heet vanaf nu

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

Volg mij op socialmedia2022
01
aug
nieuws
door
Martijn Lupke
418
1
0

Advisering wisselduur beademingsslangen anesthesietoestellen

Is het mogelijk om de wisselduur van beademingsslangen op de anesthesietoestellen van het OKC in het te verlengen van 7 dagen naar 4 weken? Dit levert namelijk een aanzienlijke besparing van plastic afval op. De besparing wordt geschat op zo’n €20.000 en 700kg plastic per jaar. Tevens levert het tijdwinst op omdat medewerkers 1x per maand deze handeling verrichten in plaats van 1x per week. Deze vraag lag voor in het Radboudumc en UMC Utrecht.

advertentie
2022
28
jun
blog
door
Martijn Lupke
993
2
0

OK van de maand: Flevoziekenhuis

Wat maakt het werken op de OK ‘in de polder’ nou zo leuk? Esmee, Leander en Marie Claire, operatieassistenten, Rosalie, recoveryverpleegkundige, en Annieke, anesthesiemedewerker, vertellen het graag! Ze werken in het Flevoziekenhuis, het grootste ziekenhuis in de provincie Flevoland. De operatieafdeling telt negen kamers en het team bestaat uit zestig operatieassistenten, vijfentwintig anesthesiemedewerkers en achttien recoveryverpleegkundigen.

2022
08
jun
blog
door
Martijn Lupke
2717
12
0

Krijg nou tandjes!

De zorg staat op omvallen. Personeelstekort, hoog ziekteverzuim en inhaalzorg domineren de teneur in de Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen. Men is op. Men is het zat. Men valt om. Nog steeds zijn we op adem aan het komen, met de inhaalzorg die aldoor in onze nek hijgt. Om over de angst wat het najaar gaat brengen nog maar te zwijgen. 10% ziekteverzuim, OK programma’s die geannuleerd worden en dan maar hopen dat het de volgende dag wel door kan gaan. Het zijn geen uitzonderingen meer. Ieder ziekenhuis in Nederland kent dit probleem. Het is Ernst. En als we van iemand de helpende hand hadden verwacht, dan is het wel van onze minister Kuipers. Niets is echter minder waar.

2022
07
jun
nieuws
door
Martijn Lupke
4087
13
0

Oudere patiënten die regelmatig alcohol consumeren, rapporteren een betere kwaliteit van leven voor en na de operatie

Ouderen (60 jaar of ouder) die potentieel ongezonde hoeveelheden alcohol consumeren, rapporteren significant betere mobiliteit, zelfzorg en minder problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten na een operatie in vergelijking met hun leeftijdsgenoten die geen alcohol drinken of zeer weinig drinken. De studie van Vera Guttenthaler en Dr. Maria Wittmann van het Universitair Ziekenhuis Bonn in Duitsland werd afgelopen weekend gepresenteerd op het Euroanesthesiecongres in Milaan.

advertentie
2022
02
mei
blog
door
Martijn Lupke
1680
5
0

Een zorg(e)loze toekomst voor de OK? We staan voor vijf uitdagingen!

We slagen er maar niet in om het personeelstekort op de OK de kop in te drukken, alle goede wil en inzet ten spijt. De inhaalzorg en de naweeën van de coronajaren leggen de kwetsbaarheid van ons systeem bloot. We dreigen vast te lopen en misschien zitten we al vaster dan we beseffen. Vast in een wirwar van opleidingen, vast in onze fuikfunctie, vast in onze juridische status als OK-professionals en vast in onze onzichtbaarheid naar de buitenwereld. Het is vijf voor twaalf en een oplossing is nog niet in beeld. Of ligt de oplossing voor onze neus, maar willen we het niet zien?