heet vanaf nu
2024
14
mrt
door
Ingrid Hummel
1118
0
0

Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie

Dankzij AI is het mogelijk veel sneller vast te stellen welk type hersentumor een patiënt heeft. Wat voorheen dagen kostte, is nu mogelijk binnen een uur. Een ‘gamechanger’, volgens neurochirurg Niels Verburg.

topic
Innovatie
advertentie
2024
07
feb
door
Ingrid Hummel
1616
0
0

Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen

Het aantal orgaantransplantaties blijft stijgen en patiënten hoeven minder lang op een orgaanoperatie te wachten. Afgelopen jaar werden ruim 1.400 patiënten geholpen met een orgaantransplantatie, iets meer dan in 2022. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

topic
Chirurgie
2023
30
nov
door
Ingrid Hummel
1854
0
0

UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen

Het UMCG gaat onderzoek doen naar het gebruik van bacteriofagen: virussen die bacteriën kunnen doden en die een oplossing kunnen zijn voor antibioticaresistentie en moeilijk te behandelen infecties. Het onderzoek betreft de behandeling met bacteriofagen bij patiënten met een chronische gewrichtsprothese-infectie veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus.

topic
Innovatie
2023
02
nov
door
Ingrid Hummel
1938
0
0

Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen

Dertig patiënten hebben de afgelopen 2 jaar in het Erasmus MC Transplantatie Instituut een levertransplantatie ondergaan met een lever die tot voor kort niet gebruikt had kunnen worden. Dit was mede mogelijk door een op maat gemaakt apparaat dat bloedgassen meet terwijl de donorlever wordt voorbereid en ‘opgeladen’ voor transplantatie.

topic
Innovatie
advertentie
2023
02
nov
door
Ingrid Hummel
1863
0
0

Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis

In het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis krijgen kinderen die een operatie moeten ondergaan nu de mogelijkheid om een Oranje OK-shirt te dragen. Deze speciale operatiejasjes zijn gemaakt van shirts die eerder gedragen zijn door de nationale teams van Oranje. Met de Oranje OK-shirts hopen het Amalia kinderziekenhuis en de KNVB kinderen die een spannende tijd tegemoet gaan een steuntje in de rug te kunnen bieden.

topic
Chirurgie