heet vanaf nu
2021
23
nov
door
Arnout Orelio
496
0
0

Dweilen met de kraan open

Sommigen weten op de basisschool al dat ze in de zorg willen werken. Anderen bedenken het op de middelbare school, soms pas op het laatste moment als ze een vervolgopleiding moeten kiezen. Vrijwel allemaal willen ze mensen helpen, mensen beter maken, mensen bijstaan die het slechter hebben dan zijzelf of woorden van gelijke strekking.

Hierdoor betreden grote groepen zeer gemotiveerde professionals, jaarlijks de arbeidsmarkt, maar evengoed roepen we om meer geld en meer mensen. Dit is echter ‘dweilen met de kraan open’, want van de nieuwkomers vertrekt namelijk veertig procent binnen twee jaar (Eindhovens Dagblad, 20-06-2021).

Je kunt je dus beter richten op het behouden van mensen. Vraag daarom aan mensen: ‘waarom vertrek je?’ of beter, als het je het vertrek voor wilt zijn: ‘wat kunnen we doen om te voorkomen dat je vertrekt?’

Een eerst reactie op deze vragen is vaak: ‘betere arbeidsvoorwaarden en beloning’. Dus geld is toch de oplossing?!

Als mensen om geld vragen, is dat - in mijn ervaring - bijna altijd, omdat andere, belangrijkere zaken ontbreken. Denk aan juiste werkomstandigheden, prettige samenwerking en bovenal je vak mogen uitoefenen (lees: mensen helpen), zonder beperkingen en gedoe.

Dit zijn veelal zaken waar je zelf weinig invloed op hebt, omdat dit een management verantwoordelijkheid is, terwijl je zelf de kennis, de ideeën en het belang hebt om je werk te verbeteren. Hoe zou het zijn als managers en verpleegkundigen dezelfde taakomschrijving krijgen: mensen helpen en beter maken? Dat is tenslotte waarom iedereen in de zorg is gaan werken.


Alle feedback welkom: Arnout@MensenBeterMaken.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
0 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Op zoek naar het geheim achter topprestaties van OK-teams
blog
Wat kan ik veranderen?
blog
Waarom raakt me dit zo?
blog
De teamleider

Arnout Orelio

Opgeleid als ingenieur, ben ik gestart in de automobielindustrie. Mijn hart gaat sneller kloppen van omgevingen met hoge logistieke complexiteit. Iets later bemerkte ik mijn voorkeur voor werken met mensen en systemen en de onmisbare samenhang daartussen.

Eerst als consultant en daarna als coach en auteur vanuit mijn eigen bureau, help ik mensen die willen leren hoe ze zelf de zorg voor patiënten kunnen verbeteren.

Ik ben columnist voor de OK-visie krant en put daarvoor uit mijn kennis, ervaringen en mijn boeken-serie ‘Mensen Beter Maken’.

Leer meer over mij op ArnoutOrelio.nl

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst