heet vanaf nu
2020
12
nov
door
Ingrid Hummel
235
1
0

Opleiden tijdens Covid-19

Door de Covid-19 crisis ziet het opleiden van studenten operatieassistent en anesthesiemedewerker er heel anders uit. Laura Piket is opleider operatieassistenten aan de Amstel Academie, Amsterdam UMC en ondervindt aan den lijve de uitdagingen én mogelijkheden die dit met zich meebrengt. ‘Voor corona waren de studenten gedurende alle theorieleerperiodes aanwezig op de Amstel Academie. We geven veel klassikale lessen in onder andere anatomie, pathologie en operatietechnieken maar ook veel vaardigheidslessen met de industrie. Wij vinden het belangrijk dat de studenten zowel onderling als en met de docenten contact hebben. Want juist de interactie en kennisuitwisseling draagt bij aan goed getrainde professionals.

topic
Opleiding
advertentie
2020
08
nov
door
Martijn Lupke
185
2
0

De OK van de Maand | Sandstep Healthcare

De OK van maand is dit keer de OK afdeling van Sandstep Healthcare. We geven je een kijkje in de keuken van deze OK in deze spannende tijden. In deze organisatie huizen vier verschillende labels; OrthoParc (orthopedie), Cosmed (cosmetische chirurgie), GenderClinic (genderchirurgie) en Medical Parc (heelkunde en proctologie). Een mooi palet aan verschillende disciplines zo blijkt.

topic
Personeel
2020
04
nov
door
Erbe
144
0
0

Nieuwe mogelijkheden in de interventionele pulmonologie

Cryosondes worden in de pulmonologie gebruikt om extracties en weefseldevitalisatie te doen. De dunste van de nieuwe sondes heeft een diameter van slechts 1,1 mm. Hiermee kunnen met behulp van een beschermslang, via het werkkanaal van een bronchoscoop, dieperliggende biopten worden genomen. Tijdens de cryobiopsie hoeft de bronchoscoop niet meer uit het doelgebied te worden teruggetrokken, maar kan gewoon blijven zitten.

topic
Innovatie
2020
02
nov
door
Ingrid Hummel
589
3
0

Dé plastisch chirurg

Na ruim 10 jaar als eigenaar in verschillende ziekenhuispraktijken in Noord-Brabant gewerkt te hebben, startte plastisch chirurg Roel Fresow (52) samen met collega Esther Bodde hun eigen Klaver Klinieken. Klaver Klinieken vestigt zich specifiek in gemeenschappelijke gezondheidscentra, waar de samenwerking tussen eerste en tweede lijn tastbaar is.

topic
Personeel
advertentie
2020
29
okt
door
Martijn Lupke
438
6
0

Geen verplichte scholing van OK personeel, de patient at risk?

Ingewijden verbazen zich er al lang niet meer over. Leken des te meer. Verbazing dekt vaak niet eens de lading wanneer je op een verjaardag vertelt dat je na het behalen van je diploma nooit meer verplicht wordt getoetst op kennis en vaardigheden. Er is geen instituut in Nederland met enig gezag die je licentie of diploma kan intrekken bij gebleken incompetentie. Anesthesiemedewerkers die dagelijks betrokken zijn bij beslissingen en situaties die in potentie over leven en dood gaan. En door een ‘twee-tafel-systeem’ van de anesthesiologen vaak in een split second beslissingen moeten nemen wanneer de anesthesioloog op een andere OK bezig is met een lastige luchtweg, reanimatie of een langdurige inleiding van een kind of hoogbejaarde. In luchtvaarttermen gesproken, anesthesiemedewerkers zetten “de kist” vaak zelfstandig op de grond. Voor intimi, ‘leid maar vast uit!’

topic
Opinie