heet vanaf nu
2021
15
dec
door
Nancy Knuppe
940
0
0

De anesthesie reis wordt vervolgd

In mijn eerste blog hebben jullie kunnen lezen over de start van mijn carrière als anesthesie medewerker in de jaren ‘90 Tegenwoordig focus ik mij op het optimaliseren en personaliseren van anesthesie en sedatie met behulp van medische technologieën. Aangezien de zorg inmiddels is geëvolueerd lijkt het mij goed om hierbij stil te staan.

De ‘Art’ van anesthesie – hoe houd je de balans?

In mijn ogen is anesthesie een “Art”. Elke patiënt is anders! Niet alleen volgens de American Society of Anesthesiologists classificatie (ASA), maar ook in de reactie van de patiënt op de toegediende medicatie. Dit laatste is dan ook een heuse uitdaging.
In een omgeving waar productiviteit en efficiëntie steeds meer de bovenhand krijgen, hoe kunnen wij tijdens gebalanceerde anesthesie elke component betrouwbaar beoordelen?

Laat ons eerst de verschillende componenten van gebalanceerde anesthesie nader bekijken. Het effect van spierverslapping kunnen we reeds analyseren en beoordelen. De effecten van de anesthetica en analgetica daarentegen worden vaak geëvalueerd aan de hand van de hemodynamische reactie van de patiënt. Maar hoe betrouwbaar is deze hemodynamische reactie?

Medische technologieën over anesthesie en analgesie

Het antwoord op bovenstaande betrouwbaarheid vragen is inzet van de huidige medische technologie. Bijvoorbeeld monitoren die informatie verschaffen over de diepte van de anesthesie (BIS™ brain monitor) en het niveau van analgesie (NOL™ nociception monitor). Wat houdt ons dan nu nog tegen om deze in te zetten bij elke patiënt?

In mijn beleving moet de inzet van dit soort medische technologieën een verbetering van de zorg geven. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen de voordelen: snellere ontwaking en oriëntatie, reductie in awareness en minder kans op postoperatief delier (POD).
Deze voordelen zijn niet alleen beter voor de patiënt, maar beïnvloeden ook positief de efficiëntie en daarmee de kostenbesparing. Altijd mooi meegenomen lijkt mij zo.

De vraag die ik mezelf echter steeds vaker stel is, hoe wordt de anesthesie bij de patiënt postoperatief beoordeeld en geëvalueerd? Een gebied waar duidelijk nog veel verbetering mogelijk is.

Mocht je hier meer over willen weten of ga je graag met gebalanceerde anesthesie aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op.

Nancy
https://www.linkedin.com/in/nancy-knuppe-tap-dip-3482a977/

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Wat bepaalt het risico op chronische pijn na OK?
nieuws
Oudere patiënten die regelmatig alcohol consumeren, rapporteren een betere kwaliteit van leven voor en na de operatie
blog
Duurzame beademingsfilters; hoe zit dat precies?
blog
Kies voor 100% elektrisch en bespaar minimaal 1.2 miljard liter gas binnen de anesthesie

Nancy Knuppe

Na 32 jaar in de gezondheidszorg in verschillende rollen te hebben gewerkt, besloot ik na 12 jaar leiding te hebben gegeven aan een fantastisch anesthesieteam om de overstap naar Medtronic te maken en de nieuwe uitdaging aan te gaan. Noem het een midlifecrisis. Vanuit Medtronic geef ik training en klinische ondersteuning over de technologieën waarmee ik heb gewerkt.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst