2023
Op zoek naar het geheim achter topprestaties van OK-teams
Hoe kan een operatieteam het beste uit zichzelf halen? Dat lijkt een kwestie van gevoel. Je krijgt moeilijk de vinger achter de successen. Toch kiest het LUMC voor een wetenschappelijke aanpak. Het ziekenhuis is samen met de Universiteit Leiden een onderzoek gestart naar topprestaties op de OK.
|
2023
Gekoppelde infuuspompen op OK: sneller, makkelijker en veiliger
Sinds vorig jaar zijn alle medicatiepompen op de operatiekamers van het Erasmus MC automatisch verbonden met het elektronisch patiëntendossier. Dat werkt sneller, makkelijker en vooral veiliger. Er zijn significant minder medicatiefouten. Het kwaliteitsverbetering-project is een initiatief van cardio-anesthesioloog Maarten ter Horst, sectorhoofd Cardiovasculair en Transplantatie. Het succes zit ’m in de betere techniek, maar vooral in de gedragsverandering in het OKC van het Erasmus MC, zo merkt hij.
|
2022
‘De OK is de zwarte piste van de zorg’
De veiligheid in de zorg is in het geding, en dat wordt elke dag erger. Hoe kunnen operatieassistenten en anesthesiemedewerkers werken aan een veiligheidscultuur op de operatiekamers? We vroegen het aan anesthesioloog Jan Klein, emeritus hoogleraar veiligheid in de zorg. Het klinkt gek, maar juist als het gaat om de zachte componenten kan de zorg nog wat leren van de luchtvaartsector.
|
2022
Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de OK? Praat erover!
De incidenten en de cultuur bij The Voice Of Holland en bij Ajax zijn het gesprek van de dag in de koffiekamers van Nederland. Dus ook in de OK-complexen is seksueel grensoverschrijdend gedrag een issue. Logisch, want een operatiekamer is misschien wel meer ‘risicogebied’ dan andere werkplekken. Het is een wereld binnen een wereld waar machtsverhoudingen spelen, er onder hoge druk gewerkt wordt en mannen en vrouwen fysiek dicht op elkaar staan te werken. Toch heerst er in de Nederlandse OK-complexen geen open cultuur als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, zo zeggen deskundigen en betrokkenen. En dat is juist zo nodig. ‘Al dat gepraat over The Voice gaat nu heel erg over veroordeling. Dat neemt alle aandacht weg van waar de essentie ligt. Hoe creëer je een veilig werkklimaat?’
|
2021
Wie lost de wachtlijsten op?
Eind oktober schatte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in dat het aantal behandelingen die door corona zijn uitgesteld oploopt tot tweehonderdduizend. Dat zal alleen nog maar meer worden, want in veel ziekenhuizen komt de planbare zorg alweer in het gedrang, ditmaal door de vijfde coronagolf. De wachtlijsten blijven groeien. Wie gaat dat stuwmeer aan uitgestelde zorg straks – of nog liever: nu – wegwerken? Zelfstandige klinieken staan te springen om hun rol te pakken, maar de samenwerking met ziekenhuizen verloopt stroef. Het helpt ook niet mee dat de zorgverzekeraars niet willen dat de inhaalzorg op grote schaal uitwijkt naar de zelfstandige behandelcentra (zbc’s). Zij betalen daar liever de ziekenhuizen voor.
|
|
|
|