heet vanaf nu
2021
04
nov
door
Nancy Knuppe
610
3
0

De anesthesie reis - ervaringen uit het verleden tot heden

Ik ben Nancy Knuppe, werkzaam bij Medtronic en van origine anesthesiemedewerker. Ik neem jullie in een reeks blogs - waarvan dit de eerste is - mee op reis van de jaren ‘90 tot heden.

Herkenbaar of alleen uit verhalen?

In 1992 ben ik gestart met de anesthesieopleiding in een klein perifeer ziekenhuis. Vanaf het tweede leerjaar begon ik met het draaien van diensten. Tijdens de dienst waren er geen recoveryverpleegkundigen aanwezig en de anesthesioloog had de verantwoording over de IC, reanimatie, post operatieve pijnbestrijding en het pre-mediceren op de verpleegafdelingen. Het kwam regelmatig voor dat de anesthesioloog de operatieafdeling af moest en enkel via een pieper bereikbaar was.

Tijdens het reguliere programma was de route van de patiënt via de receptie, waar hij of zij werd voorbereid in een ruimte voor de desbetreffende OK. De anesthesietechniek bij voorkeur was algehele anesthesie en het onderhoud gebeurde met dampvormige anesthetica. Soms kreeg de patiënt een locoregionaal block dat op de OK werd gezet en er werd gewacht tot deze was ingewerkt. Ik heb het gevoel dat we toen toen net iets meer tijd hadden. Wat denk jij?

Aan het einde van dag had ik ruim de tijd om mijn anesthesiekar aan te vullen en werden de disposable zuurstofmasker en intubatiebladen handmatig onder de kraan gereinigd. Overgebleven medicatie werd verzameld en bewaard in de koelkast voor gebruik op de volgende dag. Laat ons zeggen dat onze kennis over infectiepreventie nog niet op punt van nu stond.

Langzamerhand kwamen er ontwikkelingen op het gebied van patiëntenzorg en veiligheid. Denk aan het ontwikkelen van protocollen, werkgroep infectie preventie (WIP), richtlijnen pre-per-post operatieve traject, post operatieve pijnbestrijding team, vakspecialisatie, zorgpaden, complicatieregistratie en - besprekingen, toepassen van technologieën, training en certificering volgens het Medisch Convenant en de Sedatie Praktijk Specialist. Het is toch even schrikken die veelheid aan veranderingen als ik het zo allemaal opsom.

Deze ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de patiëntveiligheid, een proces waarin de zorg continue evolueert. Mijn focus gaat momenteel bij Medtronic uit naar het optimaliseren en personaliseren van anesthesie en sedatie met behulp van technologieën. Samenwerken aan een best practice zonder de workflow te beïnvloeden. Hier vertel ik je graag in mijn volgende blog meer over.Nancy Knuppe

Bekijk hier mijn Linkedin profiel

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Duurzame beademingsfilters; hoe zit dat precies?
blog
Kies voor 100% elektrisch en bespaar minimaal 1.2 miljard liter gas binnen de anesthesie
blog
‘Voor mij is er een verschil tussen verzorgen en zorgen’
nieuws
Onderzoek betere zorg voor patiënten met grote kans op postoperatieve complicaties

Nancy Knuppe

Na 32 jaar in de gezondheidszorg in verschillende rollen te hebben gewerkt, besloot ik na 12 jaar leiding te hebben gegeven aan een fantastisch anesthesieteam om de overstap naar Medtronic te maken en de nieuwe uitdaging aan te gaan. Noem het een midlifecrisis. Vanuit Medtronic geef ik training en klinische ondersteuning over de technologieën waarmee ik heb gewerkt.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst