heet vanaf nu
2021
25
mrt
door
Ingrid Hummel
316
1
0

Coronavaccinatie voor operatie voorkomt sterfgevallen

Patiënten die wachten op een ‘planbare’ chirurgische operatie, hebben baat bij een COVID-19-vaccinatie voorafgaand aan hun operatie, meldt het UMCG. Dit kan wereldwijd mogelijk duizenden sterfgevallen na operaties als gevolg van het virus voorkomen. Dat blijkt uit de data van een wereldwijde studie onder ruim 140.000 chirurgische patiënten. Schelto Kruijff en Jean Paul de Vries, respectievelijk oncologisch chirurg en vaatchirurg/afdelingshoofd chirurgie in het UMCG, coördineerden het Nederlandse deel van deze studie. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad British Journal of Surgery .

advertentie
2021
23
mrt
door
Martijn Lupke
234
2
0

Interchange en OK Visie gaan samenwerken

Dat wij als OK Visie eerder al warme banden onderhielden met Interchange, zal u als zorgprofessional wellicht niet ontgaan zijn. We delen dezelfde passie voor de zorg en betrokkenheid bij de zorgprofessional. We hebben om die reden besloten deze warme banden te verstevigen in een actieve samenwerking. Een samenwerking die vooral in het teken staat van de groeiende krapte op de arbeidsmarkt van de OK. Wat we hierin precies gaan doen delen we in april met jullie.

topic
Personeel
2021
10
mrt
door
Ingrid Hummel
429
4
0

Coronapatiënten moeten operatie zeven weken uitstellen om risico op overlijden te verkleinen

Operaties van coronapatiënten moeten, mocht dat mogelijk zijn, zeven weken worden uitgesteld. Uit internationaal onderzoek, in Nederland gecoördineerd door Schelto Kruijff en Jean Paul de Vries van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), blijkt dat zij een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico hebben om te overlijden na hun operaties. Tenzij zo’n operatie niet in de eerste zes weken na de positieve coronatest plaatsvindt.

topic
Chirurgie
2021
02
mrt
door
Martijn Lupke
270
1
0

Perfusie van donorlever voorkomt galweg-problemen na transplantatie.

Koude, zuurstofrijke spoeling van een donorlever op een speciale perfusiemachine voorafgaand aan een levertransplantatie, zorgt voor veel minder galwegproblemen na de transplantatie. Die complicaties kunnen gezondheidsschade bij de patiënten veroorzaken en kunnen er toe leiden dat een patiënt een nieuwe transplantatie moet ondergaan. De perfusiemachine zorgt daardoor voor een efficiënter gebruik van het schaarse aantal beschikbare donorlevers. Dat blijkt uit een grote internationale studie onder leiding van het Nederlandse UMCG, waaraan UZ Leuven meewerkte. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende vakblad New England Journal of Medicine.

topic
Chirurgie
advertentie
2021
18
feb
door
Martijn Lupke
487
0
0

De nieuwe OK Visie Krant is weer uit!

De nieuwe OK Visie Krant is verschenen! Niet meer op papier in de koffiekamer, maar digitaal te lezen via onze site en binnenkort ook op de vernieuwde OK Visie App. Zo willen wij het groene voorbeeld geven en ook ons steentje bijdragen aan 'De groene OK'

topic
OK Visie