heet vanaf nu

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

Volg mij op socialmedia



2021
23
sep
nieuws
door
Martijn Lupke
77
0
0

KABINET TREKT 675 MILJOEN EURO EXTRA UIT VOOR ZORG-SALARISSEN

Het demissionaire kabinet maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Om de maatregel te betalen wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder.

advertentie
2021
04
aug
blog
door
Martijn Lupke
1373
1
0

Anesthesie-verpleegkundige

‘De anesthesiologische zorg in Nederlandse neemt in de internationale gezondheidszorg een bijzondere plaats in. De anesthesiemedewerker, die in andere landen een zorg achtergrond heeft en verpleegkundige is, kennen we eigenlijk alleen in Zwitserland, in Frankrijk en in de Scandinavische landen. In de andere Europese landen kent men de “anesthesiemedewerker / verpleegkundige” niet.’ Deze tekst las ik in het document “Opleidingseisen van de opleiding tot anesthesiemedewerker” op de site van de CZO. Dat we als Nederland tot een van de weinige landen behoren waar anesthesiemedewerkers ingezet worden, wist ik. Maar dat we in Europa het enige land zijn waar ook niet-verpleegkundigen anesthesiemedewerker kunnen worden, was nieuw voor mij. Een extra bijzondere plaats dus voor Nederland.

2021
01
jun
blog
door
Martijn Lupke
513
3
0

OK Visie en Interchange lanceren dienstenportal voor zorgprofessionals

Met de ‘vierde golf’ in aantocht, de golf van uitgestelde zorg, kan de lancering van de dienstenportal van OK Visie en Interchange niet beter getimed worden. Zoals wij eerder al hebben aangekondigd, gaat deze samenwerking een bijdrage leveren aan flexibele inzet van OK professionals. Doel is om flexibele inzet van OK professionals zo laagdrempelig mogelijk te maken, zodat (tijdelijke) personeelstekorten eenvoudig en snel opgelost kunnen worden. De enorme bulk uitgestelde operaties die de komende maanden weggewerkt moet worden, vraagt ook om flexibele en extra inzet. De dienstenportal kan door ziekenhuizen ingezet worden om deze extra “handen aan tafel” te verkrijgen.

2021
28
mei
nieuws
door
Martijn Lupke
645
2
0

Topsport in de operatiekamer

Net als in de topsport wordt de lat binnen de gezondheidszorg steeds hoger gelegd. De bewegingen van sporters worden in detail bestudeerd om steeds beter te worden. LUMC-onderzoekers gebruiken zulke bewegingsanalyses nu ook voor chirurgen. Zo willen ze erachter komen welke operatietechnieken, zoals beeldgeleide chirurgie, van meerwaarde zijn voor de patiëntenzorg.

advertentie
2021
22
mei
nieuws
door
Martijn Lupke
483
2
0

Nieuw systeem zet bekkenbreuk bij patiënt met osteoporose steviger vast

Het Erasmus MC heeft een Europese primeur. Voor het eerst is een patiënt met een bekkenbreuk en osteoporose geopereerd met een nieuwe techniek. Traumachirurgen gebruikten geen schroeven, maar speciale titanium balkjes waarin het bot vastgroeit. Een bekkenbreuk zit bij ouderen in een klein hoekje, weet traumachirurg Dennis den Hartog. ‘Bij jongeren ontstaat het vaak door een val van grote hoogte of een ongeluk met hoge snelheid, maar bij een oudere kan het al gebeuren als ze uitglijden over het vloerkleed.’ De gebroken botten moeten operatief aan elkaar worden vastgezet. Op 20 april 2021 gebruikten Den Hartog (links op de foto) en collega-traumachirurg Tjebbe Hagenaars voor die operatie voor het eerst in Europa het nieuwe iFuse-systeem.