heet vanaf nu
2022
16
mei
door
Ingrid Hummel
517
3
0

Kom aan boord op de OK

Het zal je vast niet zijn ontgaan: afgelopen februari lag het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, twee weken aangemeerd in Rotterdam. De Global Mercy is een van de twee particuliere ziekenhuisschepen van Mercy Ships, speciaal ingericht om mensen in de armste landen in Afrika te helpen. Hoe zou het zijn om op de OK te werken van een ziekenhuisschip? Irma Rijsdijk is operatieassistent en ging in september 2019 voor het eerst aan boord. In juni hoopt ze weer drie weken mee te gaan, naar Senegal dit keer.

topic
Personeel
advertentie
2022
11
mei
door
Ingrid Hummel
512
2
0

Onze Koffiekamer: Equipe Zorgbedrijven

De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld, er wordt uitgerust, gelachen en gehuild, en natuurlijk wordt er koffie gedronken. Het kloppend hart van de operatieafdeling; dat is toch wel de koffiekamer! Caroline van Tussenbroek, coördinator OK, geeft ons een inkijkje in "haar" koffiekamer.

topic
Personeel
2022
06
mei
door
Ingrid Hummel
408
0
0

Sedatiepraktijkspecialist Arie Claessen; ik raad iedere anesthesiemedewerker deze opleiding aan

De sedatiepraktijkspecialist (SPS) voert matige tot diepe procedurele sedatie en analgesie (PSA) zelfstandig uit. Als SPS screen je zelf de patiënten en werk je voornamelijk buiten de operatiekamer op verschillende functieafdelingen en behandelkamers. Hoe zien de werkzaamheden van een SPS eruit, en hoe bevalt de opleiding?

topic
Personeel
2022
03
mei
door
Edwin Nieland
346
2
0

Duurzame beademingsfilters; hoe zit dat precies?

Ik drop gelijk een aantal vragen om de blog mee te beginnen! Gebruik jij een mechanisch of een elektrostatisch beademingsfilter? Wat zijn de verschillen tussen elektrostatische en mechanische filters? Met HME (Heat-Moisture Exchanger) of zonder? Ik besef maar al te goed dat ik ook niet altijd de antwoorden op deze vragen wist. Ik pakte als anesthesiemedewerker een filter uit het laatje en sloot deze aan op de beademingsslang, kapje erbij en op naar de volgende patiënt. Als er dan een proef kwam met nieuwe filters dan vond je er van alles van. Te zwaar, te groot, te scherp, vast herkenbaar voor velen, want wij vinden er altijd wel iets van. Het aantal negens achter de komma; boeien!

topic
Anesthesie
advertentie
2022
02
mei
door
Martijn Lupke
1394
2
0

Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!

We slagen er maar niet in om het personeelstekort op de OK de kop in te drukken, alle goede wil en inzet ten spijt. De inhaalzorg en de naweeën van de coronajaren leggen de kwetsbaarheid van ons systeem bloot. We dreigen vast te lopen en misschien zitten we al vaster dan we beseffen. Vast in een wirwar van opleidingen, vast in onze fuikfunctie, vast in onze juridische status als OK-professionals en vast in onze onzichtbaarheid naar de buitenwereld. Het is vijf voor twaalf en een oplossing is nog niet in beeld. Of ligt de oplossing voor onze neus, maar willen we het niet zien?

topic
Opinie