heet vanaf nu
2017
22
jun
door
Marion van der Hoeven
7396
8
6

Een dag uit het leven van de transplantatie coördinator

Omstreeks 15:00 uur gaat de telefoon. Het is de Nederlandse Transplantatiestichting. Er is een intensive care arts die graag zou willen overleggen over een mogelijke donor. Het register is reeds geraadpleegd en de patiënt is niet aangetroffen in het register. Ik bel de arts gelijk terug en samen kijken we of de patiënt orgaandonor zou kunnen zijn.

De patiënt blijkt geschikt te zijn als orgaandonor. Wel moet er nog toestemming worden gevraagd aan de familie. Ik maak duidelijke afspraken met de arts omtrent het stabiliseren en optimaliseren van de patiënt. Ook bespreek ik alvast welke bloedonderzoeken er gedaan kunnen worden nadat de familie toestemming geeft. 

Rond 16:30 word ik terug gebeld, de familie geeft toestemming voor orgaandonatie. De onderzoeken kunnen worden ingezet en ik maak de afspraak dat ik z.s.m. in het ziekenhuis aanwezig zal zijn.

De chauffeur wordt gebeld en ik word opgehaald. Tijdens de rit geef ik de chirurg, de assistent en de medewerkers van het ZUT alvast een vooraankondiging , zodat men weet dat er in het begin van de nacht een orgaanuitnameprocedure zal gaan plaatsvinden.

Rond 17:30 kom ik aan op de intensive care in het donorziekenhuis. Ik stel me voor aan de verpleegkundige en de arts. Hierna gaan we samen bij de patiënt kijken. Vervolgens gaan we met de familie praten om uitleg te geven over de orgaandonatieprocedure en wat men allemaal kan verwachten in de komende uren en ik beantwoord de vragen van de familie.

Na dit gesprek moet ik veel informatie verzamelen, in deze tussentijd is het heel erg belangrijk dat je goed de patiënt in de gaten houd, en dat je er bent voor de familie.
Er worden onderzoeken aangevraagd, zoals bloedonderzoek, een echo van de buik, een foto van de thorax, een scopie van de longen, een echo van het hart en soms ook nog een onderzoek van de kransslagaderen en aderen om deze te bekijken op vernauwingen, dit onderzoek moet boven een bepaalde leeftijd of wanneer de patiënt langere tijd heeft gerookt.

Nadat alle onderzoeken en informatie is verzameld, wordt dit in een programma op de computer is gezet, hierna wordt deze informatie verzonden naar Eurotransplant, de patiënt krijgt nu ook een donornummer. Na ongeveer 15 minuten heeft Eurotransplant de zo genoemde matchlijst klaar per orgaan en kunnen de organen worden aangeboden aan de ontvanger die bovenaan de wachtlijst staat.
Het tijdstip van de operatie is dan nu ook bekend.

De transplantatie coördinator is altijd aanwezig tijdens de operatie. En blijft altijd een transplantatie coördinator bij de patiënt van begin tot eind, meestal doet de één de Intensive care fase en een andere collega de operatie.
Tijdens de operatie wordt er contact gehouden met de ontvangende centra over het geaccepteerde orgaan. Na de uitnameoperatie en de verpakking van de organen, draagt de transplantatie coördinator de organen over aan de chauffeur van het Witte Kruis, deze zorgt ervoor dat de organen bij de betreffende centra aankomen.

Na de operatie wordt de patiënt verzorgd en teruggebracht naar de intensive care. Op de IC is er voor de familie nog de mogelijkheid om afscheid te nemen. Wanneer men wenst niet meer te komen, bellen we de familie met de informatie over hoe de operatie is gegaan.

6-8 weken na de donatieprocedure nemen we contact op met de familie. Tijdens dit gesprek wil de TC weten hoe het met de familie gaat en hoe de tijd na de donatie is verlopen. Hoe ze de donatieprocedure hebben ervaren. Ook is het mogelijk de familie te vertellen hoe de transplantaties zijn verlopen en hoe het met de ontvangers gaat. Deze informatie kan de familie soms heel goed helpen tijdens het verwerken van het grote verlies.


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
8 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Toename in aantal orgaantransplantaties, patiënten ook sneller geholpen
blog
Internationale editie Handboek Endoscopische chirurgie verschenen
nieuws
Oranje OK-shirts voor kinderen in Amalia Kinderziekenhuis
nieuws
Aantal vrouwen dat veel bloed verliest tijdens bevalling gestegen

Marion van der Hoeven

Marion van der Hoeven-Adam werkt sinds oktober 2011 in het Erasmus MC als transplantatiecoördinator. Ook is zij projectcoördinator van het Zelfstandig Uitname Team (ZUT) in dat ziekenhuis. Daarvoor werkte zij als operatie-assistent in het LUMC in Leiden, bij het transplantatie- en vaatchirurgische team.
Marion was ook betrokken bij de allereerste pilots van de ZUT, in het LUMC.

bekijk al mijn blogs >
6 reacties
2017
22
jun
L Taal

Wat een interessant vak. Hoe word je Transplantatiecoördinator?

reageer >
2017
22
jun
Ingrid Hummel

Beste L. Taal, ik zal je vraag doorsturen naar Marion en haar vragen om een reactie.

Vriendelijke groet, Ingrid

reageer >
2017
25
jun
Chantalle Tiebie

Wat een prachtige baan! Ondanks de droevige gebeurtenis van overlijden er toch mogen en kunnen zijn voor de nabestaanden en voor zoveel patiënten mooi nieuws mogen brengen dat er een orgaan voor hen is en dus een beter leven in de toekomst. Hoe ben jij terecht gekomen op deze mooie functie? Ik ben zelf 24 jaar Operatie Assistente en zou graag willen switchen van baan.

reageer >
2017
27
jun
Ingrid Hummel

Beste Chantalle, dank voor je reactie. Ik zal Marion om een reactie vragen op jouw vraag.

Vriendelijke groet, Ingrid

reageer >
2017
03
jul
Marion

In 2008 is het LUMC gestart met het zelfstandig uitname team (ZUT) dit is een team die zelfstandig naar een donorziekenhuis reist om hier met een compleet team (Hoofdchirurg, assistent chirurg, anesthesioloog en 2 operatie assistenten) de donoroperatie uit te voeren. Omdat ik destijds in het LUMC werkte ben ik gaan meedraaien in dit team. Na een paar jaar wilde ik meer uitdaging en heb ik gesolliciteerd op de functie.
In principe wordt voor deze functie de vooropleiding van IC verpleegkundige gevraagd, maar uiteraard kun je net als ik destijds solliciteren.
Ik ben in oktober 2011 gestart met een IC stage van 3 maanden, hierna ben ik in de diensten mee gaan draaien, dit is een inwerkperiode. Een inwerkperiode is behoorlijk heftig omdat je eigenlijk altijd dienst hebt tot je zelfstandig kunt gaan werken.
Dus ik zou zeggen, wil je graag werken als transplantatiecoördinator, dan zou ik zeker solliciteren, het duurt iets langer vanaf de OK om ingewerkt te worden, maar alles is mogelijk!

reageer >
2020
12
feb
Hans Pot

Was werkzaam voor orgaan donatie in leiden, maar ga verhuizen naar Zeeland.
Wie heeft een passende baan voor me

reageer >