in Nederland komt hiermee in gevaar, alsmede de patiëntveiligheid.

topic
Onderzoek
advertentie
2019
14
okt
door
Martijn Lupke
107
0
0

Kijktip: Leve de organen

In Nederland is op dit moment niemand na overlijden orgaandonor tenzij je hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Met de komst van de nieuwe Wet op de Orgaandonatie in 2020 wordt dit principe omgedraaid. Straks zal iedereen na overlijden potentieel orgaandonor zijn tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wil.

topic
Promotie
2019
10
okt
door
Ingrid Hummel
141
1
0

Miljoenensubsidie brengt kunstbaarmoeder stap dichterbij

Een consortium met onder meer de TU Eindhoven krijgt 2,9 miljoen euro voor het ontwikkelen van een kunstmatige baarmoeder voor te vroeg geboren kinderen. De kunstbaarmoeder is daarmee een stap dichterbij gekomen.

topic
Innovatie
2019
18
sep
door
Ingrid Hummel
368
3
0

‘Testrit’ op machine voor meer succesvolle niertransplantaties

UMCG-onderzoeker en transplantatiechirurg Cyril Moers heeft een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro ontvangen. Met deze subsidie gaat Moers de komende jaren onderzoek doen naar het gebruik van perfusiemachines waarmee donornieren getest kunnen worden. De inzichten uit het onderzoek moeten er toe leiden dat nefrologen en chirurgen in de toekomst vaker de juiste keuze kunnen maken als het gaat om het aannemen of afwijzen van donornieren.

topic
Innovatie
advertentie
2019
03
sep
door
Martijn Lupke
603
8
0

Gratis workshop werken in hybride OK

Het Diakonessenhuis in Utrecht geeft woensdag 16 oktober een gratis workshops voor operatieassistenten. Na een korte inleiding gaan de OK assistenten direct zelf onder deskundige leiding aan de slag. In een hybride OK wordt een aneurysma via de lies geopereerd (EVAR) en worden nierstenen percutaan verwijderd (PNL). Dit gebeurt met behulp van een röntgenstatief op een robotarm waardoor hele precieze operaties via een klein opening kunnen worden uitgevoerd.

topic
Opleiding