heet vanaf nu
2020
21
jan
door
Martijn Lupke
21
1
0

6 nieuwe OK's arriveren via rivier en snelweg bij IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis krijgt een nieuw operatiekamer complex (OKC). De eerste zes modules zijn maandagochtend in Capelle aan den IJssel gearriveerd en op zijn plaats gehesen. In totaal worden deze week 36 modules in vier dagen ’s nachts naar het ziekenhuis vervoerd en overdag op de eerste verdieping gehesen via een 500 tons kraan. Binnen een week staat de basis voor een geheel nieuw OKC. De eerste modules zijn officieel onthaald door Peter Oskam, burgemeester van Capelle aan den IJssel, in gezelschap van Edwin Kafoe, anesthesiemedewerker, Marlous Boender, projectleider bouw, en Janine Oosting, raad van bestuur IJsselland Ziekenhuis.

topic
Innovatie
advertentie
2020
20
jan
door
Ingrid Hummel
211
2
0

Vier weken voor OK stoppen met roken vermindert postop complicaties

Tabaksrokers hebben een aanzienlijk hoger risico dan niet-rokers op postoperatieve complicaties, waaronder verminderde hart- en longfuncties, infecties en vertraagde of verminderde wondgenezing. Maar nieuw bewijs toont aan dat rokers die ongeveer 4 weken of langer stoppen voor de operatie een lager risico op complicaties hebben en 6 maanden later betere resultaten.

topic
Anesthesie
2020
19
jan
door
Martijn Lupke
171
1
0

De hybride hartlongmachine: een knappe alleskunner

Op de cardio-thoracale operatiekamers van Amphia wordt gewerkt met een revolutionair innovatieve hybride hartlongmachine. Dit zogeheten HECC-systeem werd in het ziekenhuis zelf ontwikkeld. Amphia is hiermee een voorloper in Nederland. Bij openhartoperaties wordt het hart tijdelijk stilgelegd en de bloedsomloop overgenomen door een hartlongmachine. Tot voor kort hadden de klinisch perfusionisten, die de hartlongmachines bedienen, de beschikking over twee verschillende systemen: de Conventionele Extra Corporele Circulatie (CECC) en Mini ECC (MiECC). Het conventionele systeem is geschikt voor alle openhartoperaties, maar er kleven nadelen aan. Het bloedluchtcontact is hoog, er moet veel verdunning worden gegeven en hierdoor is de kans op gebruik van donorbloed aanwezig.

topic
Innovatie
2020
17
jan
door
Ingrid Hummel
94
0
0

Daling transplantaties omdat minder mensen organen doneren

Het aantal orgaantransplantaties in Nederland daalde vorig jaar met 6 procent naar 769 (2018: 817). Dit komt doordat minder mensen na overlijden organen hebben gedoneerd. Het gaat om een daling van 8 procent (273 naar 250). Er waren wel meer hoornvliestransplantaties (+3%), hoewel ook het aantal weefseldonoren iets afnam. Opvallend is dat in 19 procent van de gevallen, nabestaanden donatie tegenhielden, terwijl de overledene zelf een ‘Ja’ heeft vastgelegd in het Donorregister. “Een verontrustende ontwikkeling. Het is niet duidelijk waarom er een toename van de weigeringen is”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

topic
Chirurgie
advertentie
2020
16
jan
door
Ingrid Hummel
620
0
0

Minister de Jonge biedt uitleg uitspraak zzp’ers in de zorg

Afgelopen vrijdag heeft minister de Jonge bij omroep Max een uitspraak gedaan over zzp’ers in de zorg. In het interview met Max zegt de minister rond minuut 18:30 dat hij het ‘slecht vindt’ dat steeds meer werknemers in de zorg overstappen naar zzp-schap en dat hij ‘aan het kijken is op welke manier we de wet kunnen aanpassen’ om dat tegen te gaan. Het ministerie heeft onderstaand bericht opgesteld om het standpunt nader toe te lichten.

topic
Personeel