heet vanaf nu
2020
26
jun
door
Ingrid Hummel
1020
0
0

Samen op de IC

Brechje Zijlstra de Ru en Jorg Zijlstra zijn beide anesthesiemedewerker, getrouwd en hebben twee kinderen, Liv en Noor. Jorg werkt als zelfstandig anesthesiemedewerker en beginnend grafisch ontwerper. Brechje heeft enige tijd geleden het roer omgegooid en is haar eigen onderneming gestart; Café la Rue, een duurzame koffiecatering. Toen het coronavirus ook in Nederland ernstige vormen begon aan te nemen lag voor beide het werk plotseling stil. Voor hen was er maar een logische stap: Bijspringen waar ze op dat moment het hardst nodig waren; op de IC.

topic
Personeel
advertentie
2020
25
jun
door
Martijn Lupke
193
0
0

De meewerkend voorman schoonmaak

Andre Eeltink, 60 jaar, werkt sinds 10 jaar met veel plezier op de OK van het OLVG locatie West als meewerkend voorman schoonmaak. Na veel andere werkplekken in de schoonmaakbranche te hebben gehad, heeft Andre zijn plek definitief gevonden op de OK.

topic
Personeel
2020
21
jun
door
Martijn Lupke
276
3
0

Geen held, wel geld

Het scheelt maar een letter. Held of geld. Een held is in veel verhalen het onbaatzuchtige personage die een daad verricht waarmee de schurk of het onheil wordt afgewend. Gaat het de held om geld? Meestal niet. Het gaat de held vaak eigenlijk primair nergens om. Hij vindt zichzelf in de meeste gevallen geen held. De omgeving dicht de personage de heldenstatus toe. Gaat de held zich hierdoor anders gedragen? Gaat hij zijn daad te gelde maken? Het zou heldonwaardig zijn en zijn heldenstatus geweld aandoen. Helden leven groots en meeslepend, maar sterven arm. Balen? Had je maar geen held moeten worden.

topic
Personeel
2020
19
jun
door
Jop van den Berg
1551
5
0

In geval van nood…

Wie buiten het ziekenhuis in een levensbedreigende situatie zit belt 112 en een ambulance komt je helpen. Wie in het ziekenhuis hulp nodig heeft, belt doorgaans de anesthesioloog. Met naalden, beademingsbuisjes en noodmedicatie komen wij ten strijde. Helden? Nee, dat niet (wij hebben geen cape). Maar acute probleemoplossers wel. En dat is wat mij biologeerde: een mysterieus specialisme dat gebeld moet worden als er nood aan de man is. En dat probleemoplossend vermogen leren we op de operatiekamer, ‘ons’ domein in het ziekenhuis. Een gebied in het ziekenhuis, in de coulissen van de gezondheidszorg, wat veel patiënten (iatrogeen) als schimmig ervaren.

topic
Anesthesie
advertentie
2020
13
jun
door
Martijn Lupke
13005
174
2

Geen bonus, wel een haring; de vis wordt duur betaald

Je kunt je op verschillende manier onsterfelijk maken in het leven. Sommige politici doen dat door een wet te ontwikkelen die maatschappelijk veel waardering oogst. Anderen dragen iets bij aan ons dagelijkse taalgebruik, in de vorm van een woord of uitdrukking. Herman Heijermans deed dat laatste. De uitdrukking ‘de vis wordt duur betaald’ komt uit zijn toneelstuk 'Op hoop van zegen' (1900). Hoofdpersoon van dit toneelstuk is Kniertje, een vissersweduwe. Ze is niet alleen haar man aan de zee verloren, maar ook twee van haar zoons. Deze verloren mensenlevens maken de vis zo duur.

topic
Opinie