heet vanaf nu
2017
18
apr
door
Huib Schut
28270
32
11

Is de anesthesioloog een overbodige luxe?

Laat mij beginnen deze vraag te beantwoorden: ‘nee’. De vraag is wel of een anesthesioloog per definitie de enige moet zijn die zelfstandig anesthesiologische zorg mag verlenen. In Nederland is de anesthesioloog vaak slechts zeer beperkt betrokken bij de directe anesthesiologische zorg voor de patiënt. Het leeuwendeel van de anesthesiologische zorg is gedelegeerd aan de anesthesiemedewerker. Om bovenstaande te verduidelijken is er wat uitleg nodig.

Wie is wie?

De anesthesioloog is een arts. Na een studie geneeskunde heeft deze nog eens 5 jaar een specialisatie anesthesie gedaan alvorens zich anesthesioloog te mogen noemen. Ander namen voor hetzelfde beroep zijn anesthesist of narcotiseur.

De assistent anesthesiologie is ook een arts. Deze arts is in opleiding tot anesthesioloog, aan het specialiseren dus. Ook wel AGIO-anesthesie genoemd.

De anesthesiemedewerker is geen arts. Het is iemand die een 3,5 jarige opleiding op hbo-niveau gevolgd heeft om uitvoering te geven aan de anesthesie zoals die is voorgeschreven door de anesthesioloog. Dat kan zijn direct na een havo-opleiding of na een opleiding verpleegkunde of andere mbo/hbo-opleiding. Ander namen zijn anesthesieverpleegkundige (voor diegene met een achtergrond in de verpleging), anesthesieassistent, niet te verwarren met assistent anesthesiologie. De anesthesiemedewerker in opleiding. Na HAVO/MBO/HBO in opleiding zijn om anesthesiemedewerker te worden.

De POS-medewerker. (Pre Operatieve Screening) Een anesthesiemedewerker met een korte aanvullende training om de screening, het anesthesie-gesprek, voor de operatie uit te voeren. De patiënt qua gezondheid specifiek op anesthesiologische zaken te beoordeling en het medische beleid uit te stippelen.

Sedatie praktijk specialist is een anesthesiemedewerker die een post hbo-opleiding heeft gevolg om zelfstandig lichte anesthesie toe te dienen bij onderzoeken als coloscopie of bronchoscopie. Sedatie praktijk medewerker wordt in de praktijk sedationist genoemd.

De Nederlandse situatie

In Nederland wordt de anesthesie verzorgd door een anesthesioloog. In principe. De praktijk ligt genuanceerder. We kennen het zogenaamde “twee tafel systeem”. Tafel naar analogie operatietafel c.q. patiënt. Een anesthesioloog heeft twee patiënten tegelijk onder zijn hoede naast werkzaamheden op patiënten ontvangstkamers (holding) , uitslaapkamer ,etc. Om dat te mogelijk te maken is er voor elke patiënt wel een anesthesiemedewerker beschikbaar die continu over de patiënt waakt. Nu is het in de anesthesie zo dat continu sturing nodig is. Meer slaapmiddel, pijnstillers of juist minder. Spierverslappers, vocht, middelen om de bloeddruk of hartslag te ondersteunen moeten worden toegediend op geleide van de conditie van de patiënt, de beademing ( bij ‘slapende’ patiënt ) en monitoring. De beademing moet bijgesteld worden naar behoefte en aan het eind van de operatie moet de patiënt wakker worden, dus de anesthesie afgebouwd. Dit zijn de taken van de anesthesiemedewerker, maar deze kan terug vallen op zijn anesthesioloog. (De anesthesioloog draagt de medische eindverantwoordelijkheid). Wanneer deze beschikbaar is. Dat is nooit 100% gegarandeerd door het 2-tafelsysteem, zeker niet in spoed-diensten. In 2-3 minuten kan de situatie van een patiënt van stabiel naar levensbedreigend gaan. Zo snel is de anesthesioloog niet altijd beschikbaar. Dus feitelijk moet de anesthesiemedewerker zelfstandig in staat zijn alle handeling te verrichten en parate kennis hebben om bij calamiteiten tenminste een therapie in te zetten.

De praktijk is in de meeste ziekenhuizen, ik heb er in 40 gewerkt, als volgt:

  • De anesthesiemedewerker brengt alles in gereedheid voor de anesthesie:
  • Controleert apparatuur
  • Bereidt en controleert medicatie
  • Bereidt alles voor om beademingsbuisje (tube) te plaatsen of voor regionale anesthesie (ruggenprik)
  • Haalt de patiënt en controleert de conditie en voorwaarden voor de anesthesie
  • Stelt patiënt op zijn gemak en brengt deze naar de operatiekamer
  • Helpt de patiënt op de operatietafel
  • Sluit de bewakingsapparatuur aan
  • Roept de anesthesioloog cq het operatieteam
  • Dan volgt een controleprocedure met het team, chirurg, assistenten etc (time out)
  • Vervolgens brengen de anesthesioloog en anesthesiemedewerker de patiënt onder anesthesie. Dat duurt een minuut of vijf.
  • De anesthesist verlaat de operatiekamer
  • De operatie begint, de anesthesiemedewerker zorgt zelfstandig voor een veilige, goede anesthesie.
  • Bij problemen kan hij de verantwoordelijke anesthesioloog raadplegen. “Verlengde arm” heet deze wat lastige juridische constructie. Op afstand is de anesthesioloog verantwoordelijk voor het handelen van de anesthesiemedewerker.
  • Wanneer de operatie klaar is wordt de anesthesie afgebouwd.
  • De anesthesioloog wordt (meestal) geroepen maar in veel gevallen doet de anesthesiemedewerker het “wakker maken”, de zgn uitleiding, alleen. (dit wordt stelselmatig ontkent maar is in veel instellingen gewoon de dagelijkse praktijk)
  • De anesthesiemedewerker brengt de patiënt naar de uitslaapkamer doorgaans zonder de anesthesioloog.
  • Draagt de zorg over aan de uitslaapkamerverpleegkundige.

Het patiëntencontact met de anesthesioloog beperkt zich over het algemeen tot enkele minuten. Nu is het in principe zo dat de anesthesioloog het medisch anesthesiologische beleid bepaald. Hij of een van zijn collega’s, ziet de patiënt bij het bezoek voor de operatie.

Het is echter steeds algemener dat ook deze spreekuren door anesthesiemedewerkers (POS-medewerker) gedaan worden. Dan is het dus een anesthesiemedewerker die het beleid bepaald. Ook hier weer met anesthesiologische supervisie op afstand. Feitelijk kan het zo zijn dat u het anesthesie-spreekuur bezoekt, een anesthesiemedewerker (de POS-medewerker) treft, de volgende dag op de operatiekamer wordt het beleid van deze anesthesiemedewerker uitgevoerd door hem of een van zijn collega’s waarbij de anesthesioloog alleen nog assisteert bij het toedienen van de anesthesie.

De sedationist, anesthesiemedewerker met een extra opleiding in ‘lichte anesthesie’ evalueert sowieso zijn eigen patiënten, geeft anesthesie en voert administratie. De facto werken zij geheel zelfstandig. Veel patiënten zullen zich niet bewust zijn hier niet met een arts te maken te hebben.

Onzichtbaarheid

De uitvoerende in de anesthesiologie is dus de anesthesiemedewerker. Echter in alle reality-tv rond de operatiekamer is de anesthesiemedewerker onzichtbaar. De anesthesie wordt dan verzorgd door de anesthesioloog, althans volgens de tv-makers. Wanneer we de informatiebrochures anesthesie lezen die de ziekenhuizen aan de patiënten uitreiken, is in het beste geval de anesthesiemedewerker een voetnoot, in veel gevallen komt deze überhaupt niet voor in de informatie. Dit is niet de frustratie van een zich miskend voelende medewerker maar de feitelijke situatie.

CRNA

In de Verenigde Staten kent men twee soorten anesthesisten.
  • De anesthesist MD. Net als in Nederland een arts met specialisatie
  • De anesthesist CRNA een hbo-verpleegkundige met een anesthesiologische specialisatie.

Feitelijk vrijwel identiek aan de Nederlands anesthesiemedewerker. Al sinds 1931 bestaat een beroepsvereniging van deze CRNA (www.aana.com/Pages/default.aspx). Deze CRNA verzorgen geheel zelfstandig en zonder toezicht van een anesthesioloog de anesthesie in veel Amerikaanse, vooral provinciale ziekenhuizen. Alle patiënten, van een gebroken teen bij een tiener tot een instabiele hartpatiënt na een zwaar verkeersongeval. In de VS is er een scherpe discussie of deze situatie wenselijk is. Deze discussie is verder aangescherpt sinds onder Clinton aan staten de mogelijkheid is geboden om via de zgn “opt out” ziekenhuizen de mogelijkheid te bieden volledig zonder anesthesiologen te werken. Geen medische supervisie. Feitelijke een ordinaire bezuinigingsmaatregel om anesthesie betaalbaarder te maken in de provinciale gebieden. Inmiddels zijn er 17 staten die van deze opt out gebruikt gemaakt hebben. Miljoenen anesthesiëen worden uitgevoerd door anesthesieverpleegkundigen, zonder bemoeienis en/of supervisie van een medicus.

Veiligheid


De discussie spitst zich toe op veiligheid maar daaronder schuilt een scherpe concurrentiestrijd. De arts-anesthesiologen vrezen, terecht, dat hun praktijk wordt overgenomen door de goedkopere CRNA. Dus hecht men er veel waarde aan aan te tonen dat anesthesie uitgevoerd door of onder supervisie van arts-anesthesiologen veel veiliger is. Grote onderzoeken en zelfs een Cochrane analyse tonen aan dat dit bewijs niet te leveren is. Vele honderduizenden anesthesieen zijn onderzocht. De meest aangehaalde en enig mij bekende studie dat anesthesie onder supervisie van een arts veiliger is uit 2000 , beperkt zich tot 1 staat en is uitgevoerd door een anesthesioloog, Silverberg. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10861159. Een brief uit 2014 van de Amercian Society of Anesthesiologists om de politiek te beïnvloeden is er precies 1 onderzoek waaraan gerefereerd wordt. https://www.asahq.org/~/media/sites/when-seconds-count/hpr-policy-briefs/2015-4-29-wlc-hpr-silber-study.pdf?la=en. Terwijl er veel meer en uitgebreider maar de ASA onwelgevallig onderzoek beschikbaar is. Veertien jaar later is er nog steeds die ene studie. Tegenover de Silverberg studies staan grote studies die dit resultaat niet reproduceren. Een sterk aanwijzing dat er geen verschil van betekenis is komt voort uit analyse van verzekerings data van staten die voor Opt Out kozen. Geen verschil voor en na te vinden.

Is de anesthesioloog in Nederland overbodig?

In de Nederlandse situatie ontbreekt een kwaliteitssysteem in de opleidingen tot anesthesiemedewerker. Hierdoor zijn er geen keiharde kwaliteitsgaranties ten aanzien van kennis en kunde van de anesthesiemedewerkers. Alleen al als borging is de anesthesioloog hier essentieel. Anesthesiologen doen meer dan alleen anesthesie op de operatiekamer, denk aan pijnbestrijding en intensive care. Anesthesie is voor gezonde patiënten echter volledig veilig en goed te verzorgen door anesthesiemedewerkers waarvan het niveau van kennis en kunde gevalideerd is. Alleen al het feit dat in de huidige situatie anesthesiologen bereid zijn zoveel aan deze onbekende groep medewerkers uit handen te geven bewijst dat. Het zou zeker kosten besparend zijn, zonder in te leveren op kwaliteit, de anesthesiologische zorg voor ASA 1 en 2 patiënten over te laten aan anesthesiemedewerkers.

De dagelijks praktijk anno nu ligt daar niet zo ver vandaan. De anesthesie kent nauwelijks ingewikkelde technisch procedures. Bovendien zijn alle anesthesiologische handelingen relatief eenvoudig aan te leren, veel anesthesiemedewerkers beheersen het gros van deze technieken al. Dus nee, de anesthesioloog is niet overbodig voor meer complexe en uitdagende patiënten (> ASA 2) , als back-up, als pijnbestrijder, op de intensive care, etc.

Wat off topic maar in het licht van deze discussie: de meest kwetsbare, bedreigde patiënten worden in Nederland niet behandeld door artsen maar door ambulanceverpleegkundigen die in primitieve omstandigheden en in veel, veel complexere situaties moet handelen.

Naschrift

Ik ben mij er van bewust dat deze feitelijke weergave van de praktijk door een aantal anesthesiologen niet gewaardeerd zal worden. Het is geenszins de bedoeling om de beroepsgroep weg te zetten. De kennis en kunde van de anesthesioloog is onmisbaar in gecompliceerde gevallen. De beroepsgroep zet zich fervent in voor het belang van hun patiënten. Toch weet ik zeker dat veel anesthesiologen in hun hart dit relaas herkennen en erkennen. De grote groep gezonde patiënten kan risicoloos worden overgelaten aan goed opgeleide anesthesiemedewerkers. Feitelijk doen anesthesiologen dat al elke dag.

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
32 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
A pill for every ill
blog
Zo vrij als een gekookte kikker
blog
Krijg nou tandjes!
blog
Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!
11 reacties
2017
19
apr
A. Verhoeven

Interessant artikel waarin ik wel een aantal zaken mis en ook wat opvattingen "kort door de bocht" vind. Persoonlijk ben ik sinds 2006 werkzaam binnen de anesthesie; van huis uit verpleegkundige, de opleiding tot anesthesie medewerker gevolgd en al die tijd met erg veel plezier in dit specialisme gewerkt. Inmiddels ben ik in opleiding tot physician assistant anesthesie en daarmee kom ik meteen bij een rol die ik mis in dit stuk. Wanneer het gaat om volledig overnemen van afgebakende medische taken is het de PA of VS die daar volgens de taakherschikking in de zorg mogelijk in de toekomst ook binnen de anesthesie bevoegd toe is. Kortom: een beroepsgroep die mijn inziens een plek verdient in dit artikel.

Verder is het zo dat als anesthesie medewerker zeker HBO denk niveau wordt gevraagd en deze onzichtbare beroepsgroep heeft een grote verantwoordelijkheid gedurende de verschillende (vaak complexe) ingrepen. De stelling dat het huidige takenpakket dichtbij het "verder zelfstandig kunnen overnemen van de anesthesie" ligt, waarbij de anesthesioloog mogelijk minder nodig zal zijn, vind ik wat simpel gesteld. Iedere ASA 1 patiënt kan in no time ASA 5 worden, dat weet iedere anesthesie medewerker. Daarbij ben ik van mening dat klinisch redeneren, zoals er binnen de geneeskunde wordt gedaan, nog te weinig leeft bij veel collega's. Dit is wel nodig om de volledige situatie met daarbij behorende risico's te overzien en te kunnen ingrijpen waar nodig (niet alleen trouble shooten maar ook daarop volgend handelen ). Kort gezegd; ik deel de mening dat een "niet anesthesioloog" (of breder gezegd een "niet arts" ) afgebakende taken kan overnemen zoals dat al gebeurt, maar daarvoor is wel veel extra opleiding en een veel bredere blik en goed klinisch redeneren nodig!

reageer >
2017
19
apr
Huib

Beste A Verhoeven,
Leuk dat je reageert en idd de PA heb Ik niet meegenomen omdat de PA geen vastomlijnde functie heeft binnen de anesthesie.
De rol van PA is nog erg onduidelijk. Als de functie van anesthesie medewerker bekijkt heeft die feitelijk al veel weg van PA. Feitelijk neemt de AM al gekaderde taken over van de arts.
Ik deel daarom niet je mening dat hier per se veel extra opleiding voor nodig is. Wel een andere opleiding waarbij meer aandacht is voor vaardigheden in loco regionale technieken. Inderdaad ook de klinische redenering en besluitvorming mag ook een tandje extra.
Ik ben tevens van mening dat er landelijke criteria moeten komen gepaard aan kwaliteitsborging en een verplichtend acriditatie systeem.
Je zou dit kunnen vangen in een PA opleiding maar dat maakt de zaak erg gecompliceerd omdat je dan vijf verschillende anesthesie providers in het zkh krijgt.
Ik ben geen groot voorstander van de PA anesthesie opleiding omdat het volstrekt onduidelijk is welke rol de PA kan spelen naast anesthesiologen, sedationisten, AGIO's en anesthesie medewerkers.
Dan liever CRNA - achtige constructie waarbij ik minder ver zou willen gaan dan in de VS waar ook complexe anestesie door crna zelfstandig wordt verzorgd. Mijn mening is meer gevoelsmatig dan evidence based-:)
Tenslotte een ASA 1 verandert per ok niet in een ASA 5. Het gaat immers om een pre anesthesie een risico analyse.

reageer >
2017
21
apr
Marty Walters

Beste Huib,

Ik deel jouw mening volledig!
Als anesthesiemedewerker herken en erken ik precies dat wat jij beschrijft!
En inderdaad, de rol van PA is totaal onduidelijk. Hebben ze in het ene ziekenhuis inderdaad een rol gelijkend op die van de anesthesioloog, in het ander zijn zij POS medewerkers en doen de acute pijn service. Extra opleiding om te komen tot een bredere kijk op de anesthesie vind ik ook wenselijk. Maar "veel opleiding" zou doen vermoeden dat de AM een ondergeschikt rolletje speelt, ten opzichte van de PA.
Dat lijkt mij niet juist. Ik ben van mening dat we en opleiding moeten hebben die de AM naar een iets hoger plan kan tillen. In principe werken de AM's al als PA. Dit moet alleen nog wat formeler worden gemaakt. Ook anesthesiologen geven aan dat zij vinden dat de AM als PA werkt. Nu nog erkenning en de cirkel is rond!

reageer >
2017
22
apr
Peter Meijer

Laten we duidelijk vaststellen dat wanneer iets dagelijkse praktijk is, dit nog niet is toegestaan. De richtlijn is duidelijk dat de anesthesioloog aanwezig dient te zijn bij de in- en uitleiding.

Voor de anesthesiologische zorgverlening zijn verschillende beroepsgroepen beschikbaar. Afhankelijk van de complexiteit van de patiënt en ingreep kan bepaald worden wie het beste is toegerust om de zorg te verlenen.
De discussie in Amerika is financieel gedreven. Ik zou deze discussie in NL met name willen voeren vanuit het belang van de patiënt.

reageer >
2017
23
apr
Ed J. Spoelder

Het door u gepubliceerde stuk bevat een aantal onjuistheden welke toelichting en nuance behoeven. De term AGIO is verouderd. Sinds 2006 is de naam assistent-geneeskundige in opleiding (agio), gewijzigd in die van arts in opleiding tot specialist (AIOS).

Een arts is bevoegd tot het verrichten van handelingen op het gebied van de geneeskunst en heeft als zodanig een eigen medische verantwoordelijkheid. Zoals correct aangegeven is de opleiding tot anesthesioloog een vijfjarige opleiding na afronding van de universitaire studie geneeskunde. Tijdens de opleiding wordt verwacht dat men de gestelde jaarlijkse examens succesvol afrond. Als de AIOS tijdens het eerste jaar van opleiding het A-examen niet haalt, wordt de oplaaien beëindigd. Vaak wordt aan de algemene opleiding nog een aandachtsjaar toegevoegd. Jaarlijks is de anesthesioloog verplicht nascholing te volgen en iedere vijf jaar volgt herregistratie.

Tijdens de uitvoering van hun vak worden zij ondersteund door anesthesiemedewerkers. Dit vak is voor mij aanleiding geweest om te kiezen voor de studie geneeskunde en in 2009 heb ik de opleiding tot anesthesioloog afgerond. Sinds die tijd ben ik academisch werkzaam. Daarmee kan ik beide beroepen inhoudelijk beschouwen. Uiteraard herken ik de dagelijkse routine in uw publicatie. Ik beschouw de anesthesiemedewerker als gewaardeerde collega, zij het met een andere verantwoordelijkheid. Mijns inziens dient dat ook zo te blijven. De anesthesiemedewerker heeft opleiding op "HBO niveau". Dit maakt duidelijk dat de opleiding feitelijk géén formele HBO opleiding is. In één van bovenstaande reactie's wordt de term klinisch redeneren geïntroduceerd. Naast de formele verantwoordelijkheid is dit een belangrijke waarneming. Precies dáár ligt de kracht van de anesthesioloog ten opzichte van de anesthesiemedewerker. De langdurige wetenschappelijke opleiding stelt de anesthesioloog in staat om alle medische informatie correct te trechteren en in het juiste perspectief te plaatsen, als uitgangspunt voor een volwaardig medisch gesprekspartner met andere collega medisch specialisten zoals internisten, chirurgen, radiologen, intensivisten, etcetera.

Een belangrijk punt dat niet aan de orde komt is de behandeling van complicaties. U stelt dat het gros van de anesthesiologische handelingen relatief eenvoudig kan worden aangeleerd. Meestal stel ik de anesthesiemedewerker in staat een intubatie te verrichten en niet zelden vraagt dit lege artis bijsturing. Veel handelingen vergen een zekere psychomotore vaardigheid die samenhangt met exposure. Is waar. Het inbrengen van centraal veneuze lijn met of zonder hulp van ECHO lijkt relatief eenvoudig. Echter, veel anesthesiologische handelingen vereisen een goed anatomisch inzicht en begrip. Hierbij ben ik ervan overtuigd dat kennis en begrip wordt aangeleerd tijdens de medische basisstudie en later tijdens de opleiding. Toch komen complicaties met regelmaat voor en de verantwoordelijkheid voor correctie dient te geschieden door degene die de complicatie heeft veroorzaakt.

Tot slot stelt u "off topic maar in het licht van deze discussie" dat "de meest kwetsbare, bedreigde patiënten worden in Nederland niet behandeld door artsen maar door ambulanceverpleegkundigen die in primitieve omstandigheden en in veel, veel complexere situaties moet handelen". Dit is pertinent onjuist. Juist in deze situaties wordt de goed geregelde ambulancezorg in Nederland ondersteund door Mobiel Medische Teams, die vierentwintig uur per dag paraat zijn. Binnen Nederland treft men in 85% van de gevallen een urgentie-anesthesioloog. Óók als de ambulanceverpleegkundige een achtergrond heeft binnen de anesthesie.

reageer >
2017
23
apr
AAJ Jongenelis

Er wordt overal in het land gesproken over substitutie door paramedici van delen van de medische praktijkvoering. Deze discussie wordt gevoed door voorbeelden die men ook in het buitenland ziet. Wat we niet moeten vergeten is dat dat aldaar vaak noodgedwongen gebeurt: in de binnenlanden is de medicus misschien dun gezaaid. Om dan toch noodzakelijke basale zorg te kunnen blijven bieden worden dit soort noodgrepen uitgehaald. In nederland is de grond van de discussie met name financieel van aard: de paramedicus is tenslotte goedkoper dan de medicus, hier de anesthesioloog.
In de anesthesiologische praktijk is substitutie al jarenlang gangbare praktijk: de anesthesiemedewerker is de ogen en oren van de anesthesioloog die zijn aandacht verdeelt over 2 tafels. Hiermee vindt dus al een forse kostenreductie plaats. Laten we die niet verder uitkleden door voorbeelden uit het buitenland.
Het manco van de anesthesiologie is dat dit de laatste jaren zo veilig is geworden dat complicaties zeldzaam zijn. Daardoor bestaat de perceptie dat de medische anesthesiologische praktijk met gemak kan worden overgenomen door paramedici. Ik ben van mening dat dit nogal kort door de bocht is. Zoals al eerder gesteld: een patient kan in luttele seconden van ASA 1 in ASA 5 belanden. De anesthesiemedewerker is ter plekke en kan de anesthesioloog waarschuwen. Samen met het operatieteam klaren zij de klus om de patient weer op de rails te krijgen. Ik ervaar dat de anesthesiemedewerker het maar wat fijn vind als deze ruggesteun krijgt en kan terugvallen op de expertise van de anesthesioloog. Ook het dragen van de verantwoordelijk staan zij, is mijn persoonlijke ervaring, graag af aan de anesthesioloog. Daarmee niets afdoend aan het feit dat zij uitstekend een anesthesie kunnen onderhouden, bewaken en uitleiden. Uitstekend kunnen intuberen.
Het komt erop neer dat de praktische handelingen mogelijk door anderen opgepakt kunnen worden, maar de zaken die er bij komen kijken, complicaties oplossen, behandelplannen opstellen bij hoogcomplexe patienten, de verantwoording dragen. Dat zijn zaken die bij uitstek bij de anesthesioloog horen. Die moeten we niet willen afschaffen.
Btw, wat zouden de beleidsmakers vinden als hun 4-jarig dochtertje geopereerd zou moeten worden? Anesthesie onder begeleiding van een anesthesioloog, of kan dat prima door alleen een anesthesiemedewerker gebeuren? Ben eens eerlijk?

reageer >
2017
23
apr
AAJ Jongenelis

Huib, wat is jouw frustratie eigenlijk? Dat vraag ik me af na alles nogmaals gelezen te hebben

reageer >
2020
26
apr
Bo

Dat vraag ik mij af. Ook frustratie richting de PA lees ik in de reactiesnelheid (ook met niet gegronde argumenten, daar een AM niet dezelfde taken uitvoert of opleiding heeft als een PA) ..

reageer >
2017
27
jul
Aios af net

99% van de anesthesieen is saai en en kan je een chimpansee ook leren doen. Het gaat om die die 1%, die binnen 5 minuten dood is als er niet adequaat wordt gehandeld. Verder kan de anesthesioloog veel betekenen als peri-operatief arts.

reageer >
2018
02
sep
Een bezorgde anesthesioloog

Beste Huib
Ik werk als anesthesioloog in een middelgroot fusieziekenhuis in West Nederland en heb ruim 20 jaar ervaring in de anesthesiologische praktijk en IC-zorg; De meeste operatieve zorg voor ASA 1 en 2 patiënten is grosso modo weinig complex en is aan veel ervaren anesthesiemedewerkers waarschijnlijk toe te vertrouwen; maar wat als het anders loopt dan gepland? Ik heb de afgelopen drie maanden een tweetal casus meegemaakt waarbij mijn inschatting van de situatie essentieel is geweest voor een goede afloop. Ik noem een pseudocholinesterase deficiëntie waarbij ik als eerste en enige herkende dat de patient slap en wakker was. Ik noem een zeer ernstige type 1 IgE-gemedieerde allergische reactie na een gift cefalosporine bij een patient onder spinale anesthesie; als ik dit niet direct herkend had en om adrenaline IV verzocht had was deze patient er wellicht niet meer geweest. Beide patiënten waren ASA 2 en de operaties waren van het type "appeltje-eitje". Nee Huib, niet morrelen aan de hoge standaard van zorg die wij in Nederland kunnen leveren maar het model van de piloot met co-piloot blijven behouden.

reageer >
2018
28
sep
N. Hemmink

De overheid zet inderdaad in op taakherschikking en heeft dit mogelijk gemaakt voor o.a. Physician Assistants. Per 1 september 2018 is dit een BIG-geregistreerd beroep. In Nederland zijn er al veel opgeleid en ook werkzaam binnen de anesthesiologie. Zij hebben een brede generalistische opleiding genoten op HBO-master niveau en zijn volledig werkzaam in het medisch domein. Klinisch medisch redeneren is dan ook onderdeel van de studie evenals het wetenschappelijke kader.

PA’s mogen met een zelfstandige bevoegdheid, indicaties stellen, UR-medicatie voorschrijven, puncties en injecties verrichten, een endoscopie uitvoeren en sederen. Opleidingsniveau ligt landelijk vast en nascholings-eisen zijn gelijk aan die van een medisch specialist, geregeld via de NAPA. Ook een PA moet 200 geaccrediteerde nascholingspunten behalen in GAIA om te kunnen her-registreren. Na de opname in de wet BIG is dus ook tuchtrechtelijke aansprakelijkheid voor deze professionals geborgd.

Als voor deze extra opgeleide anesthesiemedewerkers, oftewel physician assistant’s anesthesiologie (PA-A) nascholings-afspraken worden vastgelegd met de NVA voldoet men aan alle wettelijke vereisten. Hierover zijn de PA's al lang in gesprek met de NVA.

Met inzet van deze ‘nieuwe’ professionals op een OK kunnen risico-momenten (zoals de NVA dit benoemt in hun verenigingsstandpunten) beter worden verdeeld! Het verantwoordelijkheidsniveau kan worden beschreven in EPA’s (entrustable professional activities) en dat is tevens een goede manier om het duidelijke onderscheid aan te geven met anesthesiologen!

reageer >