heet vanaf nu
2019
07
feb
door
Martijn Lupke
165
1
0

Nieuwe techniek maakt rectumverwijdering eenvoudiger

Tumoren in de endeldarm kunnen gemakkelijker en veilig worden verwijderd met een nieuwe techniek. Deze nieuwe techniek is toegepast en onderzocht door chirurg Joep Knol. ‘We hebben een app gelanceerd zodat andere chirurgen leren hoe deze techniek werkt’. Knol verdedigde zijn proefschrift op vrijdag 1 februari bij Amsterdam UMC.

topic
Innovatie
advertentie
2019
01
feb
door
Ingrid Hummel
390
10
0

OLVG opent 'OK-Lounge'

Deze week is de ‘OK Lounge’ in OLVG, locatie West geopend. De OK-Lounge is de eerste afdeling in Nederland waarbij dagbehandeling en recovery plaatsvinden in dezelfde ruimte. Mensen die een kleine operatie onder dagbehandeling ondergaan, hoeven niet meer op een verpleegafdeling te liggen. Volgens de eerste patiënten voelt de OK Lounge ‘als een woonkamer’.

topic
Ziekenhuis
2019
29
jan
door
Ingrid Hummel
228
2
0

Amsterdam UMC opent hightech medisch trainingscentrum

Op 4 februari opent het Amsterdam Skills Centre (ASC) zijn deuren. Het trainingscentrum biedt medisch specialisten en andere zorgverleners van over de hele wereld een innovatieve leeromgeving met twaalf hightech operatiekamers, operatierobots, virtual reality simulatoren en onderwijsfaciliteiten.

topic
Opleiding
2019
26
jan
door
Ingrid Hummel
257
3
0

Compleet nieuw bloedvatsysteem ontdekt in menselijke botten

Anno 2019 stuiten we in ons eigen lichaam nog steeds op verrassingen! Dat blijkt maar weer eens uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Nature Metabolism. In het blad maken wetenschappers melding van de ontdekking van een compleet nieuw bloedvatsysteem dat zich in de botten bevindt. Het systeem bestaat uit een enorm uitgebreid netwerk van haarvaten dat het beenmerg verbindt met het goed doorbloede beenvlies.

topic
Onderzoek
advertentie
2019
23
jan
door
Ingrid Hummel
267
4
0

Chirurg opereert op afstand dankzij 5G-netwerk en robotarmen

Een chirurg in China heeft met behulp van twee robotarmen in een 5G-netwerk een operatie op afstand uitgevoerd. Hij verwijderde daarbij een lever van een laboratoriumdier, die zo’n 19 kilometer verderop op een operatietafel lag. Deze technologie moet in de toekomst chirurgen in staat stellen op afstand operaties uit te voeren in oorlogs- en rampgebieden.

topic
Innovatie