heet vanaf nu
2023
19
okt
door
NVLO
1073
2
0

‘We willen een frisse wind door de zorg laten waaien’

Jonge, ambitieuze en optimistische geneeskundestudenten zetten de denktank Gezond Verstand op. Doel is een toekomstbestendige zorg, waarvan nieuwe en frisse ideeën de basis gaan vormen. De denktank Gezond Verstand werd vorig jaar opgericht door Daantje Gratama. Ze is nu 24 jaar en loopt momenteel haar coschappen in het Tergooi MC, locatie Blaricum. Het idee voor de denktank kwam niet toevallig. ‘We hadden kennisgemaakt met corona en alle gevolgen van dien. De zorg kwam van alle kanten onder druk te staan en overal dook ineens het begrip zorgcrisis op.’

topic
Management
advertentie
2023
12
okt
door
Ingrid Hummel
771
0
0

Onze OK: Meekijken met Ray van Zunderd van Radboudumc

Leidinggeven aan 53 fte anesthesiemedewerkers op een dynamische afdeling met 25 operatiekamers, dat brengt nog wel eens een uitdaging met zich mee. En laat dat nou net zijn wat Ray van Zunderd zo in het vak aantrekt. Ray werkt al sinds zijn 18e in de zorg. Van ziekenverzorger, verpleegkundige, anesthesiemedewerker en praktijkopleider is hij nu samen met Sanne van Gogh-Krommendijk direct leidinggevende anesthesie. En alsof dat nog niet genoeg is, werkt Ray ook als adviseur Acute Zorg waarin hij de acht acute zorgafdelingen van het Radboudumc helpt zich voor te bereiden op een externe calamiteit. Sinds kort is hij ook bestuurslid van de NVLO, Nederlandse vereniging leidinggevenden operatiekamers, en zit hij in het dagelijks bestuur van het platform Teamleiders zorg in het Radboudumc. Vervelen doet Ray zich dus niet!

topic
Personeel
2023
09
okt
door
Edwin Nieland
798
1
0

“Out of your comfort zone is where the magic happens.”

Op een bankje, op een plein in snikheet Lissabon, dwalen mijn gedachten even af naar mijn werk. Ik had in de ochtend op mijn telefoon het nieuws vanuit Nederland gevolgd en een artikel gelezen over de registratielast van verpleegkundigen. Terwijl ik daar zit, denk ik na over het onderwerp en mijn eigen ervaringen in de 30 jaar dat ik in het prachtige vakgebied van de Anesthesie werk. “Hé, waar ben je met je gedachten”, vraagt mijn vriendin. Ik vertel over mijn verbazing en verwondering. Hoelang het soms duurt totdat veranderingen zichtbaar worden binnen ziekenhuizen. En over de aarzeling en onzekerheid die ik bespeur over hoe volledige beschikbaarheid van data helpt in het visualiseren van de gezondheidstoestand van de patiënt, hoe data ondersteunt met decision support in de kwaliteit van de zorg en hoe data bijdraagt aan automatisering van therapie om de werklast bij professionals te verlagen.

topic
Anesthesie
2023
28
sep
door
Leendert Douma
1476
0
0

Op zoek naar het geheim achter topprestaties van OK-teams

Hoe kan een operatieteam het beste uit zichzelf halen? Dat lijkt een kwestie van gevoel. Je krijgt moeilijk de vinger achter de successen. Toch kiest het LUMC voor een wetenschappelijke aanpak. Het ziekenhuis is samen met de Universiteit Leiden een onderzoek gestart naar topprestaties op de OK.

topic
Personeel
advertentie
2023
26
sep
door
Katrien Klomp
913
1
0

Wat kan ik veranderen?

Crew Resource Managment, een inmiddels gevestigde naam op de OK. Bij deze veiligheidstraining voor multidisciplinaire teams worden er duidelijke afspraken gemaakt over de manier van communiceren en samenwerken. Het doel van CRM op de operatiekamer is om optimale samenwerking, communicatie en besluitvorming tussen het operatieteam te bevorderen. Hierdoor kunnen risico’s worden verminderd, fouten worden voorkomen en veiligheid van de patiënt worden verbeterd. Maar misschien nog wel veel belangrijker, het geeft álle teamleden de mogelijkheid om nog beter te participeren in het team en kan ervoor zorgen dat ze zich gewaardeerd voelen, autonomie hebben en doelen kunnen nastreven die aansluiten bij hun interesses en waarden. Het geeft werkplezier!

topic
Personeel