heet vanaf nu

Leendert Douma

Leendert Douma is tekstschrijver, journalist en redacteur. Met open blik en breed vizier. Gespecialiseerd in zorg en welzijn, wonen en architectuur, rechtspraak, kunst en cultuur. 

Volg mij op socialmedia2022
08
feb
blog
door
Leendert Douma
1444
6
0

Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de OK? Praat erover!

De incidenten en de cultuur bij The Voice Of Holland en bij Ajax zijn het gesprek van de dag in de koffiekamers van Nederland. Dus ook in de OK-complexen is seksueel grensoverschrijdend gedrag een issue. Logisch, want een operatiekamer is misschien wel meer ‘risicogebied’ dan andere werkplekken. Het is een wereld binnen een wereld waar machtsverhoudingen spelen, er onder hoge druk gewerkt wordt en mannen en vrouwen fysiek dicht op elkaar staan te werken. Toch heerst er in de Nederlandse OK-complexen geen open cultuur als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, zo zeggen deskundigen en betrokkenen. En dat is juist zo nodig. ‘Al dat gepraat over The Voice gaat nu heel erg over veroordeling. Dat neemt alle aandacht weg van waar de essentie ligt. Hoe creëer je een veilig werkklimaat?’

advertentie
2021
30
nov
blog
door
Leendert Douma
437
3
0

Wie lost de wachtlijsten op?

Eind oktober schatte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in dat het aantal behandelingen die door corona zijn uitgesteld oploopt tot tweehonderdduizend. Dat zal alleen nog maar meer worden, want in veel ziekenhuizen komt de planbare zorg alweer in het gedrang, ditmaal door de vijfde coronagolf. De wachtlijsten blijven groeien. Wie gaat dat stuwmeer aan uitgestelde zorg straks – of nog liever: nu – wegwerken? Zelfstandige klinieken staan te springen om hun rol te pakken, maar de samenwerking met ziekenhuizen verloopt stroef. Het helpt ook niet mee dat de zorgverzekeraars niet willen dat de inhaalzorg op grote schaal uitwijkt naar de zelfstandige behandelcentra (zbc’s). Zij betalen daar liever de ziekenhuizen voor.

2020
21
aug
blog
door
Leendert Douma
2185
5
0

Hoe bepaal je de functie van een operatieassistent en hoe verandert die?

Verschuiven de werkzaamheden van een operatieassistent? Wat voor taken, functies en verantwoordelijkheden krijgt hij of zij er dan erbij? Veranderen de arbeidsomstandigheden? En hoe vertaalt zich dat allemaal in het salaris? Als er iemand is die dat kan weten, dan is het Benny Bourgonje. Als FWG-deskundige licht hij ieder jaar de functies door, waaronder die op de OK, als onderdeel van het functiegebouw in de zorg. Hoe gaat dat in zijn werk? En welke veranderingen ziet hij in het vak? OK Visie kreeg een kort college, vanwege corona via Skype.