heet vanaf nu
2018
20
aug
door
Willem E.A.J. Scheepers
2683
11
0

Aanpak tekort verpleegkundigen moet prioriteit krijgen boven andere sectoren

"Een langdurig en onoplosbaar probleem dreigt, want de komende jaren verlaten veel oudere medewerkers de Zorg. Tegelijkertijd wordt een baan in de Zorg gezien als zwaar en slecht betaald, in andere woorden: als een onaantrekkelijke keuze.

De Zorg is niet de enige sector die kampt met een groeiend aantal moeilijk vervulbare vacatures. Ook in de detailhandel, de horeca, de ICT-sector en de techniek - om er een paar te noemen - groeit het tekort aan personeel snel. Maar niet alle personeelstekorten zijn van hetzelfde maatschappelijke belang. Wanneer iemand langer moet wachten op een biertje in een café, is dat maatschappelijk gezien een minder groot probleem dan wanneer een kind geen goede zorg krijgt. Een groot deel van de werkgelegenheid in de ICT en de techniek kan verplaatst worden naar andere landen. Werk in de Zorg kan dat niet.

Het tekort aan verpleegkundigen tast de kwaliteit van de Zorg aan. Dit is niet alleen het geval als een afdeling zonder verpleger zit. Onbevoegde verpleegkundigen in de zaal verbeteren de kwaliteit van de zorg niet. Hetzelfde geldt voor het vervangen van ervaren krachten die met pensioen gaan door jonge onervaren medewerkers. Vanwege het grote maatschappelijke belang van goede zorg moet de aanpak van het tekort aan verpleegkundigen prioriteit krijgen boven het oplossen van personeelstekorten in andere sectoren."

In Het Financieele Dagblad verscheen dit weekeinde het artikel: "Aanpak lerarentekort moet prioriteit krijgen boven andere sectoren." De auteurs van het opiniestuk, de hoogleraren Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink, doen een dringend beroep op regering en overheid om voor het Onderwijs (zeer) gunstige voorwaarden te creëren zodat het op de arbeidsmarkt schaarse talent primair kiest voor een baan in het onderwijs: 'een aanbieding die je niet kan weigeren'.

Geheel vrijblijvend (…) verving ik in dit opiniestuk de woorden 'Onderwijs' en 'leraren' door 'Zorg' en 'verpleegkundigen', deed vervolgens nog een enkele hier relevante tekstuele aanpassing, en zie: de tekst kun je 1 op 1 overnemen.

Vanuit hun positie in het Onderwijs, hoogleraren, is er voor deze oproep 'iets' te zeggen. Je vraagt je terzijde af waarom opiniemakers in de Zorg i.d. niet eerder deden? Los daarvan: lost een uitzonderingspositie van een branche, bedrijfstak daarmee een ernstig probleem, want d.i. het arbeidsmarktbrede tekort aan medewerkers, op? Ik betwijfel het.

Kwaliteit van Onderwijs is zeker van belang voor maatschappij en economie, maar datzelfde kan ook worden geconcludeerd v.w.b. de Zorg e.a. sectoren. Daarbij is er ook nog zoiets als de wens c.q. verwachting van de potentiële medewerker: als leraren, verpleegkundigen, politiemensen prioriteit hadden gegeven aan salaris e.a. financiële componenten, hadden zij wellicht gekozen voor een andere bedrijfstak.

Nee de oplossing van de problematiek op de arbeidsmarkt mag m.i. toch in een andere hoek worden gevonden.

Willem Scheepers

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
11 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
‘We willen een frisse wind door de zorg laten waaien’
nieuws
Kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit voor zorg-salarissen
blog
Wat is goed bestuur bij schaarste?
blog
Naar een nieuwe en effectievere stijl van leidinggeven

Willem E.A.J. Scheepers

Willem E.A.J. Scheepers, universitair docent en practitioner Strategisch Human Resources en Robotica Management.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst