heet vanaf nu
2023
25
sep
door
Ingrid Hummel
88
0
0

Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Het aantal vrouwen dat tijdens de bevalling meer dan een liter bloed verliest, is tussen 2000 en 2014 gestegen. Ook het gebruik van ingrepen zoals weeënopwekkers, pijnbestrijding en keizersnedes is toegenomen. Toch lijkt er weinig verband te zijn tussen de toename van het aantal ingrepen en de stijgende trend in bloedverlies vlak na de geboorte van het kind. Dit stelt onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers op basis van gegevens van meer dan 2,3 miljoen vrouwen.

topic
Chirurgie
advertentie
2023
06
sep
door
Ingrid Hummel
458
0
0

'Vrouwelijke chirurgen leveren beter werk af dan mannelijke collega's'

Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto onder meer dan een miljoen patiënten is naar voren gekomen dat vrouwelijke chirurgen in Canada gemiddeld beter werk afleveren dan hun mannelijke collega's. Volgens de onderzoekers hebben patiënten die door een vrouw worden geopereerd een kleinere kans op overlijden, een niet-geplande heropname of een ernstige complicatie dan patiënten die door een man worden geopereerd.

topic
Chirurgie
2023
05
sep
door
Ingrid Hummel
260
0
0

Veiligheid en effectiviteit van implantaten voor hersenaneurysma vaak niet goed onderzocht

Medische hulpmiddelen die artsen gebruiken om een aneurysma in de hersenen te behandelen worden in wetenschappelijke artikelen regelmatig veilig en effectief genoemd, terwijl het bewijs daarvoor ontbreekt. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC na een analyse van meer dan 1.350 internationale studies.

2023
21
jun
door
Ingrid Hummel
1007
0
0

Operatie beter dan dexamethason bij chronisch subduraal hematoom

Ouderen met een chronisch subduraal hematoom, een bloeding die langzaam ontstaat tussen de hersenen en het hersenvlies onder de schedel, hebben meer baat bij een chirurgische ingreep dan bij een behandeling met de onstekingsremmer dexamethason. ‘Boorgatdrainage’, zoals de ingreep wordt genoemd, is de voorkeursbehandeling bij patiënten met neurologische uitval. Dat is de conclusie van een gerandomiseerde studie waarin deze operatie werd vergeleken met dexamethason.

topic
Chirurgie
advertentie
2023
06
jun
door
Ingrid Hummel
1092
0
0

Geen groter risico bij minder ingrijpende operatie bij baarmoederhals-kanker

Voor effectieve behandeling van baarmoederhalskanker is het verwijderen van de baarmoeder in de meeste gevallen noodzakelijk. In een vroeg stadium is een minder ingrijpende operatie nodig dan tot nu gebruikelijk was. Dat verkleint de kans op complicaties tijdens en na de ingreep, zoals pijn bij het vrijen of niet normaal kunnen plassen. Dit blijkt uit de internationale SHAPE-studie waaraan ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deelnam.

topic
Chirurgie