heet vanaf nu
2021
14
apr
door
Enno de Witt
190
3
0

De groene, duurzame OK krijgt steeds meer gestalte

Jeroen Meijerink is hoogleraar innovatieve chirurgie, afdelingshoofd Operatiekamers in het Radboudumc en lid van de NVLO. In 2019 werd hij verkozen tot duurzaamste zorgprofessional. Met al zijn ziel en zaligheid stort hij zich binnen het Landelijk Netwerk ‘De Groene OK’ op verduurzaming van de Nederlandse operatiekamers, waar ook de NVLO een voortrekkersrol in heeft.

advertentie
2021
03
apr
door
Martijn Lupke
1348
8
0

Gevaccinegeerd

‘Ik wil die prik’, kent u die uitdrukking? Vast wel. Doel is mensen motiveren ‘die prik’ te gaan halen. Anti-antivax beleid. Zorgverleners die op social media laten zien dat ze gevaccineerd worden, in de hoop dat antivaxers en twijfelaars over de streep getrokken worden. Voor mij heeft de ‘ik wil die prik campagne’ een andere lading. Ik twijfel niet aan de prik, maar ik WIL die prik echt. Ik krijg hem alleen (nog) niet.

topic
Opinie
2021
03
apr
door
Mercy Ships
459
4
0

Opereren op een schip: een inkijkje in het werk van medische hulporganisatie Mercy Ships

Chirurgische zorg bieden aan de allerarmsten in ontwikkelingslanden: dat doet internationale hulporganisatie Mercy Ships. Zij doen dat met inzet van honderden vrijwilliger-professionals, op het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld, de Africa Mercy. Mercy Ships werkt nauw samen met de gastlanden waar het schip aanmeert. Dit zijn vaak landen in West-Afrika, waar het gebrek aan chirurgische zorg groot is. Door lokale gezondheidsprofessionals te trainen en te begeleiden en ziekenhuizen en klinieken op te knappen, helpen ze landen om de gezondheidszorg structureel te verbeteren.

topic
Personeel
2021
01
apr
door
Ingrid Hummel
757
5
1

De werkzaamheden van een OK-manager in Vlaanderen

Dirk De Maeyer, 47 jaar, is OK-manager in het AZ Nikolaas. Een groot regionaal ziekenhuis met 801 bedden. Ze hebben operatiekwartieren (zoals ze dat zo mooi zeggen in Vlaanderen) op twee locaties in Sint-Niklaas daarnaast ook in Beveren en Lokeren. In totaal 22 zalen en 1 urgentiezaal, zoals de operatiekamers genoemd worden. Dirk geeft ons een inkijkje in zijn werkzaamheden als manager OK.

topic
Personeel
advertentie
2021
22
mrt
door
Enno de Witt
327
0
0

Foetale operaties spina bifida binnenkort ook in Nederland

Voor het in de baarmoeder opereren van foetussen met spina bifida wordt in ons land al sinds de techniek ter beschikking kwam uitgeweken naar het Universitair Ziekenhuis Leuven. Het Rotterdamse Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis gaat de operatie nu ook aanbieden, en werkt daarnaast aan een nieuwe techniek. De vraag is, of die uiteindelijk de bestaande zal vervangen.

topic
Chirurgie