heet vanaf nu

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

Volg mij op socialmedia2023
17
sep
blog
door
Martijn Lupke
535
5
0

Zo vrij als een gekookte kikker

Moet je opgesloten zijn om onvrij te zijn? Is onvrij-zijn hetzelfde als opgesloten zijn? Kun je vrijheid ervaren als je opgesloten bent? Is keuzevrijheid en autonomie een voorwaarde om vrijheid te ervaren? In hoeverre is de ervaring van vrijheid een voorwaarde voor een gezonde en uitdagende werkplek? Hoe vrij zijn we als operatieassistenten en anesthesiemedewerkers op de OK?

advertentie
2023
02
mei
blog
door
Martijn Lupke
942
2
0

Trots

‘Mijn vader is vorige maand ook geopereerd, en hij was daarna nog twee weken verward en heel moe, dat komt toch door de narcose? O, en mijn vriendin moet volgende week geopereerd worden en zij durft geen ruggenprik te nemen, wat zou jij doen, is het echt gevaarlijk?’

2023
27
mrt
nieuws
door
Martijn Lupke
3003
8
0

Ziekenhuizen en vakbonden sluiten cao-akkoord, geplande acties van de baan

Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming.

2023
20
mrt
blog
door
Martijn Lupke
1472
2
0

Hoe kunnen we werken in de gezondheidszorg weer aantrekkelijk maken?

Welke strategieën kunnen helpen om een carrière in de gezondheidszorg aantrekkelijker te maken. Wat is de huidige staat van het beroep? Gaan hogere salarissen, betere arbeidsomstandigheden en meer arbeidstevredenheid de aanwerving en het behoud van OK personeel verbeteren? Wanneer wordt werken in de zorg weer een aantrekkelijke carrièrekeuze?

advertentie
2023
16
mrt
blog
door
Martijn Lupke
1155
3
0

Vakbonden eisen 10% meer loon - maar wie betaalt de rekening?

Met deze vraag zal het ziekenhuispersoneel dat vandaag in 64 ziekenhuislocaties actie voert niet bezig zijn. Men voert actie voor een betere cao. Meer salaris. Dit jaar 10% erbij. De NVZ vindt deze stelligheid onbegrijpelijk, want er lag toch een goed bod. Gefaseerd in twee jaar 10% erbij. Te weinig, vinden de bonden. Melkert, voorzitter van Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, heeft sympathie voor de wensen van de bonden, maar weinig begrip voor de acties van vandaag. Richard Jansen, emeritus hoogleraar organisatie in de zorg, kan daarentegen wel begrip opbrengen voor de houding van de bonden. ‘De inflatiecijfers en de daling van de koopkracht van zorgmedewerkers moeten gecompenseerd worden, en als de bonden nu bakzeil halen zou hun bestaansrecht wel eens ter discussie kunnen komen te staan.’ De hamvraag blijft, ‘wie betaalt de rekening?’