heet vanaf nu

Leendert Douma

Leendert Douma is tekstschrijver, journalist en redacteur. Met open blik en breed vizier. Gespecialiseerd in zorg en welzijn, wonen en architectuur, rechtspraak, kunst en cultuur. 

Volg mij op socialmedia2023
19
dec
blog
door
Leendert Douma
1682
4
0

De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Wie is toch die man of vrouw die bij jou aan de operatietafel staat? Die vraag is aanleiding voor heel veel speculaties en soms zelfs roddels. Maar er wordt ook serieus wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De Surgical personality research group in het Leids Medisch Universitair Centrum (LUMC) publiceerde vorig jaar een studie naar de persoonlijkheid van chirurgen. Zij blijken gemiddeld meer open-minded, meer consciëntieus, extraverter, meer inschikkelijk en minder ontvankelijk voor angst en stress dan de algemene Nederlandse bevolking. Daarmee stopt het niet. Op allerlei vlakken – nationaal en internationaal – brengen onderzoekers de persoonlijkheid van de chirurg in kaart, zo laten Vincent Sier en Joost van der Vorst zien. ‘De onderzoeken kunnen bijdragen bij aan meer bewustwording, zelfbegrip en teambuilding binnen chirurgische teams.’

advertentie
2023
15
dec
blog
door
Leendert Douma
1657
3
0

‘Respectvol kritisch als de normaalste zaak van de wereld’

Als je straks bij Isala over de OK loopt, zou je per ongeluk zomaar in een teamdebriefing van een operatieteam terecht kunnen komen, omdat dat dan de normaalste zaak van de wereld is. Sinds enige tijd werkt het ziekenhuis aan verbetering van het teampresteren van multidisciplinaire behandelteams. Dat gebeurt met behulp van CRM-trainingen (crew resource management), die per afdeling op maat worden vormgegeven. De pilot was op het OK-complex van Isala. Aanjagers zijn niet-praktiserend internist acute geneeskunde, onderwijskundig adviseur Anique Baten en anesthesioloog Phi-Vu Dong. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar de ambities zijn groot.

2023
28
sep
blog
door
Leendert Douma
1773
0
0

Op zoek naar het geheim achter topprestaties van OK-teams

Hoe kan een operatieteam het beste uit zichzelf halen? Dat lijkt een kwestie van gevoel. Je krijgt moeilijk de vinger achter de successen. Toch kiest het LUMC voor een wetenschappelijke aanpak. Het ziekenhuis is samen met de Universiteit Leiden een onderzoek gestart naar topprestaties op de OK.

2023
02
jan
blog
door
Leendert Douma
2180
3
0

Gekoppelde infuuspompen op OK: sneller, makkelijker en veiliger

Sinds vorig jaar zijn alle medicatiepompen op de operatiekamers van het Erasmus MC automatisch verbonden met het elektronisch patiëntendossier. Dat werkt sneller, makkelijker en vooral veiliger. Er zijn significant minder medicatiefouten. Het kwaliteitsverbetering-project is een initiatief van cardio-anesthesioloog Maarten ter Horst, sectorhoofd Cardiovasculair en Transplantatie. Het succes zit ’m in de betere techniek, maar vooral in de gedragsverandering in het OKC van het Erasmus MC, zo merkt hij.

advertentie
2022
07
okt
blog
door
Leendert Douma
2528
16
0

‘De OK is de zwarte piste van de zorg’

De veiligheid in de zorg is in het geding, en dat wordt elke dag erger. Hoe kunnen operatieassistenten en anesthesiemedewerkers werken aan een veiligheidscultuur op de operatiekamers? We vroegen het aan anesthesioloog Jan Klein, emeritus hoogleraar veiligheid in de zorg. Het klinkt gek, maar juist als het gaat om de zachte componenten kan de zorg nog wat leren van de luchtvaartsector.