heet vanaf nu
2020
24
sep
door
Ingrid Hummel
273
2
0

Opereren met de slimme bril

Wat jaren geleden alleen nog mogelijk was op het witte doek, is nu werkelijkheid: een bril waardoor medisch specialisten in realtime en zonder fysiek op de operatiekamer aanwezig te hoeven zijn, met elkaar kunnen samenwerken. In de Bergman Clinics Rijswijk hebben ze onlangs als eerste orthopedische kliniek de zogenaamde slimme bril in gebruik genomen. ‘Dit is een voorbeeld van een medical device wat geen gimmick is, maar direct zijn meerwaarde laat zien. Uiteindelijk draait echt beter worden om het delen van kennis en dat komt het resultaat van de patiënt ten goede’, aldus Julius Wolkenfelt, orthopedisch chirurg.

topic
Innovatie
advertentie
2020
20
sep
door
Martijn Lupke
1316
9
2

De rechterhand van de anesthesioloog

In de maand dat wij hoorden dat de anesthesiemedewerkers niet opgenomen zouden worden in het BIG register en daarnaast, volgens het ministerie, niet in aanmerking komen voor de €1000 coronabonus, kwam er een oproep van de NVAM aan haar leden om mee te helpen schrijven aan een leerboek voor anesthesiemedewerkers met de werktitel, ‘Anesthesiemedewerker, de rechterhand van de anesthesioloog’. Deze schijnbaar op zichzelf staande berichten hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Althans als je de rode draad probeert te ontdekken.

topic
Opinie
2020
11
sep
door
Ingrid Hummel
601
1
0

Dé herintreder

Arno Pikart heeft na 13 jaar gewerkt te hebben als accountmanager bij ZimmerBiomet zijn oude functie als operatieassistent weer opgepakt. Hij werkt nu op de operatieafdeling van het Franciscus Gasthuis en Vlietland, de plek waar hij eerder al 6 jaar werkte.

topic
Personeel
2020
28
aug
door
Ingrid Hummel
643
5
0

“Misgrijpen is geen optie”

Een pakket van A naar B. In de basis is logistiek overal hetzelfde. Toch is OK logistiek een andere tak van sport. In gesprek met Bart Meij, Operationeel manager OK logistiek bij het Radboudumc, over wat logistiek in het ziekenhuis anders maakt, dan bijvoorbeeld in het magazijn van bol.com of een ander warehouse. In het Radboudumc is Productgroep Inkoop & Supply Chain van het Servicebedrijf verantwoordelijk voor de logistiek van de twintig operatiekamers. “Wij zijn er voor de perioperatieve processen’, geeft Bart aan. “Alle de logistieke handelingen voor-, tijdens en na de operatie die worden verricht; dat doet de OK logistiek. “In veel ziekenhuizen zie je dat afdelingen zelf het logistieke proces doen: het zelf klaar zetten en zelf pakken."

topic
Personeel
advertentie
2020
24
aug
door
Martijn Lupke
301
2
0

De zorg kan meer stoïcisme gebruiken

Meer wat? Stoïcisme? In de zin van je stoïcijns gedragen en alle problemen die er zijn in de zorg als een gevoelloos persoon aanhoren en naast je neer leggen? Neen. Wat is stoïcisme dan wel? Stoïcisme is een van de meest invloedrijke praktische filosofieën, opgericht door Zeno van Citium rond 300 v Chr. Het praktische aan deze filosofie is dat het mensen in de praktijk helpt met hun problemen. Het behandelt vragen zoals: Hoe moeten we ons gedragen in moeilijke omstandigheden? Wat is belangrijk in het leven, en wat niet? Wat zorgt voor geluk, en hoe kunnen we ons gelukkig voelen?

topic
Opinie