heet vanaf nu

Enno de Witt

Ik ben tekstschrijver, journalist, boekauteur, redacteur, webmaster, help mensen bij het maken van boeken. Gepokt en gemazeld in het boekenvak. U heeft een verhaal, ik schrijf het op.  

2022
06
jul
blog
door
Enno de Witt
2265
2
0

TU Delft en Maasstad bereiken duurzaamheids-mijlpaal

De verduurzaming van de OK krijgt in ons land flink vaart en ligt wereldwijd op grote voorsprong. Samenwerking is het sleutelwoord, zoals tussen het Maasstad Ziekenhuis en de TU Delft. Samen bereikten ze een nieuwe mijlpaal: het eerste medische product gemaakt van ziekenhuisafval. Dat gebeurde niet van de ene dag op de andere, zegt chirurg Joost van der Sijp. Er ging een lang proces aan vooraf, waarin een grote hoeveelheid zeer diverse uitdagingen moesten worden getackeld.

advertentie
2021
13
dec
blog
door
Enno de Witt
2842
10
0

De cultuur, dat ben je zelf

Robert Pierik is chirurg in Zwolle en Apeldoorn. Hij ziet de manier waarop we op de OK werken ingrijpend en ten goede veranderen, al zal er in de toekomst nog heel wat meer moeten gebeuren. Aandacht voor de manier waarop we op de OK in een team samenwerken is iets van de laatste jaren’, zegt Pierik, die nog net heeft meegemaakt dat de chirurg een onbetwiste heerser met welhaast goddelijke trekken was.

2021
14
apr
blog
door
Enno de Witt
1992
8
0

De groene, duurzame OK krijgt steeds meer gestalte

Jeroen Meijerink is hoogleraar innovatieve chirurgie, afdelingshoofd Operatiekamers in het Radboudumc en lid van de NVLO. In 2019 werd hij verkozen tot duurzaamste zorgprofessional. Met al zijn ziel en zaligheid stort hij zich binnen het Landelijk Netwerk ‘De Groene OK’ op verduurzaming van de Nederlandse operatiekamers, waar ook de NVLO een voortrekkersrol in heeft.

2021
22
mrt
blog
door
Enno de Witt
1852
2
0

Foetale operaties spina bifida binnenkort ook in Nederland

Voor het in de baarmoeder opereren van foetussen met spina bifida wordt in ons land al sinds de techniek ter beschikking kwam uitgeweken naar het Universitair Ziekenhuis Leuven. Het Rotterdamse Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis gaat de operatie nu ook aanbieden, en werkt daarnaast aan een nieuwe techniek. De vraag is, of die uiteindelijk de bestaande zal vervangen.

advertentie
2020
08
okt
blog
door
Enno de Witt
1744
3
0

Naar een nieuwe en effectievere stijl van leidinggeven

Veel leidinggevenden worden geleefd en hebben moeite om uit de ad hoc modus te komen. Niet nodig, betoogt consultant Ben de Swart. Je kan hier namelijk zelf verandering in brengen. In essentie heb je als operationeel leidinggevende drie verantwoordelijkheden. Dat begint bij het structureel oplossen van knelpunten in de praktijk. De oplossing implementeren is je tweede verantwoordelijkheid. Feitelijk gezien betekent dat het aanleren van nieuw afdelingsgedrag. Tot slot ben je verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen op de afdeling.