heet vanaf nu
2020
23
okt
door
Martijn Lupke
59
1
0

Hersenschade na operatie pasgeborene nog te vaak gemist

Anesthesioloog Jurgen de Graaff en zijn team gaan onderzoeken of pasgeborenen met een aangeboren afwijking tijdens een operatie voldoende zuurstof krijgen om mogelijke hersenschade te voorkomen. Nu blijft hersenschade onder de allerjongsten nog te vaak onopgemerkt, omdat symptomen niet direct zichtbaar zijn. Dit meldt Erasmus MC. Jaarlijks moeten ongeveer tweeduizend pasgeboren baby’s of hele jonge kinderen een of meerdere operaties ondergaan omdat de slokdarm niet goed is aangelegd, er een opening in het middenrif zit, de buikwand niet goed is gesloten of omdat de darmen ontstoken en slecht doorbloed zijn. Zij moeten zo snel mogelijk geopereerd worden, met het risico op forse hersenschade.

topic
Anesthesie
advertentie
2020
17
okt
door
Martijn Lupke
482
3
0

Lancering van de Complexe Zorg Academie

Binnen NCOI Opleidingen is de lancering van de Complexe Zorg Academie een feit. Een lange en zorgvuldige voorbereiding in meerdere fasen heeft geleid tot een volwaardige loot aan de opleidingstak van de NCOI opleidingsboom.

topic
Opleiding
2020
13
okt
door
Martijn Lupke
323
2
0

Toch voorrang op coronatest voor OK personeel

Al een tijdje krijgen zorgmedewerkers voorrang op een coronatest. Mochten zij klachten hebben is het van belang dat ze zo snel mogelijk getest worden, zodat de continuïteit van de zorg niet in gevaar komt. Maar wat blijkt: operatieassistenten en anesthesiemedewerkers komen niet voor op de lijst van beroepsgroepen die in aanmerking komen voor een prioriteitstest. Radar deed navraag bij het ministerie; het operatiekamerpersoneel wordt nu toch op de lijst gezet. Eerder schreef Radar een artikel over operatiekamerpersoneel dat niet in aanmerking kwam voor de zorgbonus. Nu lijkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Jeugd de anesthesiemedewerkers en de operatieassistenten dus weer te zijn vergeten.

topic
Personeel
2020
12
okt
door
Ingrid Hummel
288
6
0

Patiënt met corona heeft bij operatie veel grotere kans op overlijden

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus en een operatie moeten ondergaan, hebben een bijna vier keer hoger risico om te overlijden dan niet-besmette patiënten. Dit blijkt uit een grootschalig landelijk onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar 24 Nederlandse zorginstellingen aan deelnamen.

topic
Chirurgie
advertentie
2020
17
sep
door
Ingrid Hummel
392
2
0

‘Nederlandse richtlijn werkt opiaten-epidemie in de hand’

In een op 17 september verschenen artikel in Scientific Reports signaleren anesthesioloog Albert Dahan en klinisch epidemiologen Willem Lijfering en Frits Rosendaal een probleem met pijnbestrijding in Nederland. De richtlijn rond het voorschrijven van opiaten moet volgens de LUMC-onderzoekers dringend aangepast worden. Vorig jaar deed een wetenschappelijk artikel van onder anderen Dahan, Rosendaal en Lijfering veel stof opwaaien in de media. De conclusie luidde namelijk dat er Nederland steeds vaker opiaten worden voorgeschreven door artsen. Deze groei gaat gepaard met een toename van ernstige complicaties rond opiaatgebruik, zoals vergiftiging.

topic
Anesthesie