heet vanaf nu

Arnout Orelio

Opgeleid als ingenieur, ben ik gestart in de automobielindustrie. Mijn hart gaat sneller kloppen van omgevingen met hoge logistieke complexiteit. Iets later bemerkte ik mijn voorkeur voor werken met mensen en systemen en de onmisbare samenhang daartussen.
Eerst als consultant en sinds 2010 vanuit mijn eigen bureau 'De Verbeterpraktijk' help ik mensen die willen leren hoe ze zelf de zorg voor patiënten kunnen verbeteren.

Ik ben columnist voor de OK-visie krant en put daarvoor uit mijn kennis, ervaringen en mijn boek ‘Mensen Beter Maken. Veilig, met compassie, zonder verspilling, geen gedoe.’  [Lancering zomer 2019].

Volg mij op socialmedia2021
28
feb
blog
door
Arnout Orelio
578
0
0

Overbelasting

Inmiddels is het aantal COVID-19 patiënten dat ziekenhuiszorg nodig heeft weer sterk gestegen, waardoor de verpleegafdelingen en intensive care units volliggen. Veel van de 'reguliere' behandelingen zijn geannuleerd en de welverdiende vrije dagen zijn ingetrokken. Nu al vertoont 10-20% van de zorgprofessionals tekenen van burn-out.

advertentie
2020
23
jun
nieuws
door
Arnout Orelio
612
1
0

Gratis webinar 'Mensen Beter Maken in de Praktijk'

Een onmogelijke opgave bleek mogelijk: in zeer korte tijd omschakeling naar specifieke zorg voor corona-patiënten: uitbreiding IC-capaciteit, cohort-afdelingen, werving en omscholing van (oud)zorgverleners. Focus, samenwerking en leiderschap bleken de ingrediënten voor het veilig en innovatief opschalen van de zorg, maar vooral is er heel hard gewerkt om patiënten te helpen. Nu is het de vraag hoe we terug kunnen schakelen naar reguliere zorg, waar inmiddels grote achterstanden zijn ontstaan. Met de reguliere zorg lijkt ook de reguliere aanpak en managementbenadering terug te komen. Focus, multidisciplinaire samenwerking en leiderschap maken langzaam plaats voor vergaderingen, projecten en afdelingsbelangen, maar vooral is het nog steeds heel hard werken om te organiseren en te regelen dat je patiënten kunt helpen.

2020
13
apr
blog
door
Arnout Orelio
700
2
0

Dankbaar voor de leiders in de zorg!

De ontwikkelingen rond het Corona-virus volgen zich in sneltrein vaart op. Er is veel aandacht, natuurlijk, voor de gezondheidscrisis en de consequenties van de sociale afstand die we moeten houden tot elkaar. Ook ik werk vanuit huis en beschouw de situatie als auteur van Mensen Beter Maken met extra aandacht. Er komt, zo is duidelijk, een enorme behoefte aan zorg. We hebben inmiddels in de gaten dat dit gaat leiden tot een enorme extra belasting van de huidige, beperkte capaciteit van de gezondheidszorg, zoals de Intensive-Care afdelingen van ziekenhuizen. Er wordt geweldig werk geleverd door alle zorgprofessionals en de mensen die hen ondersteunen, in de logistiek en de schoonmaak, bijvoorbeeld. Anders dan wij, thuiszitters, lopen zij extra risico’s om deze crisis te keren. Fantastisch! Er is nog een groep die we dankbaarheid verschuldigd zijn: de leiders in de zorg. Zij organiseren de zorg, lossen problemen op en nemen vele moeilijke beslissingen om ons door deze crisis heen te loodsen.

2019
15
jul
blog
door
Arnout Orelio
1464
1
0

Hoe een 75 jaar oude methode mensen enthousiast maakt voor standaardisatie (deel 1)

Enthousiasme voor standaardisatie?! Ik kon het me bijna niet voorstellen, toen ik het hoorde van Adrie van der Zon van het LUMC. Standaardisatie is in mijn ervaring een van de meer controversiële onderwerpen, als je het hebt over continu verbeteren, lean in de zorg en de oorsprong hiervan bij Toyota. Mensen denken al snel dat standaardisatie de creativiteit doodt en het de bedoeling is dat je als ‘robots’ aan een ‘lopende band’ je werk voor patiënten doet. Niets is minder waar, zo bewijst het academisch ziekenhuis LUMC.

advertentie
2019
01
feb
blog
door
Arnout Orelio
859
1
0

Achteruitkijkspiegel

Een jaar geleden werd ik tweeëneenhalf uur lang geopereerd, met als doel een stukje bot terug te zetten op mijn schouderkop. Nadat ik was teruggebracht naar de verpleegafdeling en uit mijn narcose was ontwaakt, werd er een röntgenfoto gemaakt die vervolgens met me zou worden besproken