heet vanaf nu
2021
16
jan
door
Martijn Lupke
2
0
0

‘Werken op de COVID-IC’

Chantal Hammega studeerde in 2018 af als anesthesiemedewerker en maakte in 2019 de overstap naar het UMC Utrecht, waar ze nog dagelijks geniet van de anesthesiologische uitdagingen die het werken in een academische setting met zich meebrengt. Chantal werkte op de COVID-IC en vertelt in dit interview over deze bijzondere periode.

topic
Personeel
advertentie
2021
06
jan
door
Martijn Lupke
495
0
1

De longchirurg

Willem-Hans Steup werkt als longchirurg in het HagaZiekenhuis. Hij vertelt in Dé Rubriek over zijn passie voor de longchirurgie en waarom het zo belangrijk is dat het hele team - van anesthesioloog tot omloop – goed op elkaar ingespeeld is tijdens een longoperatie.

topic
Chirurgie
2020
31
dec
door
Martijn Lupke
384
3
0

Roaring twenties

De geschiedenis herhaalt zich. Honderd jaar geleden begon een periode van toenadering van politieke grootmachten. Het einde van de Eerste Wereldoorlog zorgde voor verandering op grote schaal in de maatschappij, politiek en economie. De economie bloeide op en er waren veel optimistische ontwikkelingen gaande. Honderd jaar later staan we aan de start van een nieuw decennium die we evengoed roaring kunnen noemen. De twenties van de 21e eeuw beginnen echter helaas niet met toenadering, maar met sociaal isolement, lockdowns, economische recessie en een beproeving van onze maatschappelijke solidariteit. Is dit het begin van een decennium dat we over honderd jaar weer roaring noemen?

topic
Opinie
2020
29
dec
door
Martijn Lupke
578
16
0

Nieuwe stap richting een groene OK

De Nederlandse gezondheidszorg staat aan de vooravond van een grootschalige en noodzakelijke verduurzaming. Wetenschappelijke verenigingen en beroepsverenigingen tekende vorige maand “The Green Deal”. Tijdens een feestelijke 1,5 meter bijeenkomst beloofden de verenigingen van medisch specialisten en ondersteunende beroepsgroepen -allen werkzaam op de OK- dat zij initiatieven steunen en initiëren die leiden tot verduurzaming van zorgprocessen op de OK of tot kennisontwikkeling. Geheel in lijn met dit initiatief lanceerde Baxter dit jaar een systeem waarmee anesthesiegassen afgevangen en gerecycled worden. Een ontwikkeling die niet alleen op de OK zijn toepassing kent. De redactie van OK Visie verdiepte zich in deze nieuwe ontwikkeling.

topic
Innovatie
advertentie
2020
22
dec
door
Martijn Lupke
603
1
0

Onze OK: Meekijken met Fieke Baars en Lisette Vereggen van het Amphia

Lisette (53) en Fieke (25) zijn collega’s en familie. Moeder en dochter welteverstaan. Fieke is eerstejaars leerling operatieassistent en Lisette - van origine operatieassistent - is floormanager en planner op de OK van het Amphia. Een bijzondere situatie die veel vragen oproept, want hoe zorg je bijvoorbeeld voor een scheiding tussen werk en privé en wat zijn de voor – en nadelen van een familieband in een professionele setting?

topic
Personeel