heet vanaf nu

Willem E.A.J. Scheepers

Willem E.A.J. Scheepers, universitair docent en practitioner Strategisch Human Resources en Robotica Management.

Volg mij op socialmedia2020
18
feb
blog
door
Willem E.A.J. Scheepers
1567
4
1

LOYALITEIT WINT! Maar hoe doe je dat?

In het eerste kwartaal van 2019 zijn ruim 150 duizend medewerkers ingestroomd in de sector Zorg en Welzijn. Tegelijkertijd verlieten 113 duizend medewerkers de sector. Dat laatste is ongeveer 9% van alle medewerkers in de sector (Bron: Rapportage Commissie Werken in de Zorg 2019). ‘Kwart uitstromers in de Zorg is korter dan een jaar in dienst’, signaleerde Martijn hier eind vorig jaar. Dat bericht bevestigt voorgaande constatering. Niet alleen het werven en selecteren van nieuwe medewerkers is daarmee een probleem, het vasthouden van (NB; overigens niet alleen nieuwe) medewerkers blijkt nog een groter probleem. Het tekort aan medewerkers, dat in de sector al enige jaren aanhoudt, is daarmee structureel.

advertentie
2020
02
jan
blog
door
Willem E.A.J. Scheepers
2204
3
0

Niet Competentie maar Incompetentie wordt beloond, zeker als het gaat om Mannen….

“Het knelt in de zorg. Niet in 2040, maar nu al. Er zijn personeelstekorten en die lopen op. Het tekort aan verpleegkundigen is nu al merkbaar. De kosten van de langdurige zorg, waar we al een van de duurste landen zijn, blijven hard stijgen.” Bron: NzA ‘Stand van de Zorg 2019’. “De klachten over lange wachtlijsten, omvangrijke bureaucratie, slechte communicatie of een gebrek aan empathie bij de zorgverleners horen we al vaak genoeg.” Meldde Pauline Meurs recent in Het Financieele Dagblad. Daartegenover staat volgens haar “De professionaliteit van de artsen, de verpleegkundigen, de zorgassistenten of bijvoorbeeld de fysiotherapeuten is ongeëvenaard.”

2019
21
mei
blog
door
Willem E.A.J. Scheepers
2426
13
0

Een betrokken team creëer je niet zomaar...

“Voor mij is het belangrijkste dat ik werk met fijne collega’s en specialisten. Het geeft een goed gevoel om door hen gewaardeerd te worden en samen de best mogelijke zorg aan patiënten te verlenen.” Dit citaat, van Enrico van Delden operatieassistent MMC Amersfoort in OK Visie krant nr. 8, kwam bij me op, op het moment dat ik op HBR.org het onderzoek met de titel ‘The Power of Hidden Teams’ las.

2019
10
mrt
blog
door
Willem E.A.J. Scheepers
1993
9
0

Werkgerelateerd Verzuim Kost € 8,7 miljard…..

Dat bedrag is per jaar en geldt voor alle werkgevers in ons land, niet alleen voor de Zorg; ‘gelukkig’. ‘De arbeidsomstandigheden van werknemers zijn overwegend stabiel, maar de psychosociale belasting neemt toe.’ concludeert TNO in de vorige maand verschenen ARBOBALANS 2018, een ‘balans’ waarin de berekening van deze € 8,7 miljard wordt toegelicht.

advertentie
2018
20
sep
blog
door
Willem E.A.J. Scheepers
2182
5
0

Miljoenennota: arbeidsbesparende technologie geen oplossing voor tekort aan personeel in de Zorg.

De regering heeft er geen vertrouwen in dat arbeidsbesparende technologie zoals robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren, de personeelsproblematiek in de zorgsector oplost. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2019 die dinsdag tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd.