heet vanaf nu
2023
14
mrt
door
Ingrid Hummel
191
1
0

Minder heroperaties door nieuwe aanpak cholesteatoom

In Nederland hebben zo’n 1.600 mensen per jaar last van een cholesteatoom. Bij deze agressieve vorm van een chronische middenoorontsteking groeit het trommelvlies in het oor naar binnen door dode huidcellen die zich ophopen. De aandoening is lastig te behandelen en komt vaak terug na een operatie. Door een nieuwe operatietechniek toe te passen is minder vaak een heroperatie nodig. Dat blijkt uit het proefschrift van KNO-arts Hylke van der Toom van het Erasmus MC

topic
Chirurgie
advertentie
2023
08
mrt
door
Ingrid Hummel
285
1
0

LUMC ontwikkelt barometer voor groene OK's

Operatiekamers nemen weliswaar maar 6% van het ziekenhuisvloeroppervlak in beslag, maar zijn verantwoordelijk voor 30% van al het ziekenhuisafval. Dat kan en moet groener, vindt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het Landelijk Netwerk Groene OK heeft een subsidie gekregen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarmee artsen en onderzoekers een barometer ontwikkelen die ziekenhuizen inzicht geeft in de milieubelasting van hun OK.

topic
Innovatie
2023
07
mrt
door
Ingrid Hummel
248
2
0

Landelijke studie naar effect van multidisciplinair overleg bij hoog-risico patiënten

Volgens de landelijke richtlijn “zorg rondom de operatie” moeten de patiënt, de chirurg én de anesthesioloog het risico van de operatie acceptabel vinden. De gezondheidstoestand van hoog risico patiënten die een operatie moeten ondergaan wordt steeds vaker besproken in een Multidisciplinair Overleg (MDO). In het Multidisciplinair Overleg bespreken de betrokken artsen en verpleegkundigen de voordelen en risico’s van de geplande operatie. Rijnstate onderzoekt samen met 14 Nederlandse ziekenhuizen of dit overleg uiteindelijk de verwachte gezondheidswinst voor de patiënt oplevert en of de patiënt beter van een operatie herstelt. Vanuit het oogpunt van “passende zorg” is het belangrijk dat wetenschappelijk geëvalueerd wordt wat het MDO opbrengt.

2023
15
feb
door
Ingrid Hummel
1039
4
0

Erasmus MC verdubbelt opleidings-plaatsen operatieassistent en anesthesiemedewerker

Het Erasmus MC verdubbelt als eerste ziekenhuis in Nederland het aantal studieplaatsen voor de schaarse beroepen van operatieassistent en anesthesiemedewerker. Dat is mogelijk door een nieuwe vorm van opleiden waarin studenten de kneepjes van het vak eerst in een simulatieomgeving leren. ‘Een oplossing tegen krapte op de arbeidsmarkt en lange OK-wachtlijsten.’

topic
Personeel
advertentie
2023
13
feb
door
Ingrid Hummel
449
0
0

Resultaten inzet robotchirurgie bij behandeling blaaskanker boven verwachting goed

Blaaskanker-patiënten die met behulp van een robot worden geopereerd herstellen sneller, hebben minder bloedverlies en hoeven minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Dat is de kern van het proefschrift van uroloog Carl Wijburg. Hij promoveerde 10 februari op dit onderzoek en is werkzaam als uroloog in Rijnstate.

topic
Chirurgie