heet vanaf nu
2019
16
apr
door
Annerieke de Vries
468
1
0

Mannen in pakken

Er is een uitnodiging. Van onze baas hebben we gehoord dat we onze operatiekamerafdeling moeten vertegenwoordigen bij een eerste ontmoeting met het Medisch Centrum waar ons piepkleine ziekenhuis een fusie mee aan is gegaan. Het is aan ons wie er gaat.

topic
Personeel
advertentie
2019
13
apr
door
Martijn Lupke
714
13
0

Food for thought

Ik vind het altijd een uitje. Een dagje klussen in een privékliniek is hard werken, maar zo voelt het gek genoeg niet. De sfeer is anders, de patiënten zijn anders en de werkhouding van collega’s is vaak anders. Geen koffie om 10.00 uur, geen probleem. Doorwerken tot het programma klaar is, geen probleem. Na afloop met elkaar een pizza eten in de tuin met een biertje, zeker geen probleem!

2019
07
apr
door
Martijn Lupke
507
3
3

De OK 25 jaar later, een terugblik uit 2045

Het is achteraf moeilijk voor te stellen, maar in 2019 dachten veel mensen dat door de personeelstekorten de continuïteit en kwaliteit van zorg op de OK op de rand van de afgrond stonden. Logisch ook wel, want bijna dagelijks voelde men de effecten van deze tekorten. Niet-gekwalificeerd personeel werd ingezet, waar de beroepsverenigingen zich terecht zorgen over maakten. Nieuwsites stonden vol met cijfers over de hoeveelheid studenten die jaarlijks opgeleid moesten worden om in 2030 voldoende personeel te hebben.

topic
Innovatie
2019
03
apr
door
Prof. dr. Willem Wisselink
1124
11
6

Oeps! Chirurgische blunder of complicatie?

De sfeer op de operatiekamer is goed op de maandagochtend. Muziekje aan, mooie weekendverhalen. Er wordt een dialyse shunt geconstrueerd in de arm van een patiënt met nierfalen: een subtiel maar routineus klusje, niets aan de hand.

topic
Personeel
advertentie
2019
19
mrt
door
Martijn Lupke
364
6
2

Dag van de medicatieveiligheid

Het is vandaag dag van de medicatieveiligheid. Een mooi moment om weer eens stil te staan bij de vraag: “Hoe veilig werken wij op de OK met medicatie?” De aandacht en interesse voor dit onderwerp verloopt binnen ziekenhuizen vaak recht evenredig met de aandacht die de IGJ eraan geeft. Men noemt dit ook wel extrinsieke motivatie. De dag van de medicatieveiligheid zou in dit kader eigenlijk overbodig moeten zijn wanneer men intrinsiek gemotiveerd raakt voor dit onderwerp.

topic
Medicatie