heet vanaf nu
2022
26
aug
door
Martijn Lupke
2048
6
0

Apengedrag op de OK

Wat kunnen we op de OK van het gedrag van apen leren? Heel veel, zo blijkt. Patrick van Veen (gedragsbioloog) vertelt ons er in dit interview met OKteleVisie alles over.

De OK is een wereld op zich binnen het ziekenhuis. Een geïsoleerde omgeving, letterlijk door sluizen afgesloten van de rest van het ziekenhuis. We hebben ons eigen subcultuur, met eigen rituelen en gedragsregels. Waarom dit wel eens kan schuren met andere afdelingen en bestuurders vertelt Patrick Van Veen in het interview dat Ingrid Hummel met hem had in de Apenheul.

Patrick is gedragsbioloog en momenteel ook te zien in Married at first sight, waarin hij gebruik maakt van kennis uit de biologie om singles te matchen. Patrick bestudeert het sociale gedrag van apen en vertaalt dit naar het gedrag van mensen op de werkvloer.

In dit interview vertelt hij onder andere over het werken in teams van wisselende samenstellingen en het belang van rituelen op de OK.

En wist je dat operatieassistenten net bonobo's zijn? Dominant op hun eigen manier, maar ze kunnen zich ook goed voegen naar de heersende hiërarchie op de OK.

Genoeg interessante vergelijkingen dus!

Je kunt de video hier bekijken:
https://youtu.be/zjOySxmW4lk

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
6 keer gedeeld
reageer
advertentie
nog geen reacties geplaatst