heet vanaf nu

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

Volg mij op socialmedia2023
30
jan
blog
door
Martijn Lupke
58
1
0

De toekomst van kunstmatige intelligentie in de operatiekamer

De toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in de operatiekamer is voor velen een spannend vooruitzicht, maar een dat ook enkele vragen oproept over hoe het ons werk als operatiekamerpersoneel zal beïnvloeden. Zal het ons werk gemakkelijker maken of onze autonomie onder druk zetten? Dit zijn belangrijke vragen om te overwegen als we kijken naar een toekomst met AI in de OK.

advertentie
2023
29
jan
nieuws
door
Martijn Lupke
119
1
0

Rapport Capaciteits-orgaan gepubliceerd

Een tekort aan FZO-AVP professionals is al enige tijd een probleem, en de vraag naar zorg is alleen maar toegenomen met de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Ook de technologische vooruitgang heeft de behoefte aan meer beroepsbeoefenaren in het veld vergroot. Maar ondanks een groeiend aantal beroepsbeoefenaren door een hogere instroom in de opleiding, blijven er tekorten bestaan. Om dit probleem aan te pakken, is het instroomadvies 356 anesthesiemedewerkers en 729 operatieassistenten per jaar. Een forse opgave. Deze verhoging van de instroom zal helpen om vraag en aanbod in evenwicht te houden en tegelijkertijd de werkdruk op de OK te verminderen.

2023
28
jan
nieuws
door
Martijn Lupke
95
1
0

Hersenoperatie bij Parkinson hoeft niet in wakkere toestand

Tijdens een operatie voor diepe hersenstimulatie bij Parkinson is de patiënt meestal wakker, zodat artsen kunnen testen of de elektrode juist is geplaatst. Niet nodig, blijkt uit het proefschrift van neurochirurg Saman Vinke van het Radboudumc. Een MRI-scan maakt metingen en testen tijdens de operatie overbodig. Hierdoor kan de operatie onder narcose en is het mogelijk om twee in plaats van één operatie per dag uit te voeren. De narcose trekt vooral vrouwen met Parkinson over de streep, die minder vaak kiezen voor een operatie in wakkere toestand.

2023
10
jan
nieuws
door
Martijn Lupke
706
8
0

Nuchter naar operatie niet langer nodig: dit ziekenhuis heeft de primeur

Wie wel eens geopereerd is, weet hoe belangrijk het is: je móét nuchter zijn, anders gaat de operatie niet door. UMC Utrecht zegt die regel naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis in Nederland vaarwel: daar mag je nu blijven drinken tot aan de operatie. Voor eten blijft de regel ongewijzigd: dat mag tot 6 uur voor operatie.

advertentie
2023
04
jan
video
door
Martijn Lupke
598
1
0

Interview met Robert Pierik over het belang van verzoening na een conflict op de OK

De aard van het werk op de OK brengt niet altijd het beste gedrag bij mensen naar boven. Niet gek ook gezien de omstandigheden waarin wij werken en de druk die dit met zich mee kan brengen. Conflicten zijn dan ook niet te altijd voorkomen, zegt Robert Pierik. De kunst is om je op de juiste manier te verzoenen.