heet vanaf nu

Enno de Witt

Ik ben tekstschrijver, journalist, boekauteur, redacteur, webmaster, help mensen bij het maken van boeken. Gepokt en gemazeld in het boekenvak. U heeft een verhaal, ik schrijf het op.  

2021
13
dec
blog
door
Enno de Witt
1290
9
0

De cultuur, dat ben je zelf

Robert Pierik is chirurg in Zwolle en Apeldoorn. Hij ziet de manier waarop we op de OK werken ingrijpend en ten goede veranderen, al zal er in de toekomst nog heel wat meer moeten gebeuren. Aandacht voor de manier waarop we op de OK in een team samenwerken is iets van de laatste jaren’, zegt Pierik, die nog net heeft meegemaakt dat de chirurg een onbetwiste heerser met welhaast goddelijke trekken was.

advertentie
2021
14
apr
blog
door
Enno de Witt
1049
8
0

De groene, duurzame OK krijgt steeds meer gestalte

Jeroen Meijerink is hoogleraar innovatieve chirurgie, afdelingshoofd Operatiekamers in het Radboudumc en lid van de NVLO. In 2019 werd hij verkozen tot duurzaamste zorgprofessional. Met al zijn ziel en zaligheid stort hij zich binnen het Landelijk Netwerk ‘De Groene OK’ op verduurzaming van de Nederlandse operatiekamers, waar ook de NVLO een voortrekkersrol in heeft.

2021
22
mrt
blog
door
Enno de Witt
786
2
0

Foetale operaties spina bifida binnenkort ook in Nederland

Voor het in de baarmoeder opereren van foetussen met spina bifida wordt in ons land al sinds de techniek ter beschikking kwam uitgeweken naar het Universitair Ziekenhuis Leuven. Het Rotterdamse Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis gaat de operatie nu ook aanbieden, en werkt daarnaast aan een nieuwe techniek. De vraag is, of die uiteindelijk de bestaande zal vervangen.

2020
08
okt
blog
door
Enno de Witt
896
3
0

Naar een nieuwe en effectievere stijl van leidinggeven

Veel leidinggevenden worden geleefd en hebben moeite om uit de ad hoc modus te komen. Niet nodig, betoogt consultant Ben de Swart. Je kan hier namelijk zelf verandering in brengen. In essentie heb je als operationeel leidinggevende drie verantwoordelijkheden. Dat begint bij het structureel oplossen van knelpunten in de praktijk. De oplossing implementeren is je tweede verantwoordelijkheid. Feitelijk gezien betekent dat het aanleren van nieuw afdelingsgedrag. Tot slot ben je verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen op de afdeling.

advertentie
2020
06
aug
blog
door
Enno de Witt
862
3
0

'In het oog van de storm', leidinggevenden in covid-tijd

Ook voor OK –leidinggevenden waren de afgelopen maanden zeer bijzonder. Covid-19 legde een zware druk op het functioneren van ziekenhuizen, waar de aandacht vooral uitging naar patiënten die het virus onder de leden hadden of daarvan werden verdacht. Intussen is de situatie minder gespannen. Tijd dus om terug te kijken, en te zien wat we kunnen leren voor de toekomst. ‘We zaten in het oog van de storm’, zegt Hella Abma, Bedrijfsleider Interventie Zorgstraten in het relatief kleine Bernhoven in het Brabantse Uden. ‘Op 27 februari hebben we een Outbreak Management Team ingericht en op 4 maart kwamen de eerste patiënten. We zagen de aantallen heel snel stijgen. Het was al snel duidelijk dat we dit niet alleen aankonden. Op een gegeven moment zagen we aan de ene kant de ambulances aankomen en aan de andere kant de lijkwagens vertrekken. De buitenwereld dacht nog dat het om een griepje ging, maar wij zagen de mensen bij bosjes vallen.’