heet vanaf nu
2020
15
jul
door
Edwin Oberjé
1585
4
0

Een online studiekeuze-checkgesprek

Onlangs voerde ik een studiekeuzecheckgesprek met een recent geslaagde havo-scholier voor de hbo-opleiding tot operatieassistent. Het doel van het studiekeuzecheckgesprek is om te verkennen of de kandidaat en de opleiding matchen. Vanwege de verspreiding van COVID-19 werd het gesprek online gevoerd. De kandidaat kon mij hierdoor een bijzonder inkijkje geven in zijn vrijetijdsbesteding: het bouwen van schaalmodellen. Hij liet mij dit echter niet zonder reden zien.

De kandidaat stond volledig achter zijn studiekeuze. De kandidaat had het profiel natuur & techniek met hoge cijfers afgerond en hij had het idee dat hij de juiste motivatie en vaardigheden bezat om goed te functioneren als operatieassistent. “Ik ben niet alleen sociaal en communicatief sterk onderlegd…”, zei de kandidaat, “…ik ben ook enorm geboeid door het complexe menselijk lichaam en hoe we dit zo optimaal mogelijk kunnen laten functioneren. Maar mijn voornaamste kracht is mijn nauwkeurigheid van werken”. Vol zelfvertrouwen, maar vooral met aandoenlijke en ongecompliceerde oprechtheid, sprak de kandidaat over zijn motivatie en vaardigheden. Hij wilde zijn nauwkeurigheid graag aantoonbaar maken door mij kennis te laten maken met zijn geliefde hobby.

USS Arizona BB-39
De kandidaat gaf mij een rondleiding door zijn hobbykamer met een webcam. In de kamer stonden meer dan twintig zelf gebouwde schaalmodellen van beroemde vaartuigen. Zijn pronkstuk was de USS Arizona BB-39 die ik vanuit alle oogpunten te zien kreeg. De USS Arizona BB-39 was een reusachtig oorlogsschip van de Amerikaanse marine. Het vaartuig is voornamelijk bekend door het verlies van 1177 levens tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 – ook wel gezien als de aanleiding voor actieve betrokkenheid van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog. De USS Arizona BB-39 wordt gekenmerkt door een ontelbaar aantal details. De kandidaat had deze details keurig verwerkt in het schaalmodel.

Chirurgisch gereedschap
De kandidaat gebruikte een anatomisch pincet en een arterieklem om aan zijn schaalmodellen te werken. Met dit gereedschap – dat doorgaans alleen op een operatiekamer gebruikt wordt – kon hij minuscule onderdelen met grote precisie bevestigen. Met een brede glimlach toonde de kandidaat zijn gereedschap via de webcam. Hij vertelde vervolgens dat hij dit instrumentarium van zijn zus had gekregen. Kortgeleden liep zijn zus namelijk coschappen op een chirurgische afdeling voor haar opleiding geneeskunde. Laten we maar hopen dat hier geen sprake was van diefstal.

Studiekeuze
Heeft deze kandidaat een juiste studiekeuze gemaakt door zich in te schrijven voor de opleiding tot operatieassistent? Dat lijkt me wel. Hier dacht de kandidaat zelf ook zo over. En ik vermoed dat zijn vaardigheidsdocent hem niet meer hoeft uit te leggen welke instrumentarium gebruikt wordt op een operatiekamer.


Reacties mogen gestuurd worden naar: edwin.oberje@zuyd.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opleiden buiten de OK heeft de toekomst
blog
Meebewegen in snel veranderende OK-wereld
nieuws
Scholing CSA en OK op Curaçao over steriliteit en vastplakkende eiwitten
blog
Het introduceren van EPA-gestuurd opleiden; pionieren of samenwerken?

Edwin Oberjé

Edwin Oberjé is gezondheidswetenschapper, gepromoveerd communicatiewetenschapper, en sinds 2016 werkzaam bij de Academie voor Verpleegkunde aan Zuyd Hogeschool. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst