heet vanaf nu
2023
16
feb
door
Kirsten Bisschops
777
2
0

Meebewegen in snel veranderende OK-wereld

BEN OK zet zich in voor het behoud van (kwaliteit van) OK-professionals. “We bieden gediplomeerde anesthesiemedewerkers, recovery verpleegkundigen en operatieassistenten, de mogelijkheid om op een leuke manier, alleen of samen met collega’s, de eigen deskundigheid bij te houden. Zodat elke OK-professional steeds mee kan bewegen in de snel veranderende OK-wereld.” vertelt programmamanager Kirsten Bisschops. Zij begeleidt sinds 2018 de OK’s van de vijf samenwerkende ziekenhuizen: Anna, Catharina, ETZ, Elkerliek en het MMC. En geeft na 5 jaar, per april 2023, het stokje over aan haar opvolger Mieke van Puijenbroek.

Tessa Fuhring geeft als voorzitter BEN OK de regionale samenwerking een boost met haar yell “BEN goes global”. Tessa: “We willen verder groeien! We zijn een stabiel samenwerkingsverband en er is ruimte voor nieuwe ziekenhuizen. We hebben grote plannen, waar we in kleine stappen naartoe werken. Waar BEN OK ooit begon met een klein clubje, staat er nu een steady Expertgroep met afgevaardigden van chirurgie, anesthesie en recovery uit alle vijf de ziekenhuizen. Ondanks uitdagingen qua roosters, heeft de groep elke zes weken een bijeenkomst. De betrokkenheid van de OK-professionals is groot en de leiding onderschrijft het belang van BEN OK.”

Samen kom je écht verder!

De expertgroep is de drijvende kracht achter BEN OK en heeft al zo’n dertien webinars en symposia georganiseerd, met steeds 100 tot 200 deelnemers. Daarmee laten de samenwerkende OK’s zien dat zij de OK-professionals echt wat te bieden hebben als het gaat over bij- en nascholing. Medewerkers zijn niet verplicht om aan de BEN OK activiteiten deel te nemen, maar het animo groeit en de bekendheid van BEN OK stijgt; binnen de regio, maar ook in de rest van het land.

Dit voorjaar staan weer twee interessante webinars gepland. OK-professionals - gediplomeerd of in opleiding - kunnen zich aanmelden voor ‘Een heel ander gezicht’ (20 maart) of ‘Ademnood’ (21 maart).

Dat je samen verder komt bewijzen FZO-regio Noord-Brabant en coalitiepartner BEN OK met het Mini-symposium ‘Anders opleiden’, dat zij samen voor de regio organiseren.Kirsten Bisschops (li) & Tessa Fuhring: “We willen verder groeien!”

Werkgroepen met daadkracht

De start van vier werkgroepen begin 2022, was een goede zet. Leden van de expertgroep en leiding van de OK’s realiseren gezamenlijk nieuwe initiatieven en hebben in korte tijd veel bereik.

  • Rond april 2023 gaat het nieuwe professionele kennisplatform live, dat de huidige website www.benok.info vervangt. De evenementenpagina blijft openbaar en geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden voor evenementen. Collega’s uit de samenwerkende ziekenhuizen kunnen in een afgeschermde omgeving relevante documenten delen of elkaar benaderen met een vraag over een bepaald specialisme.
  • De werkgroep Kijkje in de keuken geeft OK-personeel op een laagdrempelige manier de kans om te zien hoe het op andere OK werkt. Eind 2022 hebben de eerste 10 korte uitwisselingen plaats gevonden en het animo is groot. Deelnemers komen op ideeën om het werk op de eigen OK te verbeteren. Of ervaren: “Het gras is ergens anders niet groener!” Wordt vervolgd...
  • De werkgroep Innovatieve leervormen zet de eerste stappen in de ontwikkeling van twee VR-scenario’s, in samenwerking met Fontys. In de VR kiezen medewerkers steeds wat de volgende stap is. Een nieuwe en leuke manier van leren, waarmee op de OK’s snel en to-the-point kennis opgefrist kan worden.
  • De werkgroep Symposium organiseerde ‘BEN goes down under’ op zaterdag 1 oktober 2022 in het Willem II Stadion. Enkele reacties van de meer dan 120 deelnemers: “afwisselend programma, interessante onderwerpen, inspirerende sprekers” en “echt een verdieping van ons vak, met nieuwe perspectieven”. Zij beoordeelden het symposium met een 8,5!

Afbeelding: Shutterstock

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Opleiden buiten de OK heeft de toekomst
nieuws
Scholing CSA en OK op Curaçao over steriliteit en vastplakkende eiwitten
blog
Het introduceren van EPA-gestuurd opleiden; pionieren of samenwerken?
blog
Sedatiepraktijk-specialisten-opleidingen slaan de handen ineen

Kirsten Bisschops

Kirsten is werkzaam als onafhankelijk programmamanager BEN OK. Vanuit een opleidings- en veranderkundige perspectief, faciliteert ze de aangesloten OK’s om gezamenlijk te werken aan behoud van personeel, door zowel regionaal als lokaal het van en met elkaar leren te stimuleren. Daarbij heeft ze vooral een aanjaagfunctie, zorgt voor structuur & overzicht en stimuleert verbinding.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst