heet vanaf nu
2021
30
nov
door
Ingrid Hummel
517
0
0

Geneeskunde-studenten als pluskrachten op de OK

Danny van Delft is derdejaars AIOS orthopedie en heeft tijdens zijn studie geneeskunde bij Orthopedium (tegenwoordig Bergman Clinics Rotterdam) een bijbaan op de OK gehad als assisterende. Mede hierdoor is hij op het out-of-the-box idee gekomen om Pluskracht op te zetten. Een formule waarbij geneeskundestudenten gedetacheerd worden om op de OK het personeel te ondersteunen door bij operaties te assisteren.

topic
Personeel
advertentie
2021
30
nov
door
Leendert Douma
47
0
0

Wie lost de wachtlijsten op?

Eind oktober schatte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in dat het aantal behandelingen die door corona zijn uitgesteld oploopt tot tweehonderdduizend. Dat zal alleen nog maar meer worden, want in veel ziekenhuizen komt de planbare zorg alweer in het gedrang, ditmaal door de vijfde coronagolf. De wachtlijsten blijven groeien. Wie gaat dat stuwmeer aan uitgestelde zorg straks – of nog liever: nu – wegwerken? Zelfstandige klinieken staan te springen om hun rol te pakken, maar de samenwerking met ziekenhuizen verloopt stroef. Het helpt ook niet mee dat de zorgverzekeraars niet willen dat de inhaalzorg op grote schaal uitwijkt naar de zelfstandige behandelcentra (zbc’s). Zij betalen daar liever de ziekenhuizen voor.

topic
Chirurgie
2021
26
nov
door
Martijn Lupke
890
3
0

Saai beroep

Locoregionaal of algeheel. Meer anesthesiologische variaties kom je op de gemiddelde OK niet tegen. Spinale – en algehele anesthesie voeren veelal de boventoon. Routinematige technieken die de anesthesieprofessionals al honderden of duizenden keren hebben uitgevoerd. De complexiteit en daarmee de succesratio van een handeling wordt vaak bepaald door de patiënt zelf. Een misvormde rug, afwijkende anatomie van de luchtweg, hoog BMI, etc. Het ligt altijd aan de patiënt, nooit aan de anesthesie. Mooi vak toch? Was het maar zo. Anesthesie is veelal saai. Niet voor niets circuleert de spreuk: ‘Anesthesia; hours of boredom, minutes of thrill, seconds of terror.’ Uren van verveling. Turen naar de monitor, de hypnotiserende regelmaat van het op en neer gaan van de beademingsbalg, de pieptoon van het ECG die onbewust je brein alert houdt en bij het versnellen of vertragen van het hartritme van slecht 1 slag per minuut je hoofd naar de monitor doet draaien. Een saturatiedaling of – stijging van 1%, de anesthesie hoort het. We kunnen het letterlijk met onze ogen dicht.

topic
Anesthesie
2021
24
nov
door
Ingrid Hummel
623
2
0

OK van de maand: Nij Smellinghe

Ymkje Visser heeft afgelopen juli de opleiding tot anesthesiemedewerker afgerond. Deze opleiding heeft ze gevolgd in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, en ze heeft een halfjaar stage gelopen in Medisch Centrum Leeuwarden. Voordat ze aan de opleiding tot anesthesiemedewerker begon, heeft Ymkje een lerarenopleiding gedaan. Toen ze twee jaar voor de klas had gestaan, kreeg ze in de gaten dat ze iets anders moest gaan doen om weer met plezier naar haar werk te gaan. De overstap naar de anesthesie in Nij Smellinghe blijkt een heel goede te zijn geweest!

topic
Personeel
advertentie
2021
23
nov
door
Arnout Orelio
203
0
0

Dweilen met de kraan open

Sommigen weten op de basisschool al dat ze in de zorg willen werken. Anderen bedenken het op de middelbare school, soms pas op het laatste moment als ze een vervolgopleiding moeten kiezen. Vrijwel allemaal willen ze mensen helpen, mensen beter maken, mensen bijstaan die het slechter hebben dan zijzelf of woorden van gelijke strekking.

topic
Personeel