heet vanaf nu
2024
05
jul
door
Marije Kruisselbrink
508
2
0

Een nieuwe kijk op OK verlichting: De impact van FL-41 in de OK

In de medische wereld is verlichting cruciaal, vooral in de operatiekamer waar precisie en aandacht voor detail van levensbelang zijn. Echter, de intense verlichting die noodzakelijk is voor chirurgische nauwkeurigheid kan soms ongewenste bijwerkingen hebben voor het operatiepersoneel, zoals hoofdpijn, oogvermoeidheid en zelfs migraine. Een innovatieve oplossing is het gebruik van de FL-41 filter, een optische filter die deze klachten aanzienlijk weet te verminderen.

De Uitdaging: Verlichting in de OK

“Gedurende de eerste jaren als operatie assistent op het OKC, zijn mijn migraine aanvallen aanzienlijk gestegen. Dit varieerde van het dagelijks zien van aura’s op OK tot aanvallen van klassieke migraine. Hierdoor ben ik regelmatig uitgevallen. Door een tip van een collega ben ik begonnen met het dragen van een migraine filter over mijn eigen bril. Dit is een FL-41 filter, deze roze/oranje glazen blokkeren het blauwe licht van de operatielampen. Doordat het blauwe licht gefilterd wordt, heb ik een veel rustiger beeld. Hierdoor heb ik veel minder vaak last van aura's en heb ik mij niet meer ziek hoeven melden door een aanval van klassieke migraine.”

Door mijn eigen klachten veroorzaakt door de OK verlichting en mijn ervaring met de FL-41 filter, leek dit onderwerp als mijn afstudeeronderzoek vanzelfsprekend.
Operatieassistenten zijn dagelijks blootgesteld aan heldere en vaak onnatuurlijke verlichting, essentieel voor het uitvoeren van medische procedures. In mijn afstudeeronderzoek is aangetoond dat langdurige blootstelling aan deze verlichting kan leiden tot visuele stress en migraine aanvallen. Deze bevindingen benadrukken dat dergelijke verlichting niet alleen de gezondheid van het personeel beïnvloedt, maar ook hun werkprestaties en welzijn aanzienlijk kan verminderen.

De Oplossing: FL-41 Filter

De FL-41 filter, oorspronkelijk ontwikkeld voor patiënten met lichtgevoelige aandoeningen, heeft een kenmerkende roze tint die bepaalde golflengten van blauw licht filtert, welke vaak geassocieerd worden met hoofdpijn en migraine. In de OK, waar traditionele verlichting deze golflengten in hoge mate uitstraalt, kan het dragen van brillen of clips met FL-41 filter een wereld van verschil maken.

Het Bewijs: Een Pilotstudie

Na de literatuurstudie, uitgevoerd met twee studiegenoten als afstudeerproject voor de opleiding tot Operatieassistent aan het Erasmus MC, heb ik in het Erasmus MC en Sophia’s Kinderziekenhuis veldonderzoek gedaan door de effectiviteit van FL-41 filters in de praktijk te testen. Operatieassistenten die de filter gebruikten, rapporteerden een significante vermindering van hoofdpijn, visuele vermoeidheid en migraine. Deze resultaten, samen met aanbevelingen en conclusies, zijn gepresenteerd in het eindrapport van het onderzoek. Deze bevindingen suggereren dat het gebruik van FL-41 niet alleen de gezondheid van het personeel ten goede komt, maar ook hun efficiëntie en concentratie tijdens operaties kan verbeteren.

Aanbevelingen voor Implementatie

Op basis van de bevindingen wordt aanbevolen dat ziekenhuizen overwegen om FL-41 filters standaard beschikbaar te stellen in operatiekamers. Deze relatief eenvoudige aanpassing kan leiden tot verbeterde werkomstandigheden en een verlaging van het ziekteverzuim onder OK-personeel. Daarnaast zou verdere verlichtingsaanpassing in operatiekamers onderzocht moeten worden, zoals het optimaliseren van lichtintensiteit en het integreren van meer daglicht waar mogelijk.

De impact van de FL-41 filter in de OK belooft een grote verandering in hoe medisch personeel omgaat met de uitdagingen van OK verlichting. Met een nieuwe kijk op OK verlichting kunnen we beter zorgen voor het welzijn van de mensen in de zorg en daarmee de zorg voor patiënten verbeteren. Door verder onderzoek en brede implementatie van deze technologie kan een gezondere werkomgeving voor alle operatiekamerpersoneel worden gerealiseerd.


Verkrijgbaar

FL-41 glazen zijn verkrijgbaar in bijvoorbeeld een clip-on, maar kunnen indien gewenst ook op sterkte gemaakt worden in uw eigen bril. In Nederland zijn ze verkrijgbaar als ML 41. Het wordt in Zweden door Multilens geproduceerd en vertegenwoordigt in Nederland door OLVS.

U kunt meer informatie vinden op :
https://slechtzienden.nl/producten/23/ml-fl41

Het onderzoek kunt u vinden op:
https://slechtzienden.nl/uploads/files/page/adviesrapport-voorkom-klachten-door-ok-verlichting-met-de-fl-41-filter.pdf

ML-41 glazen zijn verkrijgbaar bij de betere opticien of online bijvoorbeeld bij https://www.ergowerken.nl/beeldschermbril/migraine-bril/

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Marije Kruisselbrink

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst