heet vanaf nu
2022
29
jun
door
Ingrid Hummel
180
0
0

Wat bepaalt het risico op chronische pijn na OK?

Orthopedische chirurgie, preoperatief gebruik van opioïden, pijn die twee weken na de operatie bleef aanhouden en pijnlijke koude prikkels zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van chronische pijn na een operatie. Dit zijn de bevindingen van een Nederlands-Duits onderzoeksteam met onderzoekers van het UMC Utrecht die onderzochten welke vroege waarschuwingssignalen voorspellend zijn voor de ontwikkeling van chronische pijn na een operatie.

topic
Anesthesie
advertentie
2022
21
jun
door
Ingrid Hummel
194
0
0

‘From surgical waste to medical products’

Op dinsdag 7 juni vond de verdediging van het proefschrift ‘From surgical waste to medical products’ plaats van Bart van Straten in de Senaatszaal van de TU Delft. Bart, aangesloten bij de onderzoekslijn ‘Sustainable Surgery and Translational Technology’ van Dr. Ir. Tim Horeman, voerde meerjarig onderzoek uit op het herbruikbaar maken van afval dat van de OK en CSA komt. In samenwerking met Prof.Dr. Jenny Dankelman als promotor, Tim als copromotor en vele onderzoeksteams werden diverse wetenschappelijke inzichten ontwikkelt om mondmaskers te steriliseren en circulaire methoden waaronder instrumentreparatie in combinatie recycling in kaart te brengen. Daarnaast ontwikkelde zij als eerste in de wereld nieuwe medische producten die volledig uit ziekenhuisafval zijn gemaakt.

topic
Innovatie
2022
16
jun
door
Ingrid Hummel
767
0
0

Operatieassistent niet opgenomen in wet BIG

Het beroep van de operatieassistent wordt niet opgenomen in artikel 3 van de wet BIG. Dat schrijft minister Kuipers (VWS) aan de Tweede Kamer. Hij volgt hiermee een advies van Zorginstituut Nederland op. De Landelijke Vereniging voor Operatieassistenten heeft op 2 mei 2017 een verzoek voor opname van de operatieassistent in artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) gedaan. Op 1 april 2019 is het Zorginstituut Nederland (Zorginstituut) gevraagd advies uit te brengen met betrekking tot het al dan niet opnemen van de operatieassistent in artikel 3 Wet BIG.

topic
Chirurgie
2022
07
jun
door
Martijn Lupke
3727
11
0

Oudere patiënten die regelmatig alcohol consumeren, rapporteren een betere kwaliteit van leven voor en na de operatie

Ouderen (60 jaar of ouder) die potentieel ongezonde hoeveelheden alcohol consumeren, rapporteren significant betere mobiliteit, zelfzorg en minder problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten na een operatie in vergelijking met hun leeftijdsgenoten die geen alcohol drinken of zeer weinig drinken. De studie van Vera Guttenthaler en Dr. Maria Wittmann van het Universitair Ziekenhuis Bonn in Duitsland werd afgelopen weekend gepresenteerd op het Euroanesthesiecongres in Milaan.

topic
Anesthesie
advertentie
2022
31
mei
door
Ingrid Hummel
437
0
0

Robotchirurgie zorgt voor 52% minder heropnames

Onderzoek aan de University of Sheffield en University College London laat zien dat operaties met robots zorgen voor 52 procent minder heropnames. Verrassende bijvangst was dat opereren met robots het risico op bloedstolsels aanzienlijk verlaagde. Tevens konden patiënten die met de robot waren geopereerd eerder naar huis. Er waren minder complicaties na de operatie en patiënten waren ook sneller mobieler.

topic
Chirurgie