heet vanaf nu

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

Volg mij op socialmedia2020
21
jan
nieuws
door
Martijn Lupke
20
1
0

6 nieuwe OK's arriveren via rivier en snelweg bij IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis krijgt een nieuw operatiekamer complex (OKC). De eerste zes modules zijn maandagochtend in Capelle aan den IJssel gearriveerd en op zijn plaats gehesen. In totaal worden deze week 36 modules in vier dagen ’s nachts naar het ziekenhuis vervoerd en overdag op de eerste verdieping gehesen via een 500 tons kraan. Binnen een week staat de basis voor een geheel nieuw OKC. De eerste modules zijn officieel onthaald door Peter Oskam, burgemeester van Capelle aan den IJssel, in gezelschap van Edwin Kafoe, anesthesiemedewerker, Marlous Boender, projectleider bouw, en Janine Oosting, raad van bestuur IJsselland Ziekenhuis.

advertentie
2020
19
jan
nieuws
door
Martijn Lupke
171
1
0

De hybride hartlongmachine: een knappe alleskunner

Op de cardio-thoracale operatiekamers van Amphia wordt gewerkt met een revolutionair innovatieve hybride hartlongmachine. Dit zogeheten HECC-systeem werd in het ziekenhuis zelf ontwikkeld. Amphia is hiermee een voorloper in Nederland. Bij openhartoperaties wordt het hart tijdelijk stilgelegd en de bloedsomloop overgenomen door een hartlongmachine. Tot voor kort hadden de klinisch perfusionisten, die de hartlongmachines bedienen, de beschikking over twee verschillende systemen: de Conventionele Extra Corporele Circulatie (CECC) en Mini ECC (MiECC). Het conventionele systeem is geschikt voor alle openhartoperaties, maar er kleven nadelen aan. Het bloedluchtcontact is hoog, er moet veel verdunning worden gegeven en hierdoor is de kans op gebruik van donorbloed aanwezig.

2020
11
jan
nieuws
door
Martijn Lupke
2593
19
0

Minister de Jonge wil af van zzp’ers in de zorg – “wetgeving wordt aangepast”

Minister de Jonge spreekt zich afgelopen vrijdag bij het programma Meldpunt uit tegen het bestaan van 135.000 zorgprofessionals. Zzp'ers zijn in de zorg helemaal geen zzp'er volgens de minister en horen in loondienst. Er komt wetgeving dat er alleen nog in loondienst gewerkt kan worden in de zorg, aldus de Jonge. In een uitzending van omroep Max’ Meldpunt wordt minister de Jonge geïnterviewd en geeft hij zijn beelden bij de toekomst van verpleeghuiszorg en thuiszorg. Het personeelstekort passeert als onderwerp de revue en minister de Jonge weet te vertellen dat hij af wil van zzp'ers.

2020
11
jan
blog
door
Martijn Lupke
1052
19
0

Apengedrag op de OK, we moeten meer vlooien…

Patrick van Veen bestudeert als gedragsbioloog al bijna 25 jaar gedrag bij apen. Hij pleit voor meer vlooimomenten. Hiermee bedoelt hij bewust meer tijd nemen voor een praatje tijdens de koffiepauze en meer interesse tonen in de mens achter de collega. Dit bevordert de teamprestatie en de sociale cohesie in een team.

advertentie
2020
04
jan
nieuws
door
Martijn Lupke
693
8
0

Personeelstekort ziekenhuis leidt tot gevaarlijke situaties

Het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen leidt tot gevaarlijke situaties voor patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, waar duizenden verpleegkundigen aan meewerkten. Ze maken zich grote zorgen over de veiligheid. Ook deskundigen spreken van riskante praktijken. Bijna 3000 verpleegkundigen, artsen en andere ziekenhuismedewerkers uit het hele land reageerden op een oproep van RTL Nieuws. Meer dan 1100 verpleegkundigen geven aan dat ze elke dag collega's tekort komen. Volgens meer dan de helft (1654 respondenten) leidt de hoge werkdruk tot fouten.