heet vanaf nu
2018
18
jun
door
Programmadirectie OKC2025
1641
4
0

De OK wereld in verandering

De OK wereld binnen de zorgsector is wellicht het snelst veranderde zorgdomein. Een viertal samenhangende factoren zorgen ervoor dat het OKC lijkt op een versnellingskamer in pre, per en postoperatieve zorg.

Allereerst speelt al sinds jaar en dag de toenemende automatisering een blijvende hoofdrol in relatie tot genoemde veranderingen. Digitaliseren is daarbij een veel en vaak genoemd werkwoord. En dat zal de komende jaren ook zo blijven.

Big data

In het verlengde daarvan zien we met rasse schreden ook de informatisering terrein winnen in de OK-wereld. Overal treedt de factor OK-data naar voren en inmiddels opereren we meer en meer vanuit "big OK data" gestuurde interventies in vrijwel al ons OK-handelen. De OK-doos (black OK-box) is geland en na het overwinnen van koudwatervrees is deze OK-Informatiedoos weldra niet meer weg te denken binnen het OKC op weg naar 2025.

Technolisering

De combinatie van automatisering en informatisering is een optelsom van 1 + 1 = 3, hetgeen de veranderingen nog eens een extra duwtje zal geven. Parallel aan deze ontwikkelingen speelt ook de factor technologisering steeds meer een rol bij de verdere modernisering van de OK-wereld. Vrijwel alle relevante en/of cruciale apparatuur en OK-middelen zijn op dit moment onderhavig aan imaginisering. Overal verschijnt beeldtechnologie en we werken inmiddels met een micro-camera en weefseldectectie sonde in het scalpel. Op soortgelijke wijze is het uiteinde van de infuusnaald voorzien van een disposable lensfunctie zodat blind injecteren tot het verleden gaat horen. En sowieso worden infuusnaalden binnenkort volledig geautomatiseerd ingebracht met een 95% slaagkans van ineens juist plaatsen van de infuusnaald in het bloedvat zonder inmenging van handwerk. Volledig automatisch.

4 hoofdprocessen

Technologisering staat nog in de kinderschoenen maar met de versnelling in steeds betere en snellere 3D en inmiddels ook 4D printers gaat er wereld voor ons open. En binnenkort zal ook de blockchain technologie zijn intrede doen in de OK-wereld. De 4 hoofdprocessen Opereren, Anesthesie, Recovery en Sterilisatie zijn dan wereldwijd ontsloten in de meest veilige netwerken ter wereld en kennis delen wordt het nieuwe vermenigvuldigen van steeds betere OK-zorg.

Naast deze drie grote hefbomen voor verandering speelt er op de achtergrond een uniek proces van integraliseren. De OK-werkend transformeert van adhoc en fragmentarische ontwikkeling in zogenaamde coherente OK-zorg van waaruit alles in samenhang met elkaar verbonden is en bekeken wordt. Het maakt het werken in de OK tot een wereld van verschil met hoe er nu gewerkt wordt. En daarmee wordt ook leren en ontwikkelen volledig anders vorm en inhoud gegeven.

Het programma OKC2025 neemt ons mee in deze transities en op onderdelen transformatie en bereid ons op een eigentijdse en toekomst-bestendige wijze voor op de nieuwe OK-tijd. Een droom wordt dan ook werkelijkheid want het OK-beroep gaat op weg naar een landelijke erkenning met een internationale standaard. OKC2025, in de speedboot, de reis is begonnen, samen op weg naar een pracht van een OKC-bestemming. Ga je mee?

De volgende blog gaat over de eerste grote hindernis: 'Loslaten'

Volg de ontwikkelingen van het project OKC2025 via de tag 'OKC2025' in "Mijn OK Visie". Maak hiervoor eerst een account aan.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opleiden buiten de OK heeft de toekomst
blog
Meebewegen in snel veranderende OK-wereld
nieuws
Scholing CSA en OK op Curaçao over steriliteit en vastplakkende eiwitten
blog
Het introduceren van EPA-gestuurd opleiden; pionieren of samenwerken?

Programmadirectie OKC2025

De programmadirectie bestaat uit de volgende personen: Jan Hendriks mld mba mhcm, Ruud Tromp MBA, Prof. dr. Jeroen Meijerink, OK Visie (Martijn Lupke)

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst