heet vanaf nu
2021
03
apr
door
Mercy Ships
1714
4
0

Opereren op een schip: een inkijkje in het werk van medische hulporganisatie Mercy Ships

Chirurgische zorg bieden aan de allerarmsten in ontwikkelingslanden: dat doet internationale hulporganisatie Mercy Ships. Zij doen dat met inzet van honderden vrijwilliger-professionals, op het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld, de Africa Mercy. Mercy Ships werkt nauw samen met de gastlanden waar het schip aanmeert. Dit zijn vaak landen in West-Afrika, waar het gebrek aan chirurgische zorg groot is. Door lokale gezondheidsprofessionals te trainen en te begeleiden en ziekenhuizen en klinieken op te knappen, helpen ze landen om de gezondheidszorg structureel te verbeteren.

De nood

Elk jaar sterven meer dan 17 miljoen mensen door het ontbreken van veilige, chirurgische zorg. Dat is meer dan drie keer zoveel als het totale aantal mensen dat jaarlijks sterft aan HIV, malaria en tuberculose. Als gevolg van het ontbreken van medische zorg sterven mensen aan ziekten door armoede die gemakkelijk kunnen worden genezen door chirurgische ingrepen. Mercy Ships doet daar iets aan door middel van gratis operaties en het trainen van lokale gezondheidswerkers. Op dit moment gebeurt dit met ziekenhuisschip de Africa Mercy, maar vanaf 2022 komt de vloot uitgebreid met een gloednieuw ziekenhuisschip: de Global Mercy.

Mercy Ships aanpak

Medische programma’s

De medische operaties van Mercy Ships pakken de meest voorkomende aandoeningen in Afrika aan. Hierdoor is de hulpverlening speciaal ingericht voor de nood in Afrika. Ze helpen kinderen en volwassenen die te kampen hebben met aandoeningen als gespleten lippen, tumoren, oogkwalen en ernstig vergroeide benen (bij kinderen). Elk jaar vaart het ziekenhuisschip van Mercy Ships naar een ander land in Afrika om daar mensen te voorzien in medische zorg. In een kliniek aan land wordt tandheelkundige hulp gegeven.

Training en voorlichting

Door trainingen en medisch onderwijs draagt Mercy Ships bij aan de verbetering van de gezondheidszorg in een land. Door het trainen van onder andere medische professionals zoals verpleegkundigen, chirurgen en anesthesisten, kunnen zij weer anderen trainen. Zo kan de gezondheidszorg in een land blijven verbeteren nadat de Africa Mercy vertrokken is.

Vrijwilligers

Mercy Ships is een organisatie die werkt met vrijwilligers. Aan boord van ziekenhuisschip de Africa Mercy wonen en werken ongeveer 400 vrijwilligers, die zich voor korte of lange termijn inzetten voor de zorg voor mensen in Afrika. Er zijn meer dan 150 verschillende beroepen aan boord: van kapitein tot magazijnmedewerker, van chirurg tot loodgieter. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Op deze manier kan Mercy Ships de medische hulp gratis aanbieden. De periode waarin je aan boord werkt is minimaal twee weken. Voor veel functies is echter een langere termijn vereist.

Een topbaan

Deddy Kruize is al sinds 2016 actief voor Mercy Ships. Ze begon als OK-assistent, maar werd al snel teamleider van één van de OK’s op het ziekenhuisschip. Ze vertelt over haar motivatie: ‘Ze zeggen wel eens: “Werken in Afrika is besmettelijk”, en dat is ook wel zo denk ik. Het “Mercy Ships virus” heeft mij ook wel te pakken denk ik. Ik heb altijd al verpleegkundige willen worden en me in willen zetten voor mensen in armoede. Mijn werk bij Mercy Ships is voor mij een roeping. Ik vind ook oprecht dat ik een topbaan heb! Ondanks dat het hard werken is en ik ontzettend veel ellende zie kan ik heel erg van mijn werk genieten. Het is en blijft bijzonder om met zoveel verschillende mensen van verschillende achtergronden, cultuur, opleiding en nationaliteit te mogen samenwerken. Uiteindelijk kom je er toch op uit dat je allemaal hetzelfde doel hebt: je wilt het beste voor de patiënt. En bij dit gezamenlijke doel heeft iedereen dan z’n eigen rol en eigen taken. Binnen het team wordt er op een hele bijzondere manier samengewerkt: iedereen is altijd bereid om de ander zoveel mogelijk te helpen.’

Nieuwe hoop en toekomstperspectief

Josje Wassenaar werkte als anesthesiemedewerker drie keer voor een korte periode op de OK’s van Mercy Ships. Het werk raakt haar: ‘Het bijzondere doel van Mercy Ships, het geven van nieuwe hoop en toekomstperspectief aan de mensen die geen toegang hebben tot medische zorg, is iets dat mij raakt, en waar ik heel graag aan bij wil dragen. Ieder mens is waardevol en heeft recht op medische zorg, maar in Afrika zijn er zoveel mensen waarvoor er géén zorg is. Dingen die voor mij heel vanzelfsprekend zijn, zijn daar gewoon ondenkbaar. Vers water uit de kraan, een pleister op het knietje van je kind als die valt, een bezoekje aan de huisarts voor een klein of groot lichamelijk probleem, noem maar op. De doelgroep waar Mercy Ships zich op richt heeft vaak niet hetzelfde voorrecht dat ik heb gekregen, simpelweg omdat mijn wieg hier in Nederland en die van anderen in een ontwikkelingsland. Ik vind het ontzettend mooi om maar een mini stukje van de puzzel te vervullen om voor deze mensen het leven weer wat makkelijker en dragelijker te maken.’

Veel geven én ontvangen

Deddy en Josje raden het anderen van harte aan om vrijwilliger te worden bij Mercy Ships. Josje: ‘Je moet wat over hebben voor dit werk, maar je krijgt er zoveel meer terug, veel meer dan je van te voren kunt bedenken. De voldoening van een paar weken werken voor Mercy Ships is groter dan een half jaar hetzelfde werk doen in Nederland. Je brengt een ander hoop, genezing, geloof en heel veel liefde. En dat is nou precies wat je zelf ook nodig bleek te hebben besef je achteraf. Het geluk wat dat met zich meebrengt, krijgt een speciaal plekje in het hart en het leven van de persoon die je hebt mogen helpen, maar ook in je eigen hart en leven.’

Ook actief worden bij Mercy Ships?

Werk jij op de OK en wil je vanuit jouw vakgebied ook iets betekenen voor mensen in armoede? Lijkt het je wel wat om je werkervaring te verbreden in een internationale omgeving? Meld je dan aan als vrijwilliger! Mercy Ships is altijd op zoek naar deskundig OK-personeel die zich voor korte of langere tijd in wil zetten op het ziekenhuisschip in Afrika. Ga naar mercyships.nl/toekomst en ontdek waar jouw toekomst met Mercy Ships begint.


Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
4 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Mercy Ships

Mercy Ships begon met een droom: ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische zorg te bieden. Gods liefde op een praktische manier aan de allerarmsten laten zien. Door de jaren heen heeft Mercy Ships met een handvol schepen meer dan twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden geholpen met medische operaties en ontwikkelingsprojecten. En elke dag, met elke operatie, elk patiënt, brengen we die droom in vervulling. Op dit moment hebben we één groot ziekenhuisschip in de vaart – de Africa Mercy. Het grootste particuliere varende ziekenhuis ter wereld, speciaal ingericht om mensen in de armste landen in Afrika te helpen.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst