heet vanaf nu
2020
31
mei
door
Ingrid Hummel
13
0
0

Longspecialist: Onderzoek naar effect ok-beademing op coronalongen relevant

De vraag of beademingsmachines van de operatiekamer slechter zijn voor coronalongen dan die van de intense care, is zeer relevant. Dat zegt Leon van den Toorn voorzitter van de longartsen vereniging NVALT. De vraag wordt meegenomen in het onderzoek naar de beste behandeling van coronapatiënten. In de coronacrisis hebben veel ziekenhuizen anesthesiemachines van operatiekamers gebruikt voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care. Dat was noodzakelijk vanwege een tekort aan beademingsmachines voor de IC. Ziekenhuis MST in Enschede heeft in de krant Tubantia aangegeven dat dit een minder geschikte behandeling was voor coronalongen. Anesthesiemachines zijn bedoeld voor de korte duur, terwijl coronapatiënten vaak weken lang aan de beademing lagen. Ook ziekenhuis ZGT had liever alleen IC-apparatuur gebruikt.

topic
Anesthesie
advertentie
2020
18
mei
door
Ingrid Hummel
1690
7
1

Zorgen over beschikbaarheid personeel in OK’s

Nu ziekenhuizen meer en meer de reguliere zorg aan het opstarten zijn, dreigt op de operatiekamers de personeelscapaciteit in de knel te komen. De Nederlandse Vereniging van Leidinggevenden Operatieafdeling (NVLO) pleit voor een structurele oplossing. “Nu ziekenhuizen naast de coronazorg ook de gewone zorg weer opstarten, wordt opnieuw veel gevraagd van het personeel in operatiekamers”, zegt Mimoen Ahmidi, voorzitter van de NVLO. “Dit zijn de mensen die de afgelopen periode veel hebben geholpen, met name op de IC’s en de spoedeisende hulp. Je zou hen nu de tijd moeten geven om te recupereren, maar dat wordt zeer moeilijk.”

topic
Personeel
Ook interessant

evenementen

Er staan op dit moment geen evenementen gepland
2020
14
mei
door
Ingrid Hummel
356
2
0

Erasmus MC ontwikkelt tool voor OK-wachtlijst

Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis leek de tijd even stil te staan. Dat gold voor de reguliere zorg letterlijk. Geplande afspraken en operaties werden uitgesteld waar het kon. Van de zesentwintig operatiekamers (OK’s) die het Erasmus MC telt, waren er slechts drie open voor acute non-Covid-zorg. Nu de geplande zorg weer opstart en steeds meer OK’s opengaan, moet er een flinke achterstand ingehaald worden. Maar wie mag er het eerst op de operatietafel? En op basis waarvan bepaal je dat? Hoofd-hals chirurg Rob Baatenburg de Jong en Epidemioloog Hester Lingsma ontwikkelen, samen met een groep onderzoekers en clinici, een beslismodel dat helpt bij het bepalen van een eerlijke en transparante rangorde.

topic
Innovatie
2020
06
mei
door
Ingrid Hummel
312
0
0

Coronavirus Research Hub

Elsevier, het informatie- en data-analysebedrijf voor de (medische) wetenschap, heeft een online Research Hub ingericht voor onderzoekers die zich bezighouden met het nieuwe coronavirus, COVID-19. In de nieuwe omgeving kunnen onderzoekers kosteloos gebruikmaken van biomedische onderzoeksdiensten, datasets, analysetools en uiteenlopende studies van collega’s die het virus eveneens onderzoeken.

advertentie
2020
02
mei
door
Ingrid Hummel
531
5
0

Bacteriën op orthopedische implantaten doden met kleine mesjes

Infecties van orthopedische implantaten zijn moeilijk te behandelen met antibiotica. Daarom werkt prof. dr. Amir Zadpoor aan alternatieve manieren om implantaat-gerelateerde infecties te voorkomen en behandelen. Zadpoor is vanaf 1 mei 2020 benoemd tot Leidse hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder orthopedische implantaten. Zadpoor is al hoogleraar aan de TU Delft en werkt al bijna 10 jaar samen met het LUMC. “De laatste jaren heeft er een natuurlijke fusie van mijn activiteiten in Delft en het onderzoek van de afdeling Orthopedie van het LUMC plaatsgevonden. Nu is de samenwerking geformaliseerd.”

topic
Innovatie