heet vanaf nu
2023
30
jan
door
Martijn Lupke
58
1
0

De toekomst van kunstmatige intelligentie in de operatiekamer

De toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de operatiekamer is voor velen een spannend vooruitzicht, maar een dat ook enkele vragen oproept over hoe het ons werk als operatiekamerpersoneel zal beïnvloeden. Zal het ons werk gemakkelijker maken of onze autonomie onder druk zetten? Dit zijn belangrijke vragen om te overwegen als we kijken naar een toekomst met AI in de OK.

topic
Innovatie
advertentie
2023
16
jan
door
Ingrid Hummel
699
0
0

Een dag uit het leven van een recovery verpleegkundige

Geen enkel kind zou in het ziekenhuis moeten liggen. Maar als dit dan toch nodig is, dan is het doel van Loes Boezeman, recoveryverpleegkundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, ieder kind een zo comfortabel mogelijk verblijf op de recovery te bieden en een glimlach op zijn of haar gezicht proberen te krijgen.

topic
Personeel
2023
12
jan
door
Ingrid Hummel
415
3
0

Verduurzamen op de OK

Laurens van Houte is op een missie: de operatieafdeling van Medisch Spectrum Twente moet groener! Als afdelingsmanager OK ziet hij dagelijks hoe vervuilend de operatiekamers zijn, en hij had zich als doel gesteld om in 2022 op de OK 5% minder CO2 uitstoot te realiseren ten opzichte van 2021. Er is hard gewerkt om dit te kunnen realiseren. Reusable mutsen en laryngoscoopbladen, en LED-verlichting waar mogelijk, zijn hier enkele voorbeelden van. Op dit moment werken daarnaast zelfs achttien studenten van Hogeschool Saxion aan drie projecten op de OK voor het verduurzamen van de zorgsector.

topic
Innovatie
2023
02
jan
door
Leendert Douma
1186
3
0

Gekoppelde infuuspompen op OK: sneller, makkelijker en veiliger

Sinds vorig jaar zijn alle medicatiepompen op de operatiekamers van het Erasmus MC automatisch verbonden met het elektronisch patiëntendossier. Dat werkt sneller, makkelijker en vooral veiliger. Er zijn significant minder medicatiefouten. Het kwaliteitsverbetering-project is een initiatief van cardio-anesthesioloog Maarten ter Horst, sectorhoofd Cardiovasculair en Transplantatie. Het succes zit ’m in de betere techniek, maar vooral in de gedragsverandering in het OKC van het Erasmus MC, zo merkt hij.

topic
Anesthesie
advertentie
2022
16
dec
door
Ingrid Hummel
2103
12
0

Een veilig en positief leerklimaat op de OK

Een goed leerklimaat is voor leerlingen belangrijk om effectief te kunnen leren en werken. Een onvriendelijke sfeer in de werkomgeving blijkt zelfs een van de meest voorkomende redenen waarom studenten tijdens hun opleiding vroegtijdig uitstromen. Dit is helaas een bekend fenomeen voor veel ziekenhuizen, en met name voor hun OK-afdelingen. Hier leiden medewerkers zelf hun leerlingen op, in een werkomgeving met veel verschillende spelers die in een kleine afgesloten ruimte onder hoge werkdruk moeten focussen op het ‘draaien van productie’.

topic
Personeel