heet vanaf nu
2018
22
jan
door
Anneke Derksen
2952
16
2

Latexallergie van 1947- heden

In 2013 schreef ik een blog over het gebruik van latexhandschoenen. Nog steeds hoor ik van patiënten en personeel dat er in ziekenhuizen gewerkt wordt met latexhandschoenen. Dus helaas is dit stuk in 2018 nog steeds actueel en breng ik het graag onder de aandacht van de lezers van OK Visie.

Dokter, wat doet u nu?!

Deze week las ik in de krant dat er een boek is uitgekomen. 'Dokter, wat doet u nu?!' Geschreven door Youngson & Schott. Er valt aldus de krant o.a. in te lezen dat het voorkomen van de vaak dodelijke kraamvrouwenkoorts is getraineerd door onbenullen. Semmelweiss had omstreeks 1850 al door waar de oorzaak lag van deze koorts. Hij werd weggehoond en jaren- en talloze doden later, kreeg hij gelijk.

Ik lees dit en zie de parallel met latexallergie en het gebruik van latex(poeder)handschoenen. Al in 1947 werd deze allergie gezien en in de jaren 90 volgden er alarmerende berichten. Latexallergie patiënten kunnen behalve heel ziek worden, ook sterven aan de gevolgen van deze allergie. Niet zo massaal als bij kraamvrouwen koorts. Maar toch, er sterven mensen aan deze allergie....

Sinds 1998 is latexallergie een beroepsziekte die voornamelijk voorkomt bij medewerkers in de zorgsector en het lijkt er op dat ook hier "onbenullen de zaak traineren" .

Je kan en mag in de zorgsector niet meer spreken van onwetendheid. Het is niet onbenullig, maar ronduit onzorgvuldig als je in deze sector nog latex(poeder) handschoenen gebruikt. Dat de latexallergie zich ook verspreidt onder mensen die niet in de gezondheidszorg werkzaam zijn (geweest) of tot andere risico groepen behoren, is een verontrustende ontwikkeling. In de horeca en de kinderopvang bijvoorbeeld, worden latexhandschoenen gebruikt. In deze sectoren kan je voor een groot deel praten over onwetendheid, maar ook over onverschilligheid.

In Duitsland is het gebruik van de gepoederde latexhandschoenen sinds 1997 verboden en het aantal gevallen van de latex allergie is daar met 83.6 % procent afgenomen.

Wat maakt dat de overheid hier in Nederland geen stappen neemt terwijl zij heel goed op de hoogte is van de gevolgen van het gebruik van deze handschoenen?

Wie het weet mag het zeggen. Ik moet er helaas van uitgaan dat het nog een tijdje gaat duren voordat er regelgeving komt. Want: Hoe is dat met de asbest gegaan? Hoe is het nu met de vergiftigingen in vliegtuigen? Er wordt nog al wat onder de pet gehouden.

Dus hierbij een oproep aan ieder die een ander met latexhandschoenen ziet werken. Vraag in dat geval: 'Dokter, buurman, tandarts, visboer, ober, serveerster, juffrouw, leidster , etc. etc.... Wat doet u nu?????'

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
16 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opiatenmisbruik door anesthesie-personeel, een onderschat probleem?
blog
Efficiënt werken op OK bij Bergman Clinics. Daar wordt iedereen beter van.
nieuws
Veiligheid en effectiviteit van implantaten voor hersenaneurysma vaak niet goed onderzocht
nieuws
Landelijke studie naar effect van multidisciplinair overleg bij hoog-risico patiënten

Anneke Derksen

Anneke Derksen heeft 25 jaar als anesthesiemedewerkster gewerkt. Zij is
ervaringsdeskundige latexallergie en beheert informatiepunt www.latexallergienederland.nl. Tevens is zij de auteur van het boek ‘Tussen de schuifdeuren van de Eerste Hulp’

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2018
01
feb
Mieke

helemaal met je eens!
Mensen die deze allergie niet hebben, weten echt niet hoe dit je leven kan beïnvloeden. Eten in een restaurant wordt al een "gevaarlijke" onderneming en er zijn zelfs restaurants die weigeren om eten zonder handschoenen klaar te maken, want dat is niet hygiënisch! Ik snap ook echt niet dat personeel zelf nog latexhandschoenen gebruikt (onwetendheid?) want ook zo krijgen ooit eens een allergie hiervoor.

reageer >
2018
06
apr
Wemmelseiss

Latex vrij betekent overigens niet altijd dat er helemaal geen latex inzit. Klopt het dat wanneer je minder dan 0,1 % latex in je product hebt, je het latexvrij mag noemen?

reageer >