heet vanaf nu
2021
21
jun
door
Ingrid Hummel
45
0
0

Het WKZ en het Máxima bouwen operatiekamer speciaal voor kinderen met hersentumoren

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, en het Prinses Máxima Centrum bouwen samen een hypermoderne operatiekamer om hersentumoren bij kinderen te behandelen. Deze ‘ Intra Operatieve MRI-OK’ zal midden 2022 klaar zijn. Naast reguliere OK-verrichtingen is dan ook gebruik te maken van een ?nieuwe innovatieve ontwikkeling, zoals de IO MRI-OK. Er zijn wereldwijd maar enkele plekken waar zo’n combinatie van MRI met OK in de praktijk wordt gebruikt.

topic
Innovatie
advertentie
2021
11
jun
door
Ingrid Hummel
143
0
0

Grotere overlevingskans door intra-uteriene operatie hernia diafragmatica

Wordt bij een foetus een hernia diaframatica gevonden op de 20-wekenecho? Dan is het soms beter om in te grijpen tijdens de zwangerschap dan te wachten tot na de geboorte. Dat blijkt uit onderzoek, waaraan artsen van het Erasmus MC Sophia meewerkten.

topic
Innovatie
2021
04
jun
door
Ingrid Hummel
343
5
0

Onderzoeks-project naar de luchtkwaliteit in de OK

De lucht in een operatiekamer wordt doorlopend ververst met HEPA gefilterde lucht. Dit voorkomt infecties, zo is de gedachte. In vrijwel iedere OK wordt met luchtbehandelingssystemen voor elk type ingreep op eenzelfde manier de lucht gezuiverd. Wetenschappers vanuit verschillende disciplines onderzoeken in het Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK of dit anders, beter en efficiënter kan.

2021
31
mei
door
Ingrid Hummel
317
2
0

EU-subsidie voor voorspellen post-operatieve infecties in ziekenhuizen

Met een oplossing voor het voorspellen van infecties na operaties hebben Healthplus.ai, PW Consulting en SAS een subsidie verkregen van 1,27 miljoen euro van het REACT-EU herstelfonds. Het consortium gaat de verkregen subsidie gebruiken om PERISCOPE, de artificial intelligence-oplossing van Healthplus.ai, schaalbaar en kosteneffectief in te zetten in meerdere ziekenhuizen. Met PERISCOPE is het mogelijk het aantal post-operatieve infecties binnen ziekenhuizen te voorspellen en verminderen.

topic
Innovatie
advertentie
2021
28
mei
door
Martijn Lupke
259
2
0

Topsport in de operatiekamer

Net als in de topsport wordt de lat binnen de gezondheidszorg steeds hoger gelegd. De bewegingen van sporters worden in detail bestudeerd om steeds beter te worden. LUMC-onderzoekers gebruiken zulke bewegingsanalyses nu ook voor chirurgen. Zo willen ze erachter komen welke operatietechnieken, zoals beeldgeleide chirurgie, van meerwaarde zijn voor de patiëntenzorg.

topic
Chirurgie