heet vanaf nu
2018
11
dec
door
Martijn Lupke
10
0
0

Metalen implantaat maakt medicijn

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken, schrijven onderzoekers Marja Bulte-ter Meer en Leo Schultze Kool in Chemical Communications.

topic
Innovatie
advertentie
2018
02
dec
door
Ingrid Hummel
194
1
0

Ook onze darmen produceren bloedcellen

Voor lange tijd dachten wetenschappers dat bloedcellen uitsluitend in het beenmerg worden aangemaakt. Maar een nieuwe studie suggereert dat darmen ook rode en witte bloedcellen in onze bloedsomloop pompen. De onderzoekers denken dat zo’n 10% van de bloedcellen afkomstig zijn uit onze darmen.

topic
Onderzoek
2018
28
nov
door
Ingrid Hummel
211
2
1

Incidenten met medische hulpmiddelen worden slechts zelden gemeld

Artsen en ziekenhuizen hoeven incidenten met implantaten alleen te melden als die leiden tot zwaar letsel of de dood. Dus blijft er veel verborgen. De inspectie erkent dat meer transparantie op zijn plaats is.

topic
Veiligheid
2018
27
nov
door
Martijn Lupke
149
3
0

Advies: 63 procent meer opleidingsplekken zorg

De gespecialiseerde ondersteunende zorg moet jaarlijks bijna 6000 opleidingsplekken gaan tellen, 63 procent meer dan in 2016 al werd aangeraden. Dat staat in een nieuw advies van het Capaciteitsorgaan voor de zorg. Het gaat hier niet om algemeen verpleegkundigen, maar werknemers met nog extra vaardigheden. In 2017 waren er nog geen 2800 instromers. De zorg komt er steeds meer tekort.

topic
Opleiding
advertentie
2018
25
nov
door
Ingrid Hummel
204
2
0

Slecht toezicht op medische implantaten brengt mensenlevens in gevaar

De controle op medische implantaten is zo gebrekkig dat daardoor levens in gevaar komen. Uit groot internationaal onderzoek blijkt dat ernstige bijwerkingen onopgemerkt blijven door gebrekkig toezicht van overheden.

topic
Veiligheid